Ελλάδα|17.10.2019 13:45

Σάμος: Εκατοντάδες άστεγοι μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους (pics)

Βασίλης Ιγνατιάδης

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση στη Σάμο, τρεις μέρες μετά τις εκτεταμένες ταραχές και τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Εκατοντάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι ή φοβούνται να επιστρέψουν στο ΚΥΤ κατακλύζουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης και τη νύχτα κοιμούνται σε παγκάκια, πεζοδρόμια, υπόστεγα, πάρκα και προαύλια, κάτω από τέντες καταστημάτων και όπου αλλού βρίσκουν προστασία από το κρύο και την υγρασία.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί κινδύνους ασθενειών για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, αλλά και πιθανής νέας ανάφλεξης, λόγω αντιπαραθέσεων με τους ντόπιους πολίτες και επιχειρηματίες.

Η δημοτική Αρχή Ανατολικής Σάμου έχει απευθύνει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, δίνοντας προθεσμία 48 ωρών για τη δρομολόγηση λύσεων, η οποία εκπνέει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με τον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, να προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και «μη συμβατές» λύσεις, που όπως διευκρίνισε δεν θα στρέφονται εναντίον των προσφύγων, αλλά κατά της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε μπροστά και να διαφυλάξουμε την κανονικότητα της πόλης», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, και πρόσθεσε: «Έχει καταληφθεί η παραλιακή περιοχή και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού. Ο κόσμος φοβάται. Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες φοβούνται. Έχουμε καθημερινά συρράξεις μεταξύ μεταναστών, κλοπές και άλλα κρούσματα παραβατικότητας. Ακόμα κσι σήμερα το πρωί (σ.σ. Πέμπτη) είχαμε επεισόδια στο ΚΥΤ».

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλου Γεωργιάδη και του ειδικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη. Οι τελευταίοι έδωσαν διαβεβαιώσεις για αποσυμφόρηση του νησιού ως το τέλος του έτους, κλείσιμο του ΚΥΤ Βαθέος και παραχώρησή του στον Δήμο, αλλά δεν κρίθηκαν επαρκείς από τα μέλη του Δ.Σ. Το Σώμα ζήτησε γενναία αποσυμφόρηση του νησιού μέσα σε 48 ώρες, καλύτερη φύλαξη συνόρων και ενίσχυση αστυνομίας και λιμενικού με προσωπικό και εξοπλισμό.

Καθιστική διαμαρτυρία

Το βράδυ της Τετάρτης, εκατοντάδες άστεγοι αιτούντες άσυλο πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη, ζητώντας να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Όπως είπαν, οι περισσότεροι έφυγαν από το ΚΥΤ του Βαθέος γιατί κάηκαν οι σκηνές και τα παραπήγματά  τους, ενώ ακόμη και οικογένειες που δεν υπέστησαν ζημιές δηλώνουν πως δεν θα επιστρέψουν στις σκηνές τους, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους, λόγω των πρόσφατων ταραχών και τον κίνδυνο βεντέτας μεταξύ των αντιμαχόμενων εθνοτήτων.

Οι εγκαταστάσεις του κοινωνικού κέντρο Alpha Center που έχουν στήσει κοντά στο ΚΥΤ εθελοντές της ΜΚΟ Samos Volunteers, έχουν αναστείλει τις κανονικές τους εκπαιδευτικές, δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, λόγω των εκτάκτων αναγκών και έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο για την επείγουσα στέγαση προσφύγων.

Οι εσωτερικοί χώροι γέμισαν ασφυκτικά, και δεκάδες που έμειναν απ΄ έξω κοιμήθηκαν στο κρύο τσιμέντο, τυλιγμένοι με αλουμινοκουβέρτες που τους έδωσαν οι εθελοντές. «Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Τους σερβίραμε ζεστό τσάι και μπισκότα όλη τη νύχτα, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο» αναφέρουν οι εθελοντές.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου κάνει λόγο για εικόνα απανθρωπιάς και κατηγορεί την κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές για προκλητικά ανύπαρκτη παρέμβαση, ενώ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για πιθανές νέες ταραχές στην πόλη.

«Η ολιγωρία και η επίκληση αναρμοδιότητας είναι επικίνδυνα φαινόμενα, που ενισχύουν την επιχειρούμενη δημιουργία κλίματος φόβου και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην πόλη. Έχετε ακέραια την ευθύνη και πρέπει να την αναλογιστείτε πριν είναι αργά», επισημαίνεται.

Σάμοςπρόσφυγεςπυρκαγιάμετανάστες