Ελλάδα|17.10.2019 16:24

Κιλκίς: Κάνουν μάθημα σε σχολείο-εργοτάξιο - Κύμα καταλήψεων στο νομό (pics)

Τίμος Φακαλής

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα του Κιλκίς, με έξι σχολεία να έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, αντιδρώντας στα 36 κενά που υπάρχουν σε όλο τον νομό, στο οξύ κτιριακό πρόβλημα, αλλά και στη μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων μαθητείας. 

Από την Τετάρτη υπό κατάληψη βρίσκεται και το 2ο Γυμνάσιο στο κέντρο του Κιλκίς, καθώς οι περισσότεροι από 200 μαθητές του αντιδρούν στη μη ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του σχολείου.

Από τις οροφές κρέμονται γυμνά καλώδια που δεν είναι μονωμένα, λείπουν ψευδοροφές από τα ταβάνια και πλακάκια, ενώ οι περισσότερες αίθουσες είναι γεμάτες από σκόνη εξαιτίας των εργασιών που έγιναν το καλοκαίρι. Σε κακή κατάσταση βρίσκονται και οι τουαλέτες του σχολείου, οι οποίες είναι κοινές για μαθητές και καθηγητές. Σπασμένες είναι και αρκετές ξύλινες εξέδρες στις οποίες στηρίζονται οι έδρες των καθηγητών.

Αν και ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης του κτιρίου το καλοκαίρι, αυτές δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα, καθώς το σχολείο παρέμενε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο θέρος και ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση σε αυτό.

Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο εργολάβος δεν μπορεί να δουλέψει για να ολοκληρώσει τις εργασίες, καθώς πραγματοποιούνται μαθήματα. «Τα παιδιά βγήκαν μπροστά και διεκδικούν το αυτονόητο: αξιοπρεπή σχολεία και χωρίς κενά καθηγητών. Εξαιτίας των πολλών κενών, χάνονται δεκάδες ώρες διδασκαλίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα με τον εργολάβο ώστε να δουλέψει ίσως Σαββατοκύριακα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιώργος Ξενέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενέλη, το κτιριακό πρόβλημα είναι έντονο στο Κιλκίς, καθώς απαιτείται η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των σχολείων, ενώ και οι υπάρχουσες μονάδες χρειάζονται ανακαίνιση.

«Φανταστείτε ότι πολλοί καθηγητές έχουν τελειώσει το 2ο Γυμνάσιο. Είναι αρκετά παλιό. Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο πριν αρκετές μέρες. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε, βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για ανέγερση σχολείου προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα υπάρχοντα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς, υπό κατάληψη βρίσκονται και άλλα πέντε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής (Ευρωπού, Αγιονερίου,Μουριών), ενώ την κακή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Πηγή φωτογραφιών: Eidisis.gr

σχολείοΚιλκίςκατάληψη