Ελλάδα|06.09.2019 13:16

Σχολικά είδη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από τις αγορές σας

Newsroom

Καθώς την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου αρχίζει επίσημα η νέα σχολική χρονιά, γονείς και μαθητές βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να είναι απολύτως έτοιμοι στο πρώτο κουδούνι του έτους. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας αποτελεί αναμφίβολα και η επιλογή σχολικών ειδών

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής), η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά θα ήταν λάθος να τα αφήσουν να κάνουν μόνα τους την επιλογή, καθώς είναι πολύ πιθανόν και ακριβά να στοιχίσουν και τις ανάγκες τους να μην καλύψουν.

Γι' αυτό λοιπόν, αν είστε γονείς - νονοί - παππούδες κλπ.: 

  1. Κάντε ένα κατάλογο με τα είδη που είναι απαραίτητα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Συζητήστε με το παιδί σας και αναζητήστε την πιο σωστή λύση. Τηρείστε αυστηρά τον κατάλογο που έχετε ετοιμάσει.
  2. Κάντε έρευνα αγοράς έγκαιρα διαδικτυακά για να δείτε τα καταστήματα που έχουν προσφορές στα σχολικά είδη και συγκρίνετε τιμές και ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσετε.
  3. Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.
  4. Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο τη φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές σας δυνατότητες.
  5. Αποτρέψτε τα παιδιά να επιλέγουν να αγοράσουν σχολικά είδη (μολύβια, γόμες, ξύστρες κ.τ.λ.) που μοιάζουν με παιχνίδια, φρούτα, τα οποία συχνά δεν πληρούν τους κανόνες ασφάλειας που θέτει η ΕΕ και ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και ασφάλειά τους.

 Οι οδηγίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Παράλληλα με τα παραπάνω, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών προειδοποιεί και προετοιμάζει τις οικογένειες για όσα οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους κατά την αγορά των σχολικών ειδών. 

  • Αντικείμενα όπως, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν σαν φρούτα, σχολικά που μπορούν να κρεμαστούν στο λαιμό του παιδιού με κορδόνια και αντίστοιχης λογικής υλικά, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία ή ακόμη και τη ζωή των παιδιών.
  • Τα στυλό που ανάβουν, περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, τα οποία ένα μικρό παιδί μπορεί να καταπιεί.
  • Τα στυλό που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λ.π., περιέχουν υγρά που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους και τι επιπτώσεις θα έχουν στο παιδί αν τα καταπιεί.
  • Τα μακριά κορδόνια και οι κορδέλες, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά από το λαιμό του παιδιού, μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό.

Συχνά, αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Βρίσκουμε, για παράδειγμα, στην αγορά γόμες που μοιάζουν με φράουλες και απαγορεύεται να κυκλοφορούν γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Τα προϊόντα που αποσύρονται, καταγράφονται στο σύστημα RAPEX, που είναι προσβάσιμο από τους καταναλωτές στην ιστοσελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (www.kepka.org στην κατηγορία «Άλλα προϊόντα»).

Ενδεικτικές τιμές για τα απαραίτητα

Κατά μέσο όρο, μια τσάντα για μαθητή του Δημοτικού κυμαίνεται από 8 έως 24 ευρώ, ένα τετράδιο 50 φύλλων από 0,50 έως 0,90 ευρώ, μια κασετίνα από 2 έως 13 ευρώ και μια γόμα από 0,30 έως 1,20 ευρώ, αλλά υπάρχουν και πολλές προσφορές σε παλιά μοντέλα τσαντών, που είναι φέτος σε πολύ καλύτερες τιμές.

σχολικά είδησχολείο