Ελλάδα|06.08.2019 12:55

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα «πουλούσε» γυαλισμένα κάμπριο μέσω μαϊμού αγγελιών

Newsroom

Γυαλισμένα κάμπριο, πανάκριβες λιμουζίνες και τζιπ σε πολύ χαμηλές τιμές πουλούσε μέσω μαϊμού αγγελιών κύκλωμα πέντε εμπόρων, αποσπώντας από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018 από συνολικά 19 ενδιαφερόμενους αγοραστές 230.000 ευρώ

Ένας  48χρονος είναι ο εγκέφαλος της σπείρας ο οποίος κάνοντας χρήση συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, συνδρομητές των οποίων φαίνονταν αλλοδαποί, εμφανιζόταν ως υποψήφιος αγοραστής σε πολίτες που είχαν καταχωρήσει σε διαδικτυακό τόπο, αγγελίες πώλησης οχημάτων.

Αφού έπειθε τα θύματά του να του αποστείλουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ώστε να καταθέσει το χρηματικό αντίτιμο για την αγορά του οχήματος, κατάρτιζε και έστελνε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πλαστά αποδεικτικά χρηματικών εμβασμάτων. Εφόσον συμφωνούνταν η αγοραπωλησία, ο 48χρονος άντρας έστελνε μέλη της οργάνωσης ή ακόμα και μισθωμένους οδηγούς μεταφορικών εταιρειών να παραλάβουν τα οχήματα, ώστε να αποφύγει πιθανή αναγνώρισή του από τους παθόντες.

Στη συνέχεια, διέθεταν τα οχήματα προς πώληση μέσω του ίδιου διαδικτυακού τόπου και σε τιμές εμφανώς χαμηλότερες της τρέχουσας αξίας, πλην όμως χρησιμοποιούσαν ψευδή στοιχεία πωλητή και διαφορετικές φωτογραφίες ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα. Σε περίπτωση εύρεσης αγοραστή, έκαναν χρήση φωτοτυπιών των στοιχείων ταυτότητας των πραγματικών ιδιοκτητών προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και μέλη της οργάνωσης αποσπούσαν χρηματικά ποσά σε μετρητά.

H δράση των επτά Ελλήνων και ενός Αλβανού εκτός από τη Θεσσαλονίκη, εντοπίζεται και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι, η οργάνωση εξαπάτησε συνολικά 19 πολίτες, ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει 16 ακόμη προσπαθώντας να αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 234.000 ευρώ.

Κατά την αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες πέντε από τα οχήματα που είχαν αποσπαστεί από τους νόμιμους κατόχους τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Θεσσαλονίκηκύκλωμααυτοκίνητα