Ελλάδα|21.10.2019 11:41

Διάττοντες αστέρες: Βροχή από «πεφταστέρια» κορυφώνεται το βράδυ

Newsroom

Οι Ωριωνίδες, μιας μέτριας έντασης βροχή διαττόντων που κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, κορυφώνεται το βράδυ της Δευτέρας προς χαράματα Τρίτης.

Μάλιστα, οι καλύτερες ώρες για την παρατήρηση των «πεφταστεριών» είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος. Όσοι μείνουν ξύπνιοι, και εφόσον ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φαινόμενο

Το όνομά τους από ετυμολικής απόψεως αποδίδεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την ουρά που έχει αφήσει ο Κομήτης του Χάλεϊ. Μάλιστα, δεκάδες μετέωρα εισέρχονται και καίγονται κατά την εμφάνιση του φαινομένου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη

Τα «πεφταστέρια» είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

διάττοντες αστέρεςβροχήσύμπαν