Ελλάδα|10.08.2019 20:09

Φωτιά σε Μαραθώνα και Ζούμπερι - Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Newsroom

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι δύο πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι.

Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο. Πάντως, στο Ζούμπερι αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, καθαρά για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και στον Ασπρόπυργο, όπου καίει χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και ήδη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση.

Καλύτερη η εικόνα με τη φωτιά στην Ελαφόνησο

Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην Ελαφόνησο που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, όμως, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, «είναι πολλοί οι επισκέπτες του νησιού που αποφάσισαν να φύγουν από την Ελαφόνησο, λόγω της πυρκαγιάς».

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αδαμαντία Τζανετέα, υπάρχει μεγάλη κίνηση στο λιμάνι, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «δυστυχώς, λόγω της αποχώρησης των επισκεπτών, ενδέχεται να πληγεί οικονομικά η Ελαφόνησος».

Όσον αφορά στη φωτιά, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τώρα, τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο».

Πάντως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες και 15 οχήματα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα.

Τέλος, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν τέσσερα υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

SMS κινδύνου για φωτιά: Γιατί το έλαβαν οι πολίτες - Τι ισχύει με το σύστημα 112

Αιφνιδίασε τους πολίτες το ξαφνικό μήνυμα κινδύνου που στάλθηκε μαζικά  από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  σε όσους βρίσκονταν σε περιοχές που υπάρχει σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Η αποστολή SMS από την ενδιάμεση λύση μέχρι να είναι έτοιμο το σύστημα 112 έγινε για πρώτη φορά - μετά την πρώτη δοκιμή που είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες στη Σύρο - και προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες μέχρι να καταλάβουν ακριβώς τι συμβαίνει και πώς λειτουργεί η νέα υπηρεσία. Το μήνυμα ήταν και ηχητικό (CBS) και γραπτό (SMS) και στην πρώτη χρήση του υπάρχουν προβλήματα καθώς οι πολίτες το έλαβαν σε δύο δόσεις, με διαφορά περίπου 45 λεπτών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανταπόκριση των συνεργαζόμενων παρόχων.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την Πολιτική Προστασία, έχουν μπει σε λειτουργία τα δύο κέντρα διαχείρισης του 112 και πλέον θα μπορεί να γίνεται μαζική αποστολή SMS στα κινητά όλων των πολιτών, σε περιοχές που είναι σε εξέλιξη φυσική καταστροφή, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την ΓΓΠΠ, με τη μέθοδο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες έχουν από πριν την δυνατότητα να τηλεφωνούν για βοήθεια ή για να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 112.

Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε πολλές φορές το ίδιο μήνυμα

Για την επαναληψιμότητα των προειδοποιητικών μηνυμάτων που έλαβαν οι πολίτες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει τα εξής:

Ανάλογα με τις μετακινήσεις του κάθε πολίτη το τελευταίο 24ωρο, πριν την αποστολή του προειδοποιητικού SMS, και τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εντοπίσει το σήμα του, προκύπτει και ο αριθμός των μηνυμάτων που θα πάρει από το σύστημα.

Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε κινηθεί από χθες έως σήμερα, έστω οριακά σε τρεις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (περιοχές) και έχει εντοπισθεί το σήμα του κινητού του από τρεις διαφορετικές κεραίες, τότε αναμένεται να λάβει τρία μηνύματα.

φωτιά τώραφωτιάΜαραθώνας