Ελλάδα|23.10.2018 10:16

Οργιάζουν τα κυκλώματα στο κέντρο της Αθήνας

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Απόγευμα Παρασκευής στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια. μετανάστης πουλάει λαθραία τσιγάρα σε πάγκο που έχει στήσει στο πεζοδρόμιο. Δεκάδες περαστικοί περνούν από μπροστά του. Οι περισσότεροι χωρίς να δίνουν σημασία. Αλλοι σταματούν και αγοράζουν πακέτα σε «τιμή ευκαιρίας». Λίγο πριν από τις 20.00 έρχεται ο αντικαταστάτης του πωλητή, καθώς μάλλον είναι η ώρα αλλαγής βάρδιας. Ο άνδρας του παραδίδει το τσαντάκι με τις εισπράξεις. Εκείνος το βάζει στη μέση και συνεχίζει το υπαίθριο εμπόριο, μπροστά από τις καφετέριες του πολυσύχναστου δρόμου. Κατόπιν, πηγαίνει προς την πλατεία, παίρνει -άγνωστο από πού- δύο κούτες τσιγάρα και τις φέρνει στον πάγκο για να αναπληρώσει τα πακέτα που πουλήθηκαν.

«Χαρτογράφηση»

Αρμόδιες πηγές τονίζουν στο «Εθνος» ότι η «μπίζνα» με τα λαθραία τσιγάρα στο κέντρο της Αθήνας έχει εξελιχθεί στην πιο επικερδή «επιχείρηση». Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι «τσιγαράδες», όπως λέγονται στη γλώσσα της πιάτσας, φτάνουν στο σημείο να στήνουν πάγκο με την πραμάτεια τους σε τόσο εμφανές σημείο στην οδό Θεμιστοκλέους, κοντά στη συμβολή με την οδό Σουλτάνη. Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν «χαρτογραφήσει» τη δράση των κυκλωμάτων, τα οποία δρουν σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Οι διακινητές που αναλαμβάνουν την πώληση θεωρούνται ο εκτελεστικός βραχίονας των κυκλωμάτων. Πρόκειται συνήθως για υπηκόους Μπανγκλαντές και Πακιστάν, οι οποίοι δραστηριοποιούνται περιμετρικά της πλατείας. Τριγυρνούν έχοντας πάνω τους σακούλες γεμάτες με λαθραία τσιγάρα, τα οποία πουλούν έναντι ενός ευρώ το πακέτο. Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση ότι πολλές φορές κρύβουν τα τσιγάρα σε φρεάτια της ΕΥΔΑΠ. Από εκεί τα παραλαμβάνουν οι σταθεροί πελάτες τους, οι οποίοι γνωρίζουν το προκαθορισμένο σημείο παραλαβής. Επίσης, οι «τσιγαράδες» τοποθετούν τα πακέτα σε κάδους απορριμμάτων. Αφού τα αφήσουν, περνάει ο πελάτης από το σημείο λίγα λεπτά αργότερα και τα παραλαμβάνει. «Μπορεί να φαίνεται ότι κινούνται μόνοι τους αλλά πολλές φορές δεν είναι έτσι. Μία φορά αστυνομικός που επιχείρησε να συλλάβει μόνος του έναν από αυτούς, περικυκλώθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από δέκα άτομα που τον ξυλοφόρτωσαν. Είναι οργανωμένοι και συχνά τρίτα άτομα παρακολουθούν τις συναλλαγές» λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή. Οι προμηθευτές των λαθραίων τσιγάρων εκτιμάται ότι είναι άτομα από χώρες του εξωτερικού και έχουν «έδρα» τη Δυτική Αττική. Από εκεί φτάνουν οι κούτες στα Εξάρχεια, όπου κρύβονται προσωρινά σε μικρά διαμερίσματα περιμετρικά της πλατείας. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν συλλεχθεί από την Αστυνομία πληροφορίες ότι υπάρχουν ομάδες με διακριτό ρόλο, οι οποίες παίρνουν ένα ποσοστό επί των πωλήσεων (5-10% από το κάθε πακέτο που πωλείται), προκειμένου να παρέχουν προστασία στους διακινητές. Οι ομάδες αυτές έχουν και «τσιλιαδόρους», οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να ειδοποιήσουν αν κάτι πάει στραβά. Για παράδειγμα, αν γίνεται εμπόριο τσιγάρων στην οδό Τοσίτσα, πίσω από το Πολυτεχνείο, και γίνει κάποια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., οι «τσιλιαδόροι» ειδοποιούν τους «τσιγαράδες», οι οποίοι με αστραπιαίες κινήσεις μαζεύουν την πραμάτεια τους και εξαφανίζονται 

Συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες  για το μοίρασμα της πίτας

Στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως η Ομόνοια, τα Προπύλαια και τα Εξάρχεια, λαμβάνει χώρα εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών. Πολλές είναι και οι συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ανεβαίνουν συχνά πυκνά αναρτήσεις, στις οποίες καταγγέλλονται περιστατικά που δεν τα μαθαίνει ποτέ η Αστυνομία. Πιο πρόσφατη η αναφορά ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα» στο Facebook, ο οποίος έγραψε ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι οριακή». Το μέλος της αναρχικής ομάδας κατήγγειλε περιστατικό με πυροβολισμούς και τραυματισμό κοπέλας ένα βράδυ Παρασκευής στην οδό Θεμιστοκλέους: «Αμάξι σταμάτησε Θεμιστοκλέους και Ερεσού στις 11.30 το βράδυ και οι επιβάτες του πυροβόλησαν προς τη Θεμιστοκλέους μέσα στον κόσμο. Μια κοπέλα τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και της δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στο ΒΟΞ. Η κατάσταση πλέον στην περιοχή είναι οριακή. Αν υπάρξει κάποια στιγμή αντίδραση μη βγούνε οι φιλελέδες και ορισμένοι “σύντροφοι” και μας “πρήξουν τα συκώτια”. Συνεννοηθήκαμε;».

Το κέντρο της Αμεσης Δράσης δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα, με διαφορά τεσσάρων λεπτών, από κατοίκους της περιοχής που άκουσαν τους πυροβολισμούς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί αλλά δεν διαπίστωσαν κάτι και αποχώρησαν. Το στέλεχος του «Ρουβίκωνα», πάντως, δημοσίευσε φωτογραφία με τέσσερις κάλυκες από τον τόπο του συμβάντος. Αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν στο «Εθνος» ότι οι πυροβολισμοί της Παρασκευής έπεσαν, σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα, από ομάδα που έχει «χαρτογραφηθεί» για διακίνηση ναρκωτικών. «Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ομάδες στα Εξάρχεια, που επιδιώκουν να βγάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Οταν η μία θεωρεί ότι η άλλη... πατάει την περιοχή της, τότε βγαίνουν τα όπλα. Τα περιστατικά αυτά είναι δύσκολο να εξιχνιαστούν, διότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στον εντοπισμό μαρτύρων που να είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν. Πολλές φορές υπερτερεί ο φόβος. Επίσης, τα μέλη των αντιμαχόμενων πλευρών δεν συνεργάζονται με τις Αρχές. Πολλές φορές υπάρχουν πληροφορίες και μάλιστα αξιόπιστες, από τις οποίες όμως είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθούν αδικήματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις για ναρκωτικά στα Εξάρχεια, αλλά οι έμποροι και οι διακινητές βρίσκουν τον τρόπο να συνεχίσουν τη δράση τους» λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή. Στις αρχές του χρόνου 400 κάτοικοι των Εξαρχείων είχαν στείλει επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία έκαναν λόγο για «γκετοποίηση» και για «αυτόνομο κρατίδιο εγκληματικότητας». Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, είχε ζητήσει τη διενέργεια έρευνας, καθώς οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι καθημερινά διαπράττονται 22 αξιόποινες πράξεις.

Ιατρικές συνταγές για χάπια ανάμεσα στις κούτες με το εμπόρευμα

Το βράδυ της 30ής Απριλίου 2018 αναρχικοί κυνήγησαν εμπόρους ναρκωτικών και διακινητές λαθραίων τσιγάρων. Εκαψαν όλα τα «τσιγαράδικα», ενώ είχαν βρει ανάμεσα στα τσιγάρα έτοιμες ιατρικές συνταγές για ναρκωτικά χάπια. «Περίπου 60 σύντροφοι και συντρόφισσες έκαναν καταδρομική επέμβαση στην πλατεία ενάντια στις μαφίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελευθερωμένη ζώνη των Εξαρχείων.

Μετά από τις δηλώσεις που έκαναν τύπου “πάμε στα Εξάρχεια γιατί οι μπάτσοι εκεί κυνηγάνε μόνο τους αναρχικούς και μας αφήνουν ήσυχους”, τις απόπειρες βιασμού, τις επιθέσεις σε κόσμο, τα σπασίματα, τις κλοπές, αποφασίστηκε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εκδιωχθούν από την περιοχή. Οπου χρειάστηκε ασκήθηκε σωματική βία γιατί οι περισσότεροι από τους ναρκεμπόρους ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια. Συνολικά κάηκαν όλα τα τσιγαράδικα και το εμπόρευμά τους και 60 γραμμάρια φούντα, όπως και τα τετράδια που σημείωναν τις αγοροπωλησίες τους. Επίσης ανάμεσα στα τσιγάρα βρέθηκαν και έτοιμες ιατρικές συνταγές για ναρκωτικά χάπια» έγραφαν σε ανακοίνωσή τους στο Διαδίκτυο

λαθραίατσιγαράδεςσυμμορίεςόπλαναρκωτικά