Ελλάδα|03.09.2019 20:14

Νέα «απόβαση» προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τη Μόρια (pics+vid)

Τίμος Φακαλής

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε το πρωί της Τρίτης και το δεύτερο πλοίο Aqua Blue, το οποίο μετέφερε 722  πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού.

Από αυτούς οι 379 μεταφέρθηκανν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς και οι 343 μοιράστηκαν σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας. 
Είκοσι εννιά λεωφορεία περίμεναν τους πρόσφυγες-κυρίως γυναικόπαιδια- στο λιμάνι για να τους μεταφέρουν στα κέντρα φιλοξενίας

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου οι συνολικά 1.022 πρόσφυγες θα παραμείνουν στη Νέα Καβάλα για 20 μέρες και από κει θα οδηγηθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας. 

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο νέος δήμαρχος Παιονίας, Κώστας Σιωνίδης από κυβερνητικούς παράγοντες για το «προσωρινό» της εγκατάστασης, είναι διάχυτη η δυσπιστία που επικρατεί, καθώς το ίδιο το Κέντρο, που μέχρι σήμερα φιλοξενούσε 1.000 άτομα, είναι εδώ και τρία χρόνια «προσωρινό» και υπό κατάργηση.

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα και γύρω στις 8 το βράδυ της Δευτέρας (2.9) εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

ΜόριαΛιμάνι Θεσσαλονίκηςπρόσφυγες