Ελλάδα|16.10.2019 19:53

«Πόλεμος» σε πεζόδρομο της Πλάκας για φυτά ύψους 13 μέτρων (pics)

Άρης Χατζηγεωργίου

Με απομάκρυνση και ξερίζωμα απειλούνται δεκάδες φυτά, τοποθετημένα σε γλάστρες σε πεζόδρομο της Πλάκας, ενώ ο επιχειρηματίας που τα περιποιείται εδώ και χρόνια έξω από το μαγαζί του κινδυνεύει να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο.

Η Δημοτική Αστυνομία επισκέφθηκε τις τελευταίες μέρες δύο φορές τον πεζόδρομο της οδού Αγγελικής Χατζημιχάλη ύστερα από ανώνυμη καταγγελία και πραγματοποίησε αυτοψία για τις γλάστρες, την ίδια ώρα που η νέα διοίκηση του δήμου Αθηναίων έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο εκστρατεία με τίτλο «Υιοθέτησε ένα Δέντρο» προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο και η σχέση των κατοίκων με αυτό.

Ο πεζόδρομος της Αγγελικής Χατζημιχάλη είναι ένα από τα πιο νοσταλγικά σημεία της Πλάκας με εκατοντάδες καθημερινά διερχόμενους τουρίστες και ντόπιους. Περνά ακριβώς μπροστά από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης που ήταν και σπίτι της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Το ίδιο το Μουσείο αλλά και ο πεζόδρομος είναι από τα σημεία που προτιμά για τις ταινίες του ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης ενώ εδώ έγιναν και κάποια από τα γυρίσματα της αγαπημένης σειράς του Open TV, «Κόκκινο Ποτάμι».

Είναι ένα από τα μέρη του αστικού τοπίου όπου ο χρόνος μοιάζει πραγματικά να έχει σταματήσει και στην αίσθηση αυτή συμβάλλει σε ένα βαθμό και το πράσινο που ενισχύεται από τις περίπου εκατό γλάστρες. Σε ορισμένες από αυτές, τα φυτά τρύπησαν τον πυθμένα και κατάφεραν να διεισδύσουν στο πλακόστρωτο! Οπως μας λέει ο κύριος Χρήστος, ο επιχειρηματίας που τις περιποιείται καθημερινά, ένα φυτό αβοκάντο που κατάφερε νε αναπτύξει ρίζωμα κάτω από την γλάστρα έχει φθάσει πλέον σε ύψος 13 μέτρων!!!

Αλλες περικοκλάδες έχουν καταφέρει να σκαρφαλώσουν και να απλωθούν στα μπαλκόνια των απέναντι πολυκατοικιών αφού σχηματίσουν έναν πράσινο θόλο πάνω από τον γραφικό πεζόδρομο. Γλάστρες με μικρότερα φυτά, δηλαδή χαμηλότερα σε ύψος από 2-3 μέτρα, απλώς παρατάσσονται δίπλα στα σπίτια έως την είσοδο του «Αμφιθεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου κοντά στην Αδριανού και πάνω έως την συμβολή με τον πεζόδρομο της Αγγέλου Γέροντα.

«Για να τις ποτίσω χρειάζομαι έως και δύο ώρες αλλά είναι κάτι που μου αρέσει πολύ» λέει ο κύριος Χρήστος που δεν γνωρίζει ποιος είναι εκείνος που έκανε την ανώνυμη καταγγελία ούτε για ποιον λόγο ενοχλήθηκε. Οσοι επισκέπτονται πάντως την Πλάκα μπορούν εύκολα να δουν πόσο πολλά είναι τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί γλάστρες σε συστοιχίες ή και πιο μοναχικές ζαρντινιέρες με φυτά - συνήθως για να αποφεύγεται το πάρκινγκ των αυτοκινήτων. Ακόμη περισσότερες είναι οι γωνίες που είναι απολύτως κατειλημμένες με τραπεζοκαθίσματα και τα εμπορεύματα των καταστημάτων τα οποία απευθύνονται στους χιλιάδες επισκέπτες της Πλάκας.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αστυνομία, δεν έχει καταλήξει σε...ετυμηγορία για τις απείθαρχες γλάστρες. Εκπρόσωποί της επισκέφθηκαν δύο φορές τον πεζόδρομο για να κάνουν αυτοψία. Θεωρητικά, η τοποθέτηση τόσο πολλών γλαστρών θεωρείται κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για την οποία απαιτείται άδεια και καταβολή τιμήματος. Μια τέτοια άδεια όμως σπανίως χορηγείται καθώς πρέπει το σημείο να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και να μην εμποδίζεται η διέλευση οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ισως η ανάγκη για περισσότερο πράσινο να μην θεωρείται και τόσο έκτακτη πλέον...

δημοτική αστυνομίαΠλάκαδήμος Αθήνας