Ελλάδα|08.08.2019 15:29

Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ρητορείας: H τέχνη του λόγου επιστρέφει στην... Αθήνα (vid)

Γιάννης Πολίτης

Η ρητορική επέστρεψε στο σπίτι της, για την ακρίβεια στη χώρα όπου γεννήθηκε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεξάγεται το Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ρητορείας. Το συγκεκριμένο event διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, ενώ φέτος γίνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κολλέγιο Αθηνών. 

Το Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα φοιτητικά δρώμενα καθώς σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 600 εκπρόσωποι από 100 πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μάλιστα, μεταξύ αυτών βρίσκονται τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν τα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Deree, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στη μάχη του debate ρίχνονται τέσσερις ομάδες που αποτελούνται από δύο άτομα. Συγκεκριμένα, τούς δίνεται ένα κοινωνικό ή πολιτικό θέμα και οι δύο από τις τέσσερις ομάδες, καλούνται να είναι υπέρ του θέματος ενώ οι άλλες δύο κατά του.

Οι debaters πρέπει να απαντήσουν με επιχειρήματα μέσα σε επτά λεπτά. Ο νικητής κρίνεται ανάλογα με την πειστικότητα της ομάδας συνολικά, τη δύναμη και την ανάλυση των επιχειρημάτων, τις αντικρούσεις και τις απαντήσεις που δίνει στους «αντιπάλους».

Στο ethnos.gr μίλησαν ο Βασίλης Τσιπόπουλος – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Πανευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate – Athens EUDC 2019, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να επιλεγεί η χώρα μας.

Παράλληλα, οι φοιτητές Φίλιππος Κανταρέλλης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Καραγιάννης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Τηλέμαχος Λευθεριώτης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησαν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο event.

ρητορικήΠανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debatedebate