Ελλάδα|26.09.2019 16:13

Λάρισα: Αστυνομικός σε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Newsroom

«Όργωναν» για χρόνια τα βουνά του Θεσσαλικού Κάμπου, αλλά και της Πιερίας, και συνέλεγαν με ανιχνευτές μετάλλων, αρχαία κοσμήματα και νομίσματα, ενώ σε μία τουλάχιστον ανασκαφή μαζί τους ήταν και αστυνομικός. Εδώ και μήνες στελέχη της ΕΛΑΣ από την ασφάλεια Λάρισας ήταν στα ίχνη των δύο κυκλωμάτων και συνέλαβαν 8 άτομα σε Λάρισα και Καρδίτσα και έχουν ταυτοποιήσει συνολικά 21, που είτε συμμετείχαν στις παράνομες ανασκαφές είτε κατείχαν αρχαία αντικείμενα, προϊόντα λαθρανασκαφών.

Όπως δήλωσε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος, Αστέρης Μαντζιώκας, τα μέλη των δύο ομάδων που δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προχωρούσαν σε παράνομες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ήδη από τις αρχές του 2018, ενώ στη συνέχεια…επέκτειναν την δράση τους προς την Πιερία. 

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, σε καταστήματα, αλλά και σε αποθηκευτικούς χώρους στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στην Αθήνα,  κατασχέθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός χάλκινων νομισμάτων που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους, αρκετά κοσμήματα, αλλά και πλήθος από εργαλεία ανίχνευσης μετάλλων. Πρόκειται για νομίσματα και κοσμήματα που χρονολογούνται κυρίως στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, ενώ δεν λείπουν και ευρήματα παλαιότερης χρονολόγησης. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, δεν υπάρχουν πολλά αντικείμενα και αυτά είναι κυρίως αγγεία και ειδώλια, καθώς οι αρχαιοκάπηλοι έδειχναν… αδυναμία στα μέταλλα και αναζητούσαν κοσμήματα και νομίσματα.

Μεταξύ των 13 που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά δεν έχουν συλληφθεί είναι και ένας αστυνομικός, ο οποίος ενέχεται σε μία ανασκαφή. Με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, τα μέλη των δύο ομάδων διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές, αλλά και έρευνες εδάφους με ανιχνευτικά μηχανήματα, αναζητώντας αρχαία αντικείμενα, κυρίως κοσμήματα και νομίσματα και ειδικά όσα είχαν κατασκευαστεί από χρυσό. 

Οι…έρευνές τους γίνονταν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε ένα μεγάλο εύρος, ενώ δεν δίσταζαν να πηγαίνουν ακόμη και σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους, χρησιμοποιώντας πάντα ανιχνευτές μετάλλων ή όργανα διασκόπησης του εδάφους. Εκτός από τον αρχαιολογικό θησαυρό, κατασχέθηκαν επίσης 18 ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, 10 ραβδοσκοπικές βέργες, 3 φορητοί ασύρματοι, φορητή συσκευή γεωεντοπισμού (GPS), πιστόλι κρότου, το οποίο υπέστη μετατροπή και κατέστη λειτουργικό πυροβόλο όπλο εκτόξευσης βλημάτων, 4 κυνηγετικά όπλα, 184 φυσίγγια διαφόρων τύπων, 2 σπάθες, στιλέτο, μαχαίρι, διάφορα σκαπτικά μηχανήματα χειρός, καθώς και 21 κινητά τηλέφωνα.

αρχαιοκαπηλίαΛάρισαδράστεςαρχαία νομίσματα