Ελλάδα|18.09.2019 15:28

Νοσοκομείο Λευκάδας: Μόνο μία αναισθησιολόγος για τους ασθενείς

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως χειρουργική επέμβαση κινδυνεύουν στο νοσοκομείο Λευκάδας, αφού για 20 μέρες τον μήνα δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και καρδιολόγων.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του μόνο μία αναισθησιολόγος, η οποία εφημερεύει δέκα μέρες τον μήνα, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες 20, από το μεσημέρι και μέχρι το πρωί της επομένης, να μην μπορεί να εκτελεστεί χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, για δέκα μέρες μέσα στον Αύγουστο αναγκάστηκε η αναισθησιολόγος να πάρει αναρρωτική άδεια λόγω εξάντλησης, με αποτέλεσμα σε υπερεπείγοντα περιστατικά να φεύγει από το σπίτι της άρον άρον για να γίνει η χειρουργική επέμβαση.

Τεράστια έλλειψη υπάρχει και στους καρδιολόγους, οι οποίοι πρέπει να εξετάσουν την καρδιολογική κατάσταση του ασθενούς, προτού προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση. Σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο δύο καρδιολόγοι και ο ένας έχει αναρρωτική άδεια για έναν μήνα.

Το αποτέλεσμα είναι ο μοναδικός καρδιολόγος να κάνει δέκα εφημερίες κάθε μήνα και ουσιαστικά τα υπόλοιπα 20 απογεύματα και βράδια να υπολειτουργεί η καρδιολογική κλινική και να έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σήμερα στο Νοσοκομείο Λευκάδας γίνονται χειρουργεία χωρίς καρδιολογική κάλυψη.

«Από τον περασμένο Μάιο μεταφερθήκαμε σε έναν καινούργιο χώρο, αλλά χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να λειτουργήσει σωστά. Χωρίς να προσληφθεί κανένα καινούργιο άτομο, οι κλίνες αυξήθηκαν από 80 σε 123 και δημιουργήθηκαν καινούργια τμήματα. Η καταπόνηση όλων των εργαζομένων είναι απίστευτη. Δεν μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή χειρουργεία και σε επείγοντα περιστατικά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η προ δύο ημερών περίπτωση όταν ήρθε σε εμάς νεαρός με σκωληκοειδίτιδα ο οποίος έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα και αναγκαστήκαμε να τον μεταφέρουμε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε, αν θα προλάβει να φτάσει εγκαίρως. Το Νοσοκομείο της Λευκάδας σήμερα εξυπηρετεί 60.000 ανθρώπους» τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Βεργίνης.

Πολλές οι κενές οργανικές θέσεις – Χωρίς αξονικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, αν και το οργανόγραμμα προβλέπει την κάλυψη 45 οργανικών θέσεων από γιατρούς, σήμερα υπηρετούν σε αυτό μόλις 20, με τη βοήθεια 14 επικουρικών συμβασιούχων. Επίσης, περισσότεροι από 40 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες λείπουν από το νοσοκομείο.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται και στη Νεφρολογική Κλινική, αφού υπηρετεί σε αυτήν μόνο ένας νεφρολόγος και λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ μόλις τρεις παθολόγοι καλύπτουν όλο το νοσοκομείο και αναγκάζεται ο καθένας τους να κάνει 11εφημερίες τον  μήνα. 

Επίσης, ο ολοκαίνουργιος αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί λόγω βλάβης, ενώ στο νοσοκομείο δεν έχει γίνει ούτε μία μαστογραφία από την ημέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του, αφού δεν λειτουργεί ούτε ο μαστογράφος.

νοσοκομείοπαθολόγοςαναισθησιολόγοςκαρδιολόγος