Ελλάδα|26.11.2018 12:59

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γαβρόγλου

Μαρίνα Ζιώζιου

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου. Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο, κ. Γαβρόγλου θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας.

Την Κυριακή το απόγευμα, 25 Νοεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, με αντικείμενο τις κυβερνητικές προτάσεις για την επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση και το σχέδιο συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

«O διάλογος ξεκίνησε και θα συνεχιστεί», δήλωσαν χθες τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο αρχιγραµµατέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιµανδρίτης Πρόδροµος Ξενάκης, υπογράμμισε ότι «είχαµε έναν εποικοδοµητικό διάλογο. Δεν σηµαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συµφωνούµε. Σαφώς υπάρχουν και σηµεία στα οποία έχουµε µια άλλη προσέγγιση και δίνουµε µια άλλη προοπτική, όµως χαιρόµαστε ως Εκκλησία της Κρήτης, διότι αυτός ο διάλογος ξεκινά για αυτά τα θέµατα που είναι στην επικαιρότητα».

Σήμερα η αντιπροσωπεία θα συναντήσει εκπροσώπους και αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πρόδρομος Ξενάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης. 

ΚωνσταντινούποληεπίσκεψηΟικουμενικό ΠατριαρχείοΚώστας Γαβρόγλου