Ελλάδα|11.09.2019 20:55

Γιώργος Πατούλης: Στο Πολεμικό Μουσείο η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Άρης Χατζηγεωργίου

Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη (18/9) το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Το ανακοίνωσε στην πρώτη κανονική του συνεδρίαση ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στη διάρκεια μιας συζήτησης που χαρακτηρίστηκε από αρκετά «πολεμικό κλίμα» καθώς ομάδα κατοίκων από το Μενίδι και την Δυτική Αθήνα είχε έρθει να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη προσεισμικών ελέγχων στα σχολεία.

Η έλλειψη ιδιόκτητου χώρου κατάλληλου να φιλοξενεί στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με τα 101 μέλη και το ενδιαφερόμενο κοινό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την Περιφέρεια Αττικής από την σύστασή της το 2011. Η πρώτη συνεδρίαση γίνεται πάντοτε σε μια στενή και ακατάλληλη αίθουσα απέναντι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που ανήκει στην Περιφέρεια. Στις προηγούμενες θητείες των Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου αποφασιζόταν εκεί οι επόμενες να γίνονται στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών στον Χολαργό.

Ηταν, όμως, προφανής σήμερα η πρόθεση του νέου Περιφερειάρχη να πάρει αποστάσεις από τους δύο προκατόχους του. Οταν ήρθε, λοιπόν, το θέμα προς συζήτηση, αρχικά έγινε εισήγηση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χρήστο Θεοδωρόπουλο να υπάρχει δυνατότητα εναλλαγής των τόπων συνεδρίασης, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης. Πρόσθεσε δε, ότι, η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο χωρίς να εξηγηθεί και ο λόγος της επιλογής αυτής. Οταν ακολούθησε συζήτηση, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ζήτησαν να υπάρχει σταθερό σημείο συνεδριάσεων και τελικά αποφασίστηκε να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών «μέχρι νεωτέρας» όπως είπε ο κ.Πατούλης.

Ετσι, είναι πολύ πιθανό το Πολεμικό Μουσείο να γεμίσει την ερχόμενη Τετάρτη από διαμαρτυρόμενους με πανό και ντουντούκες, όπως συνέβη χθες με γονείς και εκπαιδευτικούς από το Μενίδι και άλλες περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Αθήνας. Η διαμαρτυρία που χρεώθηκε από τον κ.Πατούλη στον χώρο του ΚΚΕ προκάλεσε ένταση στην χθεσινή συνεδρίαση. Ο νέος Περιφερειάρχης χρειάστηκε πολλές φορές να ζητήσει «σεβασμό στον ρόλο και την θεση του καθενός» ενώ όταν οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν να φωνάζουν τους είπε: «Ελάτε να γίνεται εσείς περιφερειάρχης και εμείς να πάμε σπίτια μας»...

Ένταση για τα σχολεία

Στο πλευρό των διαμαρτυρομένων, ζήτησε να γίνει χθες συζήτηση για την έλλειψη αντισεισμικών ελέγχων στα σχολεία, ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) Γιάννης Πρωτούλης. Μιλώντας εκ μέρους των συγκεντρωμένων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, διαμαρτυρήθηκε για την εγκατάλειψη των σχολείων που έχουν χτυπηθεί από τους σεισμούς ενώ πολλά συνεχίζουν να λειτουργούν σε κοντέινερ από το 1999. «Εχουμε νεκρούς από σεισμούς και μας ζητάτε να βάλουμε τα παιδιά μέσα σε κτίρια που εμφανίζουν σοβαρλες ρωγμές», είπε ο κ.Παπαγιαννόπουλος προσθέτοντας ότι τέσσερα σχολεία στο Μενίδι δεν άνοιξαν σήμερα ενώ οι δήμοι δεν έχουν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

Ο Γιώργος Πατούλης ζήτησε εξαρχής να γίνει η συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη όταν θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες με τα απαραίτητα στοιχεία και προκειμένου να κληθούν οι κρατικοί φορείς που εκείνοι έχουν την σχετική αρμοδιότητα όπως η ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ). Τα όσα είπε προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων που διέκοπταν και την τοποθέτηση του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού προκαλώντας την αντίδρασή του. Στην παρέμβασή της η κ.Γιαννακοπούλου από την Ενωση Γονέων Περιστερίου, κατήγγειλε πως στα σχολεία της περιοχής δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος και αναρωτήθηκε για το σχολείο που πηγαίνει «το παιδί του Πατούλη» προκαλώντας την αντίδρασή του. «Ας αφήσουμε τα παιδιά και τις συζύγους», σχολίασε αργότερα ο κ.Πατούλης.

Η κατάσταση κινδύνεψε να εκτραχυνθεί όταν πήρε τον λόγο ο Θάνος Τζήμερος μιλώντας για «τραμπούκους που απειλούν» και κατηγόρησε ευθέως το ΚΚΕ και τον Γ. Πρωτούλη που «αν και ανεπάγγελτος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων». Η ψυχραιμία τελικώς επικράτησε καθώς με τη συναίνεση της Ρένας Δούρου και άλλων παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου του Γ.Πρωτούλη, συμφωνήθηκε να γίνει αναλυτική συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο κ.Πατούλης ανακοίνωσε στο τέλος της συζήτησης, ότι η Περιφέρεια, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, υπογράφει Προγραμματική Σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη διενέργεια προσεισμικών ελέγχων στα σχολεία.

Γιώργος ΠατούληςΠεριφέρεια ΑττικήςΡένα ΔούρουΓιάννης Σγουρός