Ελλάδα|23.09.2019 15:19

Κιλκίς: Σαρωτικός Βαρδάρης ξήλωσε σκηνές προσφύγων στη Νέα Καβάλα

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ο φθινοπωρινός Βαρδάρης των προηγούμενων ημερών σάρωσε τις προσωρινές σκηνές των προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ξήλωσε πολλές απ΄ αυτές και χτύπησε καμπανάκι στις Αρχές ενόψει του χειμώνα. Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες ευάλωτων κατηγοριών, που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από τη Μόρια της Λέσβου πριν από δύο εβδομάδες, ζουν σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αναμένοντας τη μεταφορά τους σε άλλες πιο ασφαλείς και μόνιμες δομές.

Η περιοχή είναι εκτεθειμένη στον Βαρδάρη και ο χειμώνας έρχεται νωρίς, Οι ριπές του ανέμου που τους έθεσαν σε δοκιμασία τις τελευταίες μέρες μπορούν να θεωρηθούν ως προειδοποιητικές για όσα θα ακολουθήσουν αν δεν υλοποιηθεί γρήγορα ο σχεδιασμός για τη μετεγκατάστασή τους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν σε βίντεο μέλη της ΜΚΟ «The Hope Project» και το έδωσαν στη δημοσιότητα, συνοδεύοντάς το από μια αγωνιώδη ανακοίνωση.

«Οι νέες σκηνές καταστρέφονται με τους πρώτους ανέμους! 1000 άνθρωποι σε 200 σκηνές! Ο καταυλισμός είναι ένα αεροδρόμιο, σε μια πλήρως εκτεθειμένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Ο χειμώνας εκεί πάνω είναι σκληρός. Το να βάζεις τους ανθρώπους σε σκηνές στη μέση του πουθενά δεν είναι λύση», αναφέρει η οργάνωση, επισημαίνοντας μάλιστα την πιθανότητα να στηθούν και άλλες σκηνές, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να μεταφέρει άλλα 4000 άτομα από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ οι χώροι φιλοξενίας είναι υπερπλήρεις.

«Δεν μπορείτε απλά να αρρωστήσετε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι. Οικογένειες με παιδιά. Έγκυες γυναίκες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως στη δομή της Νέας Καβάλας φιλοξενούνται άλλοι περίπου 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν σε κοντέινερς. Η προσθήκη άλλων 1000 σε σκηνές της Υ.Α. έγινε πρόσφατα στο πλαίσιο της προσθάπεθας αποσυμφόρησης της Μόριας και η εγκατάστασή τους στη Νέα Καβάλα είχε προσωρινό χαρακτήρα.. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπεύθυνων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η φιλοξενία τους στην περιοχή θα έχει ανώτερη διάρκεια 20 ημερών, έως ότου ολοκληρωθεί η επέκταση δομών σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καβάλα και οι Σέρρες.

μετανάστεςΚιλκίςκακοκαιρίαπρόσφυγες