Ελλάδα|01.10.2019 21:38

Μόρια: Μέχρι και έξι ώρες στην ουρά για ένα πρόγευμα οι πρόσφυγες (vid)

Newsroom

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν και σήμερα στις ακτές της Λέσβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Σεπτέμβριο μόνο οι αφίξεις στα νησιά ξεπέρασαν τις 10.000, γεγονός για το οποίο ο ΟΗΕ κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα μας έχει δεχτεί φέτος 45.600 αφίξεις προσφύγων, ενώ οι αφίξεις σε όλη τη Μεσόγειο είναι συνολικά 77.400 άτομα.

Στη Μόρια ζουν «στοιβαγμένοι» 12.600 άτομα, αριθμός πενταπλάσιος από την χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής, στη Σάμο στεγάζονται 5.500 πρόσφυγες, ξεπερνώντας οκτώ φορές τη χωρητικότητα του κέντρου, ενώ στην Κω 3.000 άτομα ζουν σε έναν χώρο που μπορεί να δεχθεί 700.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί με μοχλό πίεσης τα εκατομμύρια των προσφύγων που παραμένουν στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen TV, την ώρα που ο αναβρασμός στη Μόρια συνεχίζεται, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας στη Μυτιλήνη δεν σταματούν.

Την Τρίτη το μεσημέρι, με δύο φουσκωτές λέμβους, τουλάχιστον 70 άνδρες και γυναικόπαιδα έφτασαν στη Μυτιλήνη. Τα σωσίβια που σχηματίζουν σωρό αποδεικνύουν ότι και την Τρίτη οι προσφυγικές ροές συνεχίστηκαν, όχι μόνο από την πλευρά της Συκαμιάς, αλλά και του αεροδρομίου. Πάνοπλοι άνδρες του Λιμενικού πήραν την βάρκα που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες και συνέχισαν την περιπολία, ενώ περίπου 200 μετανάστες έφτασαν σήμερα στις ακτές τις Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.

Στο ρεπορτάζ του Οpen TV, παρουσιάζονται οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στη Μόρια, οι οποίοι αναμένουν για ένα πρόγευμα μέχρι και έξι ώρες. Οι άνθρωποι στη Μόρια εκτιμούν ότι αλλάζει η στάση της ελληνικής πολιτείας και φοβούνται ότι θα θεωρηθούν οικονομικοί μετανάστες και να σταλούν πίσω στη χώρα τους.

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV:

μετανάστεςΛέσβοςΜυτιλήνηπροσφυγικόΜόρια