Ελλάδα|05.10.2019 12:08

Σαντορίνη: Πανάκριβα ενοίκια & Airbnb εμποδίζουν καθηγητές να μείνουν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σάλο προκάλεσε η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τοποθετημένης στη Σαντορίνη αναπληρώτριας καθηγήτριας, η οποία σε λίγες σειρές αλλά με γλαφυρότητα περιέγραψε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της στην προσπάθεια αναζήτησης κατοικίας στο νησί, αφού ακόμα και μετά τη λήξη της τουριστικής κατοικίας τα ζητούμενα ενοίκια φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. 

Όπως ανέφερε στην ανάρτησή της η αναπληρώτρια καθηγήτρια, για επιπλωμένη κατοικία, με κλιματιστικό, 40 τετραγωνικών μέτρων, στη Σαντορίνη, της ζήτησαν 1.500 ευρώ τον μήνα. Η ανάρτησή της προκάλεσε ποικίλα σχόλια και παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για ειδικό επίδομα προς τους αναπληρωτές καθηγητές για την εξεύρεση κατοικίας.

Το ethnos.gr επικοινώνησε για το θέμα με καθηγητές, γονείς και εκπροσώπους τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη. Καθηγητές και γονείς ουσιαστικά τάσσονται στο πλευρό της αναπληρώτριας καθηγήτριας, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας σε λογική τιμή στο νησί. Μάλιστα, το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναπληρωτών καθηγητών στη Θήρα, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων να αρνείται την τοποθέτηση εξαιτίας και των υψηλών ενοικίων.

Στον αντίποδα, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων θεωρούν ως υπερβολική την ανάρτηση της καθηγήτριας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές κατοικίες στο νησί που προσφέρονται για ενοικίαση σε λογικές τιμές, προς 400 ή το πολύ 500 ευρώ τον μήνα.

«Πολύ δύσκολη η εξεύρεση σπιτιού»

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της ΕΛΜΕ Θήρας, Ανθή Πατραμάνη, λόγω των υψηλών τιμών των ενοικίων, η εξεύρεση κατοικίας στο νησί για ολόκληρο το χρόνο αποτελεί μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους αναπληρωτές συναδέλφους της, οι οποία θα παραμείνουν το πολύ δέκα μήνες το χρόνο, ωστόσο και αυτοί δυσκολεύονται σημαντικά.

«Υπάρχουν σπίτια που προσφέρονται για ενοικίαση προς 800, 1.000 ή και 1.500 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν, βέβαια, και αξιοπρεπείς κατοικίες ακόμα και με 400 ευρώ το μήνα, ωστόσο αυτά δεν είναι πολλά. Το AirBnb έκανε πολύ μεγάλη ζημιά, αν και κατανοώ τους ιδιοκτήτες, που έχουν το δικαίωμα να νοικιάσουν το ακίνητό τους, όσο θέλουν. Οι εκπαιδευτικοί δυσκολευόμαστε και για την εξεύρεση σπιτιού, ζητήσαμε τη βοήθεια των γονιών των μαθητών αλλά και επιχειρηματιών του νησιού. Μία λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η κατασκευή υπαλληλικού χωριού στη Σαντορίνη, για όλους τους υπαλλήλους που διορίζονται στο νησί. Είναι, πάντως, γεγονός ότι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν φιλοξενήσει και βοηθούν καθηγητές», σημειώνει η κυρία Πατραμάνη.

Η ίδια υποστηρίζει ακόμα ότι οι υψηλές τιμές των ενοικίων αποτελούν έναν από τους λόγους που πολλοί αναπληρωτές καθηγητές αρνούνται την τοποθέτησή τους σε νησιά των Κυκλάδων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τους περίπου 200 αναπληρωτές καθηγητές που τοποθετήθηκαν στη Β’ φάση (πριν από λίγες μέρες) στα νησιά των Κυκλάδων, οι 47 αρνήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα.

Στο πλευρό της καθηγήτριας οι γονείς

Απόλυτο δίκιο δίνει στην αναπληρώτρια καθηγήτρια και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Θήρας, Σοφία Δημόγλου. Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, δεν υπάρχουν σπίτια διαθέσιμα προς ενοικίαση σε λογικές τιμές στο νησί, αφού πολλά είναι αυτά που το τελευταίο διάστημα μετατράπηκαν σε AirBnb.

«Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί έχει αυξηθεί σημαντικά και, άρα, αναζητούν σπίτι περισσότεροι εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή, πολλές κατοικίες νοικιάζονται με τη μέρα ως AirBnb. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια σε λογικές τιμές για τους υπαλλήλους. Προσωπικά εργάζομαι 21 χρόνια στο νησί και βρίσκομαι στην ίδια μοίρα με την καθηγήτρια. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήμουν από τους τυχερούς και βρήκα σπίτι με 450 ευρώ τον μήνα, ωστόσο ο ιδιοκτήτης το μετατρέπει σε AirBnb και ειδοποιήθηκα ότι μέσα στον χειμώνα θα πρέπει να το αδειάσω. Αυτά που λέει η καθηγήτρια μπορεί να έχουν δόση υπερβολής, αλλά δεν είναι ψέματα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ό,τι χτίζεται θα γίνει ξενοδοχειακή μονάδα» λέει η κυρία Δημόγλου. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι γονείς των μαθητών είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους καθηγητές στην εξεύρεση σπιτιού. Υπάρχουν στα σχολεία λίστες με τις διαθέσιμες προς ενοικίαση κατοικίες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι καθηγητές.

«Λογικές οι τιμές στις περισσότερες κατοικίες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Σαντορίνης, Δημήτρης Λιγνός, τονίζει στο ethnos.gr ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των προσφερόμενων προς ενοικίαση κατοικιών οι τιμές είναι λογικές. Κατά τον ίδιο, οι περισσότερες κατοικίες με ένα ή δύο δωμάτια νοικιάζονται με 400 ή το πολύ προς 500 ευρώ τον μήνα.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν πολλά προσφερόμενα προς ενοικίαση σπίτια στο νησί, ωστόσο το ενοίκιο των 1.500 ευρώ είναι πάρα πολύ υψηλή τιμή. Ούτε στην καλντέρα με θέα το ηφαίστειο δεν ζητούνται τόσα χρήματα. Δεν ξέρουμε αν αυτά που λέει η καθηγήτρια είναι αλήθεια και δεν ξέρουμε για ποια περιοχή μιλάει. Θα πρέπει να πρόκειται για πολυτελή κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων ώστε να ζητείται αυτή η τιμή. Άκουσα αυτά που λέει η καθηγήτρια και ξαφνιάστηκα. Αν έχει πρόβλημα, μπορεί να απευθυνθεί σε μένα. Είμαι πρόθυμος να τη βοηθήσω» τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Λιγνός.

καθηγητέςΣαντορίνη