Ελλάδα|24.11.2018 10:17

Φυλάκισαν... τα ένσηµα της καθαρίστριας - Αντίδραση των δικαστών

Σοφία Σπίγγου

Συγκλονίζει η 53χρονη καθαρίστρια µε την αποκάλυψη ότι εκτός από την ελευθερία της στερείται και τα ένσηµα των 20 χρόνων εργασίας, αφού -όπως δήλωσε- «έχασα τη δουλειά µου αλλά και τα 20 χρόνια που δούλεψα. Είναι σα να µη δούλεψα ποτέ. Με έσβησαν από το µητρώο. ∆εν έχω ένσηµα. 20 χρόνια σα να µη δούλεψα».

Η γυναίκα, που πλέον βρίσκεται έγκλειστη στις φυλακές του Ελεώνα, εκµυστηρεύτηκε σε συνέντευξή της στον «Ταχυδρόµο» ότι έµενε σε ένα χαµόσπιτο και τα έκανε όλα για τα παιδιά της: «Σε χαµόσπιτο έµενα. Τρέχαν νερά από πάνω. Ερχόταν η Πρόνοια και έβλεπε τα παιδιά σε τι κατάσταση ήταν. ∆εν ήθελα να βρεθώ σε κατάσταση να µου πάρουν τα παιδιά, να βρεθούν στο ορφανοτροφείο όπως ήµουν κι εγώ. Και δούλεψα. ∆ούλεψα. ∆εν τα έκλεψα!».

Εν τω µεταξύ, την ερχόµενη Τετάρτη ελπίζει πως θα δει ξανά την οικογένειά της η 53χρονη καθαρίστρια που βρέθηκε στη φυλακή, γιατί παραποίησε, πριν από 18 χρόνια, το απολυτήριο του δηµοτικού ώστε να προσληφθεί σε παιδικό σταθµό στον Βόλο. Στις 28 Νοεµβρίου θα κριθεί από το Πενταµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Λάρισας η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 10 ετών που της επιβλήθηκαν, προκειµένου να είναι ελεύθερη µέχρι την έκδοση απόφασης από τον Aρειο Πάγο.

Η συζήτηση προσδιορίστηκε για την ερχόµενη εβδοµάδα έπειτα από παρέµβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης ∆ηµητρίου, η οποία λόγω της θύελλας αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει για το θέµα ζήτησε τα στοιχεία της υπόθεσης ώστε τα µελετήσει, προκειµένου να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης της επίµαχης απόφασης.

Σηµειώνεται ότι ο συνήγορος της καθαρίστριας έχει ήδη καταθέσει αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης στον Αρειο Πάγο, ζητώντας την ανατροπή της. «Ντρέποµαι, αλλά ήθελα τα παιδιά µου να έχουν µια καλύτερη ζωή από τη δική µου. Ετρεµε η ψυχή µου µη µεγαλώσουν σε ίδρυµα όπως εγώ» εξοµολογήθηκε η γυναίκα, µιλώντας µέσα από τη φυλακή, στην εφηµερίδα «Ταχυδρόµος του Βόλου».

Αναζήτηση ευθυνών

Η ίδια προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στο να παραποιήσει το απολυτήριο της ΣΤ’ ∆ηµοτικού προκειµένου να προσληφθεί στον παιδικό σταθµό, καθώς ήταν το µοναδικό στήριγµα για την οικογένεια και τα δύο παιδιά της. Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωµοσύνη της για τη συµπαράσταση που δέχεται, ελπίζοντας στην άµεση αποφυλάκισή της.

Με την 53χρονη συναντήθηκε χθες και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος πραγµατοποίησε επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Ελεώνα Θηβών συνοδευόµενος από τον γενικό γραµµατέα Αντεγκληµατικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Καλογήρου συνοµίλησε µε τη διεύθυνση της φυλακής, το ιατρικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και µε κρατούµενες, ενώ είχε µια προσωπική συνοµιλία µε την 53χρονη.

Στο µεταξύ, ανοιχτό παραµένει το ενδεχόµενο να αναζητηθούν ακόµη και πειθαρχικές ευθύνες των δικαστών που εξέδωσαν την καταδικαστική απόφαση, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα εξετάσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να ελεγχθούν πειθαρχικά. «Ατυχή» χαρακτήρισε αυτήν την παρέµβαση της εισαγγελέως του ΑΠ ο γενικός γραµµατέας της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας: «Η προαναγγελία δίωξης κατά δικαστών µάς λυπεί. Εµείς ασκούµε δικαιοσύνη ανθρώπινη, που σηµαίνει ότι κάνουµε και λάθη και αστοχίες».

Την ίδια ώρα, νόµιµη, αλλά πλήρως αναντίστοιχη ποινή σε σχέση µε το αδίκηµα που διέπραξε θεωρεί η Ενωση ∆ικαστών και Εισαγγελέων τη 10ετή κάθειρξη µε άµεσο εγκλεισµό στις φυλακές που επιβλήθηκε στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο. Οι δικαστές χαρακτηρίζουν µεν άδικες τις κατηγορίες περί αναλγησίας του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, αλλά δείχνουν προς την κατεύθυνση αντιµετώπισης του προβλήµατος µε την αλλαγή του νόµου περί καταχραστών του ∆ηµοσίου που επισύρει ποινές έως και ισόβια.

Τέλος, και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος «δείχνει» τον νόµο περί καταχραστών του ∆ηµοσίου ως υπεύθυνο για τη βαριά ποινή σε βάρος της 53χρονης, κάνοντας λόγο για «κατάλοιπο άλλης εποχής» και υποστηρίζοντας τους δικαστές και τους εισαγγελείς που εξέδωσαν σύµφωνα µε τον νόµο την απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων .

Παράσταση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης πραγµατοποίησαν χθες το µεσηµέρι µέλη του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ζητώντας την άµεση αποφυλάκιση της συναδέλφου καθαρίστριας, η οποία καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη διότι εργαζόταν µε «πλαστό» απολυτήριο δηµοτικού.

«Τη στιγµή που άλλες, ακόµα πιο καραµπινάτες οικονοµικές υποθέσεις εκκρεµούν, ζηµιώνοντας το ∆ηµόσιο κατά εκατοµµύρια ευρώ, το κράτος και η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη καταδικάζουν και φυλακίζουν µια εργαζόµενη γυναίκα. Η συνάδελφος ούτε έκλεβε, ούτε καταχράστηκε δηµόσια χρήµατα. Τα δούλευε και τα δούλευε σκληρά».

φυλάκισηκαθαρίστρια πλαστό απολυτήριοδικαστήριοκαθαρίστρια