Ελλάδα|05.08.2019 15:31

Διεθνή ΜΜΕ: Ο Frontex επιτρέπει τη βία κατά μεταναστών και στην Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

Σάλο έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και τη Βρετανία που παρουσιάζουν στοιχεία ότι ο Frontex ανέχεται την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις τοπικές αρχές.

Μια κοινή έρευνα από τον ιστότοπο Correctiv, τη βρετανική Guardian και το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD κατηγορεί τον Frontex ότι αφήνει συνοριοφύλακες στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα να κυνηγήσουν τους αιτούντες άσυλο με σκύλους, σπρέι πιπεριού και βίαια μέσα.

Τα τρία ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι αποκαλύψεις τους βασίζονται σε "εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα του Frontex", που κατά κανόνα "ταξινομούνται χωρίς δράση" από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, λέει το κανάλι ARD στα πρώτα αποσπάσματα που παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα του.

Επιπλέον, σύμφωνα με ένα άλλο εσωτερικό έγγραφο, οι υπάλληλοι του οργανισμού συμμετέχουν άμεσα στην απομάκρυνση ασυνόδευτων ανηλίκων ή αιτούντων άσυλο. Ο Frontex έχει τη δυνατότητα να αποσύρει το δικό του προσωπικό από τις χώρες αυτές και, με το να μην το κάνει, είναι σα να ανέχεται αυτήν την συμπεριφορά.

Ερωτηθείς από την AFP, ο οργανισμός με έδρα τη Βαρσοβία αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί καταγγελίες κατά κάποιου συγκεκριμένου προσώπου του Οργανισμού. Απάντησε ότι πρόκειται να «εξετάσει το ζήτημα» και να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για το θέμα αυτό.

«Έχουμε δει τα δημοσιεύματα. Η Επιτροπή ανησυχεί πάντα για τις αναφορές περί κακομεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς αυτούς. Οποιαδήποτε μορφή βίας κατά ή κατάχρησης μεταναστών και προσφύγων είναι απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα εκ μέρους της Κομισιόν η Μίνα Αντρέεβα.

«Το θέμα θα εξετάσει τώρα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή, που θα εξετάσει αυτούς τους ισχυρισμούς, προκειμένου να επιδιώξει να προσδιορίσει εάν οι εκθέσεις αυτές είναι αληθείς και να δράσει κατάλληλα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έχει ενισχυθεί - σε σχέση με τον Frontex - όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ειδικό προσωπικο. Σε αυτό περιλαμβάνεται μια στρατηγική για τα θεμελιώδη δικαιώματα από τον Οργανισμό και ένας μηχανισμός παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού, καθώς και ένας ανεξάρτητος υπεύθυνος για τα θεμελιώδη δικαιώματα, ο οποίος παρακολουθεί τη συμμόρφωση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού».

Η Μίνα Αντρέεβα υπενθύμισε επίσης ότι όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και τον έλεγχο των συνόρων, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριακής και Ακτοφυλακής είναι να υποστηρίξει τους εθνικούς συνοριοφύλακες στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο Οργανισμός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των κρατών μελών να προστατεύουν τα σύνορά τους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και να λαμβάνουν πειθαρχικά ή άλλα μέτρα, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, αν χρειαστεί.

μετανάστεςFrontexπολιτικό άσυλο