Ελλάδα|24.10.2018 12:26

30.000 υποψήφιοι οδηγοί περιµένουν στην... ουρά

Άρης Χατζηγεωργίου

Η αποχή ισχύει πανελλαδικά από την 1η Οκτωβρίου ενώ σε ορισµένες περιοχές της Ελλάδας οι εξετάσεις έχουν διακοπεί εδώ και µήνες λόγω της εκκρεµότητας που υπάρχει µε τις αποζηµιώσεις των εξεταστών, οι οποίες δεν καταβάλλονται από την 1η Μαΐου 2018. Στο διάστηµα αυτό έχει δηµιουργηθεί µια τεράστια λίστα αναµονής υποψηφίων που περιµένουν να δώσουν για δίπλωµα οδήγησης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι θα υποχρεωθούν να περιµένουν για άγνωστο χρονικό διάστηµα µέχρι να έρθει η ώρα να δώσουν εξετάσεις. Μεταξύ αυτών όµως, υπάρχουν και περίπου 5.500 ηλικιωµένοι άνω των 74 ετών οι οποίοι υποχρεώνονται σε επανεξέταση µε βάση τον νέο ΚΟΚ, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις αλλά περιµένουν αδίκως.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι εξετάσεις γίνονταν τα απογεύµατα από πιστοποιηµένους υπαλλήλους της κάθε περιφέρειας (και του υπουργείου Μεταφορών στην Αττική), που αµείβονταν υπερωριακά µε περίπου 180 ευρώ τον µήνα. Υποτίθεται πως το σύστηµα θα άλλαζε προκειµένου να γίνονται οι εξετάσεις εντός ωραρίου και χωρίς να προκύπτει πρόσθετη αµοιβή. Οµως, δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις του παλαιού καθεστώτος, η τελευταία εκ των οποίων έληγε στις 30/4/18.

Εκτοτε, οι εξεταστές συνέχισαν να εργάζονται µε την υπόσχεση ότι θα περάσει σε νόµο νέα παράταση. Το υπουργείο Μεταφορών κατέθεσε τελικά τη σχετική ρύθµιση προσφάτως, αλλά η ψήφισή της δεν αναµένεται πριν από τις αρχές Νοεµβρίου από τη Βουλή. Το θέµα είναι ότι, ακόµη και αν λυθεί το πρόβληµα µε τα δεδουλευµένα των πέντε µηνών, ουδείς γνωρίζει πώς θα συνεχιστεί η οµαλή λειτουργία του συστήµατος. Βάσει του νέου νοµοθετικού πλαισίου, οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται µονίµως εντός ωραρίου από σώµα εναλλασσόµενων εξεταστών και σε ειδικούς χώρους.

Εκτιµάται όµως πως θα είναι δύσκολο να βρεθούν τόσο πολλοί υπάλληλοι οι οποίοι θα αφήσουν τα καθήκοντα που τώρα ασκούν το πρωί για να κάνουν εξετάσεις, οπότε, για παράδειγµα, στην Αττική αντί για 500-700 άτοµα την ηµέρα θα περνούν το πολύ 200-300 υποψήφιοι.

δίπλωμα οδήγησης