Ελλάδα|08.10.2019 13:20

Ορεστιάδα: Σχεδιάζεται το πρώτο δημοτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το πρώτο δημοτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, στον ποταμό Άρδα, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Κυπρίνου, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, σχεδιάζει να κατασκευάσει η δημοτική Αρχή Ορεστιάδας και να προσφέρει φθηνότερο ρεύμα στους περίπου 38.000 κατοίκους της περιοχής, μέσω της μεγάλης μείωσης των δημοτικών τελών.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σχεδιάζει να κατασκευάσει το εργοστάσιο, εκμεταλλευόμενος το υδροηλεκτρικό φράγμα που υπάρχει στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας. Ήδη υπάρχει διακρατική συμφωνία για το θέμα, η οποία δεσμεύει τους γείτονες ώστε να παρέχουν την επαρκή ποσότητα νερού στο ποτάμι προς την ελληνική πλευρά.

Κατά τον δήμαρχο Ορεστιάδας, έχουν γίνει ήδη οι επαφές με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ώστε να ανανεωθεί η άδεια για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, η οποία είχε εκδοθεί το 2010. Ο κ. Μαυρίδης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δοθεί η έγκριση της ανανέωσης.

Στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ο τζίρος

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, το εργοστάσιο θα είναι ισχύος 5 μεγαβάτ, ενώ τα χρήματα για την κατασκευή του, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι εξασφαλισμένα μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι το έργο να κατασκευαστεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά την όποια απόφαση θα τη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας.

Το κόστος ετήσιας λειτουργίας του έργου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 150.000 - 200.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται ότι θα φτάνει στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Όλο το ποσό από το κέρδος θα το χρησιμοποιήσουμε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος για τους περίπου 38.000 κατοίκους του Δήμου Ορεστιάδας» σημειώνει ο κ. Μαυρίδης.

Κατά τον ίδιο ο χρόνος κατασκευής του εργοστασίου εκτιμάται ότι είναι μικρότερος από δώδεκα μήνες. Ωστόσο, επειδή θα πρέπει να προστεθούν σε αυτόν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση των απαιτούμενων αδειών, ο δήμαρχος Ορεστιάδας αναφέρει ότι στόχος είναι το εργοστάσιο να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της θητείας της τρέχουσας δημοτικής Αρχής.

«Προχωρούμε στην κατασκευή του εργοστασίου, έχοντας ως στόχο το οικονομικό κέρδος για το δήμο μας, αλλά κυρίως την αξιοποίηση και ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση με 5,6 εκατομμύρια ευρώ πέντε δημοτικών κτιρίων, κολυμβητηρίου, γυμναστηρίου και τριών σχολείων, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γηπέδου Ορεστιάδας, η οποία θα κοστίσει 2,6 εκατομμύρια ευρώ» τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μαυρίδης.

Όφελος -έστω και προσωρινό- για την περιοχή, που μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα αποτελέσει και η δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του εργοστασίου. Η λειτουργία του εργοστασίου δε θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας, αφού δεν αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 4-5 θέσεις εργασίας.

εργοστάσιο ΟρεστιάδαςΟρεστιάδα