Τηλεόραση|11.05.2024 16:10

Eurovision 2024: Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ολλανδίας μετά τον αποκλεισμό του Joost Klein

Newsroom

Αποκλείστηκε τελικά η Ολλανδία από τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024, καθώς ακολούθησε καταγγελία εναντίον του εκπροσώπου της χώρας, Joost Klein.

Σε ανάρτηση που έγινε στο Instagram, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ολλανδίας, Avrotros, εξέφρασε το σοκ του για την απόφαση. «Λυπούμαστε βαθύτατα και θα επανέλθουμε για το ζήτημα» ανέφερε.

 

Η ανακοίνωση της EBU

Ο αποκλεισμός της χώρας από τον διαγωνισμό έγινε έπειτα από καταγγελία εναντίον του τραγουδιστή, Joost Klein, από μια υπάλληλο της Eurovision, η οποία ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απειλές.

«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και εικασίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το περιστατικό δεν αφορούσε κανέναν άλλο ερμηνευτή ή μέλος της αντιπροσωπείας. Διατηρούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού» έγραφε η ανακοίνωση της EBU.

Τι θα γίνει μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας

Η EBU εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, αφού μειώνονται οι θέσεις εμφάνισης στον αποψινό τελικό. «Ως αποτέλεσμα της μη συμμετοχής της Ολλανδίας στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ισχύουν τα ακόλουθα: Όλοι οι διαγωνιζόμενοι διατηρούν τον αριθμό τους στην επίσημη σειρά εμφάνισης. Δεν θα υπάρχει τραγούδι στη θέση 5.

Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών, τα οποία ελήφθησαν μετά τη βραδινή γενική πρόβα την Παρασκευή 10 Μαΐου, έχουν υπολογιστεί εκ νέου έτσι ώστε η Ολλανδία να μην λάβει κανέναν βαθμό. Για τον λόγο αυτό, όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής πρέπει να κατατάξουν όλα τα τραγούδια από το 1 έως το 26. Για παράδειγμα, εάν η Ολλανδία είχε καταταγεί στην 9η θέση από μια εθνική κριτική επιτροπή σε μια χώρα, το τραγούδι που είχε καταταγεί στη 10η θέση κατατάσσεται τώρα στην 9η θέση και θα λάβει 2 βαθμούς και το τραγούδι που είχε καταταγεί στην 11η θέση είναι τώρα στη 10η θέση και λαμβάνει 1 βαθμό. Δεν θα δοθεί κανένας βαθμός στην Ολλανδία από το κοινό. Οι θεατές στην Ολλανδία μπορούν να ψηφίσουν στον μεγάλο τελικό και το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής της Ολλανδίας εξακολουθεί να ισχύει.

Η EBU θα ενημερώσει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς εταίρους ότι η Ολλανδία δεν συμμετέχει πλέον και θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε τις γραμμές για το τραγούδι 5. Παρακαλούμε να μην επιχειρήσει κανείς να ψηφίσει για το τραγούδι 5. Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ψηφίσει για το τραγούδι 5, οι ψήφοι του δεν θα μετρήσουν, αλλά υπάρχει πιθανότητα οι θεατές να χρεωθούν. Η Ολλανδία δεν θα εμφανιστεί στον πίνακα βαθμολογίας».

Αντιπαράθεση και σύγχυση στη συνέντευξη Τύπου 

Ο Klein είχε μιλήσει έντονα σε συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία συγκεντρώθηκαν τα δέκα νούμερα του δεύτερου ημιτελικού που επιλέχθηκαν για τον τελικό, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Προς το τέλος της συνέντευξης, η ισραηλινή συμμετέχουσα Golan ρωτήθηκε από το πολωνικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newsletter αν πιστεύει ότι προκαλεί κίνδυνο για την ασφάλεια των άλλων συμμετεχόντων με την παρουσία της στην εκδήλωση.

Ο συντονιστής του συνεδρίου, ο Σουηδός παρουσιαστής Jovan Radomir, είπε στην Golan ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στην ερώτηση αν δεν ήθελε. Ο Klein φώναξε τότε δυνατά: «Γιατί όχι;»

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ απάντησε στην ερώτηση, λέγοντας: «Νομίζω ότι όλοι είμαστε εδώ για έναν και μόνο λόγο. Και η EBU λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας για να γίνει αυτό ένα ασφαλές μέρος για όλους. Και έτσι, νομίζω ότι είναι ασφαλές για όλους, αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ».Η απάντησή της έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Νωρίτερα στη συνέντευξη τέθηκε στον Klein η ερώτηση: «Πιστεύετε ότι το τραγούδι σας μπορεί να μας ενώσει όλους με τη μουσική;». Εκείνος απάντησε γρήγορα: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για την EBU». Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο Klein είχε επίσης τυλίξει εντελώς γύρω από το κεφάλι του ένα πανί που φαινόταν να είναι μια ολλανδική σημαία, καθισμένος έτσι για λίγη ώρα πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις.

«Απαγορεύεται η πρόσβαση» στο site της EBU - Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα της διοργάνωσης

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα ευτράπελα, τα προβλήματα με τη διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού συνεχίζονται, αφού η ιστοσελίδα της EBU «έπεσε» αργότερα το βράδυ της Παρασκευής και στην προσπάθεια σύνδεσης εμφανίστηκε μήνυμα που έλεγε «απαγορεύεται η πρόσβαση» και δεν ήταν εφικτή η άδεια εισόδου.

Εν τω μεταξύ, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ισπανίας απευθύνθηκε στην EBU, καλώντας την να σεβαστεί «τον Τύπο και τη γνώμη» στη φετινή διοργάνωση. Το RTVE έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η ισπανική αντιπροσωπεία της @eurovision_tve μετέφερε στο @EBU_HQ τη δέσμευσή της στην ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και ζήτησε από την @Eurovision να τους αφήσει να την παρακολουθήσουν».

Η ανάρτηση έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Μαδρίτη θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision Junior αργότερα φέτος. Οι 26 χώρες πρόκειται να διαγωνιστούν για το πολυπόθητο γυάλινο τρόπαιο της Eurovision το Σάββατο 11 Μαΐου.

ΟλλανδίαEBUειδήσεις τώραΣουηδίαEurovision 2024Eurovision