Ελλάδα|24.10.2019 16:33

Σε Σάμο και Λέσβο ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Βασίλης Ιγνατιάδης

Μια μέρα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως ειδικού συντονιστή στην εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στη Σάμο και αύριο μεταβαίνει στη Λέσβο.

Ο κ.Στεφανής, που συνοδεύεται από τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος και είχε σύσκεψη μέσα στις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, την διοικήτρια του ΚΥΤ, Μαρία-Δήμητρα Νιούτσικου, και τους επικεφαλής των αστυνομικών και των στρατιωτικών Αρχών του νησιού.

«Χαιρόμαστε που η πρώτη του κίνηση στο πλαίσιο των νέων του καθηκόντων ήταν να επισκεφθεί το πιο ‘καυτό’ σημείο της χώρας, αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και πρόσθεσε: «Είναι ένας άνθρωπος που έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου και δεν θα χαθεί καθόλου χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών μας, στο πλαίσιο των όσων έχουν ανακοινωθεί. Παράλληλα, περιμένουμε όλοι να δούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο».

Την Παρασκευή ο κ. Στεφανής θα βρεθεί στη Λέσβο, από όπου έλκει και την καταγωγή του. Εκεί θα επισκεφθεί το ΚΥΤ της Μόριας και θα έχει αντίστοιχη σύσκεψη με την σημερινή με τους αρμόδιους φορείς.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά για να του ευχηθεί και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «επανέλαβε την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τον υπερπληθυσμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, καθώς και την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την καθολική αποσυμφόρηση των νησιών μας και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε». Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης θα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία μαζί του. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανανάστευσης και Ασύλου, στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα 14.272 αιτούντες άσυλο, με την δυναμικότητά του να περιορίζεται στα 2.840 άτομα, ενώ στο ΚΥΤ Βαθέος Σάμου, χωρητικότητας 648 ανθρώπων, διαμένουν 6.034.

Αλκιβιάδης ΣτεφανήςπρόσφυγεςΛέσβοςΣάμος