Ελλάδα|22.11.2018 18:50

Πρόκληση: SMS καλεί μαθητές σε κατάληψη για Μακεδονικό και Κατσίφα

Γιάννης Πολίτης

Τις τελευταίες ώρες μαθητές από σχολεία της Βορείου Ελλάδος δέχονται στα κινητά τους τηλέφωνα ένα μήνυμα, το οποίο τούς απευθύνει κάλεσμα για πανελλήνια κατάληψη στις 29 Νοεμβρίου λόγω εθνικών θεμάτων (Μακεδονικό, Βόρεια Ήπειρος, Κωνσταντίνος Κατσίφας). Μάλιστα, το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Έκτακτο. Την επόμενη Πέμπτη 29/11 κάλεσμα για πανελλαδική κατάληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας με θέμα τα εθνικά. (Μακεδονικό, Κατσίφας, Βόρεια Ήπειρος). Μιλήστε όλοι με τα 15μελή σας και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και κανονίστε κατάληψη. Μην φοβάστε για ποινικά θέματα, δεν υπάρχει ανησυχία». 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο SMS ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Μέλος ΟΛΜΕ: Το μήνυμα έχει κυκλοφορήσει από ακροδεξιούς κύκλους και κυρίως από μακεδονικούς συλλόγους

Το ethnos.gr συνομίλησε με το μέλος της ΟΛΜΕ Χρήστο Ζαγανίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του παραπάνω μηνύματος. Όπως λέει ο ίδιος, το μήνυμα αυτό έχει «κυκλοφορήσει από ακροδεξιούς κύκλους και κυρίως από τους μακεδονικούς συλλόγους. Υπάρχει, φαίνεται, μια διασύνδεση, επειδή κυκλοφορεί και στα social media πάρα πολύ. Έχουν βγάλει αφίσες, υλικό. Είναι εμφανές ότι είναι μια "από τα έξω" παρέμβαση στα σχολεία. Το μήνυμα αυτό πρέπει να κυκλοφορεί γύρω στις τέσσερις με πέντε μέρες, γι' αυτό και υπάρχουν κάποιες καταλήψεις σε πολλές περιοχές. Κάποιοι βιάστηκαν να το κάνουν. Δεν είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Υπάρχουν καταλήψεις και στην Κρήτη. Δεν είναι όμως μεγάλη η έκταση, απλά είναι σποραδικά φαινόμενα που δείχνουν ότι εκεί που έχουν κάποιες δυνάμεις προχωρούν», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Πολλές φορές αυτό γίνεται σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία των μαθητών όπου αυθαίρετα μια ομάδα προχωράει σε τέτοια πράγματα. Θα πρέπει να γίνει υπόθεση των παιδιών και των ίδιων των γονέων», προσθέτει. 

«Οι καθηγητές έχουν την ευθύνη να διαμορφώνουν δημοκρατικές αντιλήψεις, άρα από αυτή την άποψη μπορούν να παρέμβουν για να πείσουν τα παιδιά ότι αυτά τα πράγματα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν και στη χώρα μας και στα ίδια και παντού. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κατασταλτικά. Κατά την άποψή μου θα είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσες να κάνεις. Μόνο από ευαισθησία τα παιδιά, όταν βλέπουν καταστολή αντιδρούν πηγαίνοντας με τον θιγόμενο και όχι με τον καταστολέα», συμπληρώνει ο κ. Ζαγανίδης. 

«Το ζήτημα είναι να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση και από τους μαθητές τους ίδιους, να κατανοήσουν το πρόβλημα και να αντιδράσουν αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και από τους γονείς και την κοινωνία ολόκληρη. Πρέπει να προκληθεί συζήτηση για να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή το τι πρόκειται να δημιουργηθεί με μια τέτοια ιστορία. Κάποιοι ανεύθυνα πάνε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν μια τέτοια κατάσταση, μια ιστορία περίεργη. Οργανωμένα ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και να το πάρει επάνω του. Νομίζω δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο να πειστούν τα παιδιά ότι αυτός δεν είναι τρόπος αντίδρασης» καταλήγει το μέλος της ΟΛΜΕ. 

Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης: Δεν γνωρίζουμε το εν λόγω μήνυμα 

Από την άλλη πλευρά, σε σελίδα που υπάρχει στο Facebook ονομάζεται «Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης» υπάρχουν μηνύματα που καλούν τους μαθητές σε καταλήψεις, αλλά και φωτογραφίες από σχολεία που ήδη έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις. 

To ethnos.gr, επικοινώνησε με τους διαχειριστές της σελίδας ζητώντας την άποψή τους για το εν λόγω ζήτημα. «Εμείς έχουμε εκφράσει τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις των μαθητών. Κάλεσμα δεν έχουμε κάνει σε κανέναν και δεν δικαιούμαστε να κάνουμε. Πρώτη φορά ακούμε γι' αυτό το μήνυμα. Δεν το γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε σε ποιους αναφέρεται η ΟΛΜΕ», σημειώνουν. «Πάντως εμείς δεν είμαστε μέσα σ' αυτό και, όπως είπαμε, πιο πριν δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Θα στηρίξουμε όμως οποιαδήποτε απόφαση των μαθητών στον αγώνα τους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας», καταλήγουν οι διαχειριστές της σελίδας.

smsσχολείακατάληψηΜακεδονικό