Ελλάδα|19.09.2019 15:18

Χτίζουν τα παράθυρα στην κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Αχαρνών

Κώστας Στάμου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί η αστυνομική επιχείρηση στα δύο υπό κατάληψη κτίρια της οδού Αχαρνών, με την Aστυνομία να απομακρύνει από τις καταλήψεις περισσότερους από 200 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για ταυτοποίηση. Μάλιστα, στο παλιό σχολείο, στη συμβολή της Αχαρνών με την οδό Σουρμελή, οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, χτίζουν τα παράθυρα του πρώτου ορόφου, προκειμένου να αποτρέψουν ανακατάληψη του κτιρίου.

Το συγκεκριμένο κτίριο σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ και μέχρι το 1932 ήταν η οικία του Γ. Αργυρόπουλου. Τότε αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του Αρσακείου Σχολείου από το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το νεοκλασικό, μαζί με τα 2.500 τ.μ. του οικοπέδου, ονομάστηκε Τοσίτσειο προς τιμήν της ευεργέτιδας Ελένης Τοσίτσα και το 1937 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σχολείου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών, Μάγερ και Σουρμελή.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του 1940, το σχολείο επιτάχθηκε ώστε να στεγάσει το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μετά την Κατοχή παραδόθηκε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Το σχολικό συγκρότημα λειτούργησε μέχρι το 1972, όταν η διοίκηση του Αρσακείου-Τοσίτσειου αγόρασε την έκταση των 200 στρεμμάτων στην Εκάλη προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εγκαταστάσεις του σχολείου.

κατάληψημετανάστεςΑχαρνώναστυνομία