Ελλάδα|11.10.2019 15:29

Αλεξανδρούπολη: Έβαλαν φόρο σε μουσείο χωρίς εισιτήριο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Φόρο επιτηδεύματος ύψους 400,58 ευρώ στον ιδιοκτήτη ενός μικρού μουσείου στον Έβρο, ίσως του μοναδικού μουσείου στη χώρα, του οποίου οι επισκέπτες δεν πληρώνουν εισιτήριο και απολαμβάνουν τα εκθέματα δωρεάν, επέβαλε η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας «Γεώργιος Κομνίδης», το οποίο βρίσκεται στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης και λειτουργεί εδώ και 57 χρόνια. Ιδιοκτήτης του είναι ο γεννημένος στο Σοφικό Διδυμοτείχου 85χρονος πρώην ιερέας και δάσκαλος και συνταξιούχος σήμερα Γεώργιος Κομνίδης, ο οποίος στο μουσείο του, που στεγάζεται στο ισόγειο του σπιτιού του, σε μία έκταση περίπου 140 τετραγωνικών μέτρων, παρουσιάζει περίπου 300 εκθέματα. 

«Από το μουσείο μου έχουν περάσει πρόεδροι της Δημοκρατίας, στρατηγοί, πάρα πολλοί επίσημοι και πολλές χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με έχουν βραβεύσει και μου έστειλε συγχαρητήρια για την προσπάθειά μου ακόμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Με πολύ αγάπη εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες προσπαθώ να συντηρήσω το χώρο με δικά μου έξοδα. Στο μουσείο μου δεν έχω εισιτήριο και δεν πήρα ποτέ ούτε μία δραχμή από κανέναν επισκέπτη. Ούτε δωρεά έχω λάβει ποτέ από κανέναν. Ακόμα και τις ξεναγήσεις τις κάνω μόνος μου και δωρεάν. Έχω θεωρημένα βιβλία από το Πρωτοδικείο, αλλά είναι άδεια, αφού δεν πήρα ποτέ χρήματα, Τώρα μου ζητάνε να πληρώσω φόρο επιτηδεύματος 400,58 ευρώ. Αυτό είναι άδικο», λέει στο ethnos.gr o παπά-Γιώργης. 

Το φόρο δεν τον έχει πληρώσει ακόμα. Ωστόσο, έστειλε μία επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητάει, αν είναι δυνατόν, μια και δεν έχει από το μουσείο έσοδα, να διαγραφεί ο φόρος. Ακόμα δεν έχει λάβει κάποια απάντηση γι’ αυτό. 

Ακόμα και… ανθρώπινα έμβρυα

Ακόμα και ανθρώπινα έμβρυα, ηλικίας δύο, πέντε ή και εννέα μηνών, ταριχευμένα εκθέτει στο μουσείο του ο παπά-Γιώργης Κομνίδης. Όπως λέει στο ethnos.gr, προέρχονται από αποβολές και του τα έδωσαν πριν από αρκετές δεκαετίες φίλοι του γιατροί. Τα έχει ταριχεύσει μόνος του και τα εκθέτει σε βαζάκια.
Σε βαζάκια ο παπά-Γιώργης εκθέτει ακόμα ταριχευμένα πολλά έντομα από τον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζει ακόμα και μικρά φιδάκια τη στιγμή που βγαίνουν από το αυγό τους.

Στο μουσείο παρουσιάζονται ακόμα πολλές φορεσιές αλλά και είδη της καθημερινότητας, τα οποία χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν στον Έβρο. 
«Δυστυχώς, το μουσείο θέλει συντήρηση και εγώ πλέον, λόγω ηλικίας, δεν μπορώ να την κάνω. Κανένας από τους τοπικούς φορείς δε με βοηθάει και δεν προβάλει το μουσείο. Στο εξωτερικό τέτοιου είδους μουσεία τα υιοθετούν τα πανεπιστήμια. Τα συντηρούν και τα προβάλλουν. Εδώ, δυστυχώς, τίποτα», λέει ο πατέρας Κομνίδης.
Το μεγάλο παράπονό του, είναι τι θα γίνει το μουσείο του, όταν φύγει από τη ζωή. Όπως λέει, θα ήθελε να το υιοθετήσει κάποιος φορέας, ο οποίος με τον ίδιο ζήλο και αγάπη να συνεχίσει τη λειτουργία του.

«Τι θα απογίνει το μουσείο, όταν πεθάνω, αποτελεί τη μεγάλη αγωνία μου. Έχω δύο κόρες, αλλά η μία ταλαιπωρείται από καρκίνο του πνεύμονα και η δεύτερη ζει και εργάζεται στην Ξάνθη. Έχω, επίσης, πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα, ωστόσο, δε βλέπω κάποιο να θέλει να ασχοληθεί με το μουσείο. Η μόνη λύση είναι, να το πάρει κάποιος φορέας που θα το αγαπάει και θα το συνεχίσει», λέει ο παπά-Γιώργης Κομνίδης.

μουσείοεισιτήριοΑλεξανδρούποληΈβρος