Ελλάδα|20.11.2018 18:31

«Όχι άλλα κλουβιά επιτέλους»

Νίκος Μάστορας

Το «Εθνος» , μέσα στη γενική θλίψη και αναβρασμό που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της αποκλειστικής είδησης για τα παιδιά στα κλουβιά των Λεχαινών, έχει λόγους να χαίρεται.

Να χαίρεται επειδή το υπουργέιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την ανακοίνωσή του υπόσχεται αυτό που εξ αρχής ήταν το ζητούμενο της δημοσιοποίησης μιας τόσο αδιανόητης είδησης: ότι δηλαδή «ολοκληρώνει την πρόσληψη, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, ειδικής ομάδας επιστημόνων που θα συνεχίσει σε σταθερή βάση τη δεύτερη φάση του προγράμματος, εγκεκριμένου προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Μέσω του προγράμματος, υλοποιείται η μεταστέγαση όλων των φιλοξενούμενων σε ασφαλείς και υποστηρικτικές δομές σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ανάλογες δομές και προβλέπουμε την  εκπαίδευση του προσωπικού για να συνοδεύσει τα άτομα αυτά και να τα υποστηρίξει σε 24ωρη βάση»

Ρόλος της δημοσιογραφίας είναι εξάλλου  και αυτός: να κινητοποιεί τους αρμόδιους, να μην ξεχνούν, να ολοκληρώνουν αυτό που αρχίζουν. Και να διασφαλίζει ακόμα, στο πλαίσιο πια όχι της δημοσιογραφίας αλλά της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης, ότι δεν θα ξαναδούμε παιδιά σε κλουβιά. Και ιδίως, ότι δε θα συμβεί το έγκλημα να επιστρέψουν σε κλουβιά, άνθρωποι που με μεγάλο κόπο η ομάδα παρέμβασης κατόρθωσε να βγάλει απο εκεί μετά απο πολλά χρόνια εγκλεισμού.

Συνεπώς, πράγματι η περίπτωση της 18χρονης τυφλής που ζει εδώ και 10 χρόνια στο κλουβί, καθώς και των άλλων 5 ανάπηρων που διαβιώνουν ανάλογα στο ΚΕΠΕΠ, είναι οριακές περιπτώσεις. Βέβαια ο κανόνας λέει ότι είδηση δεν είναι όταν ο σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά το αντίθετο. Δηλαδή είδηση είναι ακριβώς μια τέτοια οριακή περίπτωση φρίκης. Η αλήθεια ωστόσο όχι μόνο δεν υποβαθμίστηκε απο το «Εθνος», αλλά αντιθέτως σε πολλά σημεία του ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η κατάσταση στο κέντρο αυτό έχει αλλάξει, χάρη στη δράση των ανθρώπων που στηρίζουν το πρόγραμμα -γέφυρα.

Αν πρέπει κάτι να κρατήσει κανείς απο τούτη τη θλιβερή ιστορία λοιπόν, είναι ένα «όχι πια, όχι άλλο». Απο τη στιγμή που το υπουργείο αυτό υποσχεται, η δημοσιογραφική ματιά είναι εδώ για να το δει να γίνεται. Και αυτό θα πράξει.

υπουργείο Εργασίας