Ελλάδα|25.09.2019 17:08

Προσφυγικό: Η «μάχη των σωσίβιων» μαίνεται στη Λέσβο (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Η «μάχη των σωσίβιων» μαίνεται αυτές τις μέρες στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Με εντολή του δημάρχου του νεοσυσταθέντος Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, δημοτικοί υπάλληλοι συγκέντρωσαν από τις ακτές μερικές δεκάδες διασωστικά γιλέκα προσφύγων που έφτασαν τις τελευταίες μέρες στο νησί και τα εναπόθεσαν το πρωί της Τετάρτης έξω από τη δομή προσωρινής φιλοξενίας Stage 2 στη Σκάλα Συκαμνιάς, που λειτουργεί με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η κίνηση του δημάρχου, που προκάλεσε αντιδράσεις, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα βουνά από χιλιάδες σωσίβια που έχουν σχηματιστεί σε χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης και την αδυναμία των δημοτικών υπηρεσιών να διαχειριστούν το θέμα της συλλογής τους.

«Στον Μόλυβο έχει σχηματιστεί ένα βουνό από 12.000 κυβικά μέτρα με γιλέκα. Ακόμα και να είχα χώρο να τα βάλω, ένα φορτηγό μπορεί να μεταφέρει 10 τόνους τη φορά. Φανταστείτε πόσα δρομολόγια θα χρειαστούν» είπε στο ethnos.gr  κ. Βέρρος, προσθέτοντας: «Δεν έχω ούτε τη δυνατότητα της αποκομιδής από τις ακτές. Ο δήμος έχει 7 απορριμματοφόρα για δεκάδες χωριά σε 6 Δημοτικές Ενότητες, με τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους. Αυτό που έκανα σήμερα ήταν ένας τρόπος αντίδρασης για να ακουστεί η φωνή μας». 

Το σημερινό είναι ένα μόνο από τα απανωτά επεισόδια του έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα. Στις 9 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις 9 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος δήμαρχος παρέλαβε με έκπληξη ένα πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ, που του επέβαλε η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου για περιβαλλοντική ρύπανση, λόγω της συσσώρευσης χιλιάδων σωσίβιων στην περιοχή του Μολύβου, αλλά και της μη αποκομιδής αυτών που αφήνουν στις ακτές οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες. «Δηλαδή εκτός των άλλων και δαρμένοι. Άρα θα πρέπει και εμείς να βάλουμε πρόστιμο στο Κράτος και στο Λιμενικό για ελλιπή φύλαξη συνόρων. Κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά», είχε σχολιάσει τότε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ.Βέρρος.

Λίγες μέρες μετά ο δήμαρχος απέστειλε επιστολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, θέτοντας μια σειρά από αιτήματα που αφορούν τη διαχείριση του θέματος των σωσίβιων - και όχι μόνο. Έβαλε στο «κάδρο» τη δομή Stage 2, που λειτουργεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς, εξυπηρετώντας ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι φτάνουν στις βόρειες ακτές της Λέσβου έως ότου προωθηθούν στο ΚΥΤ της Μόριας για καταγραφή και ταυτοποίηση. Στην επιστολή του ο κ. Βέρρος αναφέρει πως η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί χωρίς τις νόμιμες εγκρίσεις και άδειες, και χωρίς αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου του νέου δήμου, ενώ απειλεί με καθαίρεση των κατασκευών αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά του.

«Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να πιέζει ή να εκβιάζει κανείς. Αν θέλει, ας σταματήσει την αποκομιδή» είπε, από την πλευρά του, στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου, ο οποίος αντέδρασε στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία του δημάρχου. «Είδα το πρωί δύο δημοτικούς υπαλλήλους να φέρνουν σωσίβια με αγροτικό, τους ρώτησα τι κάνουν και μου είπαν εντολή δημάρχου. Την Τετάρτη θα έχω ραντεβού μαζί του για να το συζητήσουμε».

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, στις οποίες απευθύνθηκε το ethnos.gr, απέφυγαν να τοποθετηθούν, υποβαθμίζοντας το θέμα.

σωσίβιαμετανάστεςπρόσφυγεςΛέσβος