Ελλάδα|12.08.2019 07:48

Πόρτο Χέλι: Βίντεο-ντοκουμέντο από την ανέλκυση της ξύλινης βάρκας (vid)

Newsroom

Συγκλονίζουν τα στοιχεία της τραγωδίας στο Πόρτο Χέλι τα οποία αποκαλύπτονται από το ρεπορτάζ του Open TV.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα τρία αδέρφια που επέβαιναν στο ξύλινο αλιευτικό, σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά και αποφάσισαν να βγουν για ψάρεμα.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της ανάσυρσης της διαλυμένης βάρκας από το σημείο της τραγωδίας. 

Οι εικόνες από το κατεστραμμένο αλιευτικό αλλά και τα όσα ανέσυραν από τη θάλασσα συγκλονίζουν. Ο τηλεοπτικός φακός του Open TV κατέγραψε αυτά τα στοιχεία ενώ όπως φαίνεται διασώθηκε μόνο το πίσω μέρος της ξύλινης βάρκας.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη του Open TV Μαρίνο Αλειφέρη το ξύλινο σκάφος κόπηκε στα δύο καθώς πέρασε από πάνω του το φουσκωτό με ταχύτητα που ξεπερνούσε τους 40 κόμβους.

Την ίδια ώρα τα σημάδια στο φουσκωτό έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όλα έγιναν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και με μεγάλη ταχύτητα. Σε πολλά σημεία του φουσκωτού υπάρχουν ίχνη από τη σφοδρή σύγκρουση.

Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής ο 44χρονος χειριστής του φουσκωτού πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα όπου του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με τον συνήγορό του θέλει να συνδράμει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα τη Δευτέρα θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της αιμοληψίας που του έγινε για να διαπιστωθεί εάν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Αλειφέρη τα τρία αδέρφια ξεκίνησαν από τον κόλπο του Κάιζερ για να πάνε για ψάρεμα. Παράλληλα ειδικοί εμπειρογνώμονες πρόκειται να εξετάσουν με ειδικό εξοπλισμό τις δύο εξωλέμβιες μηχανές και μέσω των δύο τελευταίων στροφών που είχαν αναπτύξει πριν τη σύγκρουση θα καταφέρουν να καταλήξουν στην ταχύτητα με την οποία το φουσκωτό έπεσε πάνω στο ξύλινο σκάφος.

Σημειώνεται ότι το σκάφος ανασύρθηκε από βάθος 45 μέτρων. Μετά τη σύγκρουση επικράτησε πανικός. Αυτόπτες μάρτυρες και άλλοι πολίτες έτρεξαν να βοηθήσουν στην διάσωση των επιβαινόντων και στην ανάσυρση των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο 44χρονος ισχυρίζεται ότι δεν είδε κανένα φως, ωστόσο οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ξύλινο σκάφος είχε κανονικά φως.

Η συνάντηση που κατέληξε σε τραγωδία

Τα τρία αδέρφια συναντήθηκαν για πρώτη φορά φέτος. Ο γιος της 60χρονης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Άγιο Σάββα μίλησε στο Open TV. Μεταξύ άλλων απηύθυνε έκκληση σε όποιον είδε ή γνωρίζει κάτι να μιλήσει για την υπόθεση.

«Ήταν πολύ στεναχωρημένη με το χαμό του πατέρα μας και είχε περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα. Την Παρασκευή που έγινε το δυστύχημα ήταν η πρώτη φορά που έβγαιναν για ψάρεμα. Το περίμεναν και οι τρεις πως και πως. Το κανόνιζαν από μέρες. Μιλούσαν στο τηλέφωνο και το πρώτο που έλεγαν ήταν "άντε κατέβα να βγούμε για ψάρεμα" . Και να πως κατέληξε. Ποιος να το φανταζόταν», λέει χαρακτηριστικά ο γιος της 60χρονης, στον Μάνο Μπανασάκη.

«Αυτό που ζητάμε είναι να εμφανιστούν αυτόπτες μάρτυρες. Όταν έγινε η σύγκρουση, όπως μαθαίνουμε, ήταν 20:45. Δεν είχε σκοτεινιάσει. Θα μπορούσε να να τους είχε δει κάποιος. Πρέπει να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συνέβη. Τους παρακαλούμε πολύ γι αυτό. 

Ο λιμενάρχης έφτασε στο σημείο της σύγκρουσης με θαλάσσιο ταξί

Στο μεταξύ μετά το θανάσιμο περιστατικό ανοίγει ο ασκός του Αιόλου καθώς έρχονται στο φως οι ελλείψεις σε σκάφη και προσωπικό του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λιμενάρχης έφτασε στην περιοχή με θαλάσσιο ταξί καθώς δεν υπάρχει σκάφος του λιμενικού.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Ερμιονίδας το λιμενικό τμήμα δεν διαθέτει πλωτό σκάφος. Μάλιστα αναφέρει ότι πλωτό που επιδιορθώθηκε με χορηγία εφοπλιστικής οικογένειας κατέληξε στο λιμεναρχείο Αίγινας. Η δυναμικότητα του λιμενικού σταθμού αγγίζει τις 15 οργανικές θέσεις. Παλαιότερα όταν υπήρχε ξεχωριστό λιμεναρχείο υπηρετούσαν 32 λιμενικοί.

«Δεν μπορείς να αστυνομεύεις μία ακτογραμμή 100 περίπου χιλιομέτρων με 8-9 άτομα» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας του Πόρτο Χέλι, Μανώλης Τριγκάκης.

«Το traffic είναι μεγάλο, οι ταχύτητες είναι μεγάλες, υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν εμπειρία. Το δυναμικό λιγοστεύει» σημειώνει ο Ιωάννης Ρούσσης που είναι αντιπρόεδρος του λιμενικού ταμείου της περιοχής.

«Μακάβρια τα χτυπήματα των θυμάτων» 

Ο δύτης Αναστάσιος Ρεβύθης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά: «Να σας πω λεπτομέρειες το τι χτυπήματα είχαν οι άνθρωποι, είναι μακάβριο. Ειλικρινά σας μιλάω, είναι μακάβριο». Ακόμη ο δύτης ανέφερε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 44χρονος Γάλλος χειριστής κινούταν με μεγάλη ταχύτητα στην θαλάσσια περιοχή. 

«Ακριβώς πριν τρεις μέρες. Υπάρχει ένας δίαυλος, υπάρχει στην κοιλάδα ένα νησί, με τη στεριά, υπάρχει ένας δίαυλος εκεί. Ο συγκεκριμένος το πήγαινε πάσα δύναμη εκεί πέρα, που υπάρχουν βαρκάκια μικρά, που ψαρεύουν, που πιάνουν χταπόδια» είπε στον ΣΚΑΪ ο δύτης.

Δύτης παραλίγο να πέσει θύμα του 44χρονου χειριστή

Μάλιστα ο κ. Ρεβύθης που κλήθηκε από το Λιμεναρχείο να βοηθήσει στην ανάσυρση των νεκρών, παραλίγο να πέσει και ο ίδιος θύμα του Γάλλου χειριστή. «Ξέρω ότι δημιούργησε πρόβλημα, ξέρω ότι πήγε να πέσει πάνω μου. Δηλαδή είχα την κόρη μου και το παιδάκι μου λέει που πάει ο β...». 

Σύμφωνα με τον δύτη ο Γάλλος χειριστής του ταχύπλοου «κοίταξε να αποφύγει το Λιμεναρχείο, κοίταξε να αποφύγει το αυτόφωρο, κοίταξε να αποφύγει τα νόμιμα για να τον υποστηρίξει ο δικηγόρος του».

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Σπετσών Βασίλης Καρδιασμένος δήλωσε: «Εγώ ξέρω το σκάφος του, ένα μαύρο σκάφος, το οποίο όταν αναπτύσσει ταχύτητα 40 και 45 μίλια σηκώνεται η πλώρη του το μπροστινό μέρος του σκάφους και δεν έχει όραση καλή δεν μπορεί να δει μπροστά του το βράδυ». 

τραγωδίανεκροίταχύπλοοΠόρτο Χέλι