Ελλάδα|24.09.2019 20:42

Γαλάζιος «εμφύλιος» για την ηγεσία της ΚΕΔΕ

Άρης Χατζηγεωργίου

Από την περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η κούρσα της διαδοχής Πατούλη στην προεδρία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας κατεβαίνει με δύο υποψηφίους προέδρους.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσίασε την Τρίτη (24/9) επίσημα την υποψηφιότητά του, ενώ το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει και ο δήμαρχος Τρικκαίων (Τρίκαλα) Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην παρουσίαση, στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, τον Λάζαρο Κυρίζογλου πλαισίωσαν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου και άλλοι αυτοδιοικητικοί, πρώην δήμαρχοι και νυν δημοτικοί σύμβουλοι που στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Ο κ. Κυρίζογλου κατέθεσε λίστα με συνολικά 65 αυτοδιοικητικούς που τον στηρίζουν, πρώτον μεταξύ αυτών τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στη συνέχεια δεκάδες άλλους εν ενεργεία δημάρχους από την Βόρειο Ελλάδα.

Η ύπαρξη δύο τουλάχιστον υποψηφίων από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί ήδη σχόλια για «γαλάζιο εμφύλιο» αλλά ο κ. Κυρίζογλου προσπάθησε να αποφύγει τις αιχμές για το ποιος είναι ο επίσημος και ποιος ο «αντάρτης». Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ του ότι είναι Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι στον δήμο του εξελέγη με 70%, αν και η ΝΔ στην περιοχή έλαβε 25% και το απέδωσε στα έργα που πραγματοποίησε η δημοτική του αρχή. «Εκτιμω ιδιαίτερα τον συνάδελφο, τον κ. Παπαστεργίου, δεν αποκλείεται καμία συνεργασία, τώρα ξεκινάμε, θα κάνουμε και διάλογο», πρόσθεσε ο Λ. Κυρίζογλου, αλλα τόνισε ταυτόχρονα ότι θα κατέβει ως επικεφαλής «οπωσδήποτε» με βάση την στήριξη των συναδέλφων του. «Αν η Νέα Δημοκρατία, οποιοδήποτε κόμμα, θελήσει να υποστηρίξει την προσπάθειά μας, είναι καλοδεχούμενο» κατέληξε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο Λ.Κυρίζογλου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της ΚΕΔΕ και το 2014 αλλά υποχώρησε προς όφελος του κ. Πατούλη. Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του στο γιατί τότε υποχώρησε: «Το 2014 δεν είναι 2019. Εχουν αλλάξει πολλά. Τότε ήμασταν στην καρδιά της κρίσης, με άγριες περικοπές στα έσοδα των δήμων και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο», σήμείωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Πρόσθεσε όμως ότι υποχώρησε απέναντι στην υποψηφιότητα Πατούλη, «ενός δημάρχου από την Αττική που είχε ήδη δύο θητείες και ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με ευρεία και μεγάλη αναγνωρισιμότητα» αλλά και επειδή στην ιδεολογία του κυριαρχεί «το Εμείς και όχι το Εγώ».

Λίγο νωρίτερα, στον χαιρετισμό του, ο κ.Πατούλης είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στον υποψήφιο σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν δυνατόν ένας αυτοδιοικητικός άνδρας με τόση ιστορία να βρίσκεται στο σπίτι της αυτοδιοίκησης και να μην βρίσκομαι δίπλα του για να του συμπαρασταθώ».

Καύση στα σκουπίδια

Θέτοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για την αλλαγή του Κλεισθένη αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων με ενεργειακή αξιοποίηση. Υποστήριξε, δηλαδή, ότι πρέπει να σταματήσει το θάψιμο των απορριμμάτων, να προχωρήσει η ανακύκλωση και κομποστοποίηση των οργανικών αλλά τα υπολείμματα να οδηγούνται σε καύση για παραγωγή ζεστού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε, εξάλλου, ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει σε χώρες του εξωτερικού όπου εργοστάσια καύσης λειτουργούν χωρίς καθόλου να ενοχλούν τις γύρω κατοικίες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ.Κυρίζογλου, τάχθηκε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά μέσα από ίση κατανομή σε διάφορες περιοχές.

Η καινοτομία στο επίκεντρο

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου πρόκειται στο τέλος της εβδομάδας να παρουσιάσει την δική του υποψηφιότητα την οποία ήδη ανακοίνωσε με κείμενο στο επίκεντρο του οποίου έθεσε την καινοτομία. «Η μετάβαση σε μία νέα, ψηφιακή εποχή απαιτεί την άμεση συμμετοχή των δήμων, οργανωμένα, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για ένα πιο αποτελεσματικό και επιτέλους αποκεντρωμένο Δημόσιο»ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας: «Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και να βάλουμε τους δήμους μας μπροστά στην αλλαγή που έρχεται, με δεδομένο πως η πολιτική συγκυρία φέρνει στο πλευρό μας ανθρώπους με γνώση και διάθεση να κάνουν τομές στο κράτος, μακριά από ιδεοληψίες και αποτυχημένα μοντέλα διοίκησης. Τώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία να φροντίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας αλλά παράλληλα να μιλήσουμε για ανάπτυξη και απασχόληση, να συνεργαστούμε με τους παραγωγικούς φορείς των περιοχών μας για έναν κοινό σκοπό. Να στραφούμε και πάλι προς το περιβάλλον, να κινητοποιήσουμε τους δημότες μας να ανακυκλώσουν περισσότερο, να αναζητήσουμε προγράμματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση (όπως έχει γίνει στα Τρίκαλα). Να κάνουμε την καινοτομία, τρόπο ζωής. Να βάλουμε την τεχνολογία στους δήμους απλοποιώντας διαδικασίες, μειώνοντας κόστη, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε».

Η εκλογή του προέδρου της ΚΕΔΕ γίνεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο που εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση. Στην Γενική Συνέλευση μετέχουν όλοι οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που θα οριστούν από τα δημοτικά συμβούλια και τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της Ελλάδας. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, όπου δεδομένη είναι η υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί. Στην αυτοδιοικητική παράταξή του ΚΙΝΑΛ, την ηγεσία έχει εξασφαλίσει ο Παύλος Γερουλάνος που αναμένεται να διεκδικήσει και εκείνος την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Ξεχωριστή υποψηφιότητα για την ΚΕΔΕ μελετά να καταθέσει και ο έμπειρος δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης που κέρδισε πρόσφατα την έβδομη κατά σειρά θητεία, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει ταυτόχρονα στήριξη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Ποτάμι και ΑΝΕΛ. 

ΚυρίζογλουΓιώργος ΠατούληςΝέα ΔημοκρατίαΚΕΔΕ