Ελλάδα|11.09.2019 14:46

Μπουτάρης: Ζητεί συνάντηση με Μητσοτάκη για το μετρό - Έγκλημα η απόσπαση

Τίμος Φακαλής

«Δεν θα κάνω πίσω μέχρι να αλλάξει η απόφαση και να μείνουν τα αρχαία του Μετρό επιτόπου στο Σταθμό Βενιζέλου ξεκαθάρισε την Τετάρτη (11/10) ο Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Κίνησης Πολιτών για την προστασία τους, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον ενημερώσει για το θέμα.

«Κανονικά δεν πρέπει να φτάσουμε στο ΣτΕ» είπε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να θυμούνται ότι ο πολιτισμός δεν μετριέται σε κυβικά τσιμέντα. Είναι τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση γιατί ούτε που θα πάνε λένε, ούτε πως θα ξαναγυρίσουν και σε τι κατάσταση θα ξαναγυρίσουν».

«Πιστεύω ο Μητσοτάκης έχει μια πολύ λανθασμένη ενημέρωση και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην τελική απόφαση. Χθες έγινε μια συνάντηση στην περιφέρεια όπου κλήθηκαν οι παραγωγικοί φορείς, δεν κλήθηκε κανείς από την αρχαιολογική υπηρεσία ούτε από την Αττικό Μετρό. Πάλι μια μονομερής ενημέρωση». 

Ακόμα έδωσε την απάντηση του στον περιφειρειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τονίζοντας πως δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το μετρό.

«Δεν ξέρω πώς δίχασα τους Θεσσαλονικείς. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το μετρό. Οποτεδήποτε υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα, πάντοτε παίρνει μια στάση που δεν συμφωνώ μαζί του», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. Υπενθύμισε ότι ένα σταθμός στη Ρώμη όπου βρέθηκαν αρχαία χρειάστηκαν επτά χρόνια για να προχωρήσουν. 

«Όταν ανακαλύφθηκαν αυτά τα αρχαία, το BBC έκανε τότε ολόκληρο θέμα και παρομοίασε τα ευρήματα με την Πομπηία. Εμείς τώρα λέμε "κάτι πέτρες είναι, βάλτες εκεί στην άκρη να τελειώνουμε, να τα πάμε στου Παύλου Μελά". Το οποίο είναι άλλο ένα τεράστιο έγκλημα, γιατί αυτά τα αρχαία δεν είναι στον δήμο Παύλου Μελά, αλλά στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τι να κάνουμε δηλαδή;», προσθέτοντας ότι είναι ντροπή να τα ζητάει και ο ίδιος ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Τάχθηκε, επίσης, εναντίον ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε τι έγινε με το δημοψήφισμα στη Βρετανία». «Είναι ένα πολύ ειδικό θέμα τα αρχαία στη Βενιζέλου. Ο κόσμος έχει τυραννηθεί, έχει ταλαιπωρηθεί, έχει βαρεθεί με τις καθυστερήσεις αυτές. Δεν καταλαβαίνει τι θα πει τεχνικές δυσκολίες, ο κόσμος λέει "άντε να τελειώνουμε". Κι εγώ, φυσικά, λέω "άντε να τελειώνουμε", αλλά εις βάρους τίνος πράγματος;», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση υπογραφών από την Κίνηση Πολιτών για την υπεράσπιση των αρχαίων της Βενιζέλου, με τον κ. Μπουτάρη να τονίζει πως μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 6.000 υπογραφές.

Γιάννης ΜπουτάρηςΒενιζέλουΑττικό Μετρόμετρό θεσσαλονίκης