Ελλάδα|09.08.2019 23:39

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» καύσωνα και ανέμων

Newsroom

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω καιρού και του επικίνδυνου «κοκτέιλ» καύσωνα και ανέμων. Πολλές περιοχές θα βρίσκονται το Σάββατο «στο κόκκινο» για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι μετά από επτά χρόνια, από τον Αύγουστο του 2012, μεγάλο μέρος της χώρας τίθεται σε «κόκκινο συναγερμό». Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για το Σάββατο φτάνει στο επίπεδο 5, που είναι το υψηλότερο, ειδικά σε Αττική, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησο και αρκετά νησιά.

Το εκρηκτικό μίγμα δημιουργείται  από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τους πολύ δυνατούς ανέμους, βόρειους - βορειοανατολικούς, που θα επικρατούν αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Για αυτό τον λόγο θα ενισχυθούν τα μικτά κλιμάκια Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και στρατού που θα περιπολούν σε όλα τα δάση και τα αλσύλια της χώρας για να μήν εκδηλωθεί πυρκαγιά.  Όλο το σώμα της Πυροσβεστικής και η Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή ολόκληρο το τριήμερο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους καλό είναι οι πολίτες να αποφύγουν εργασίες στην ύπαιθρο, να είναι ιδιαιτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο ΣΑΒΒΑΤΟ 10-08-2019

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, ενώ θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 2 με 4 βαθμούς περίπου στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Στην κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, από αύριο Σάββατο, έχουμε έναν ισχυρό αντικυκλώνα από τα βόρεια Βαλκάνια, που θα δημιουργήσει μεγάλη διαφορά πίεσης μεταξύ του βόρειου και του νότιου Αιγαίου και θα ενισχύσει σημαντικά τους ανέμους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες κυρίως στα ανατολικά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Από το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά και νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 5 με 7 και στα Δωδεκάνησα 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από αργά το βράδυ ανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

καιρόςκίνδυνος πυρκαγιάςάνεμοιπυροσβεστικήκαιρός σήμερακαύσωνας