Ελλάδα|30.10.2019 22:06

Έντονες αντιδράσεις για τη λειτουργία εγκατάστασης απορριμμάτων στο Γραμματικό

Άρης Χατζηγεωργίου

«Οσοι περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της λειτουργίας του Γραμματικού είναι ηθικοί αυτουργοί για ο,τι προκύψει, το κρίμα στο λαιμό τους».

Με τα παραπάνω λόγια ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, Σπύρος Ηλίας, προειδοποίησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η λειτουργία της εγκατάστασης απορριμμάτων στο Γραμματικό, αφού προηγουμένως περίπου 150 κάτοικοι και τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης απέτυχαν να ακυρώσουν προηγούμενη απόφαση της Περιφέρειας.

Οι κάτοικοι από το Γραμματικό, τον Μαραθώνα και τις γύρω κοινότητες ήρθαν στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη «λειτουργία χωματερής». Κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ φώναξαν σε όλους τους τόνους πως δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία της εγκατάστασης επιμένοντας ότι το έργο έχει κατασκευασθεί πάνω σε ρέμα και ότι θα προκαλέσει καταστροφή στην περιοχή, μόλυνση στον Ευβοϊκό και συνολική υποβάθμιση.

Το θέμα προέκυψε πριν δύο εβδομάδες όταν στη διάρκεια του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης πίεσε και πέτυχε να ληφθεί μια απόφαση εκτός ημερήσιας διάταξης προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Γραμματικό. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια αλλά ουδέποτε λειτούργησε ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί να ζητήσει επιστροφή των κονδυλίων που διέθεσε. Με αυτό το σκεπτικό, η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση της Ρένας Δούρου επιδίωξε τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με την εναπόθεση επεξεργασμένων υπολειμμάτων από εγκαταστάσεις της περιοχής (ΚΔΑΥ) που δέχονται ανακυκλώσιμα υλικά. Εκείνη η προσπάθεια συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις και τα φορτηγά που προσπάθησαν να φθάσουν στον ΧΥΤΥ δέχθηκαν επιθέσεις από αγνώστους.

Ο Γιώργος Πατούλης κατάφερε προ δύο εβδομάδων να περάσει την απόφαση για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού με τις ψήφους της παράταξής του και εκείνες της παράταξης Δούρου αφού προηγουμένως προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις για πραξικοπηματική ενέργεια από την πλευρά των παρατάξεων Σγουρού, Πρωτούλη (ΚΚΕ), Τουλγαρίδη (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) και Τσίχλη (Ανυπόταχτη Αττική) οι οποίες και αποχώρησαν. Τότε,, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, δεν υπήρχαν παρόντες κάτοικοι.

Χθες και ενώ τόσο ο Γιώργος Πατούλης όσο και η Ρένα Δούρου απουσίαζαν, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ζήτησε να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση. Ο επικεφαλής της παράταξης Κ.Τουλγαρίδης θύμισε την προειδοποίησή του ότι «δεν γίνεται να παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων». «Θα τους βρίσκετε απέναντί σας γιατί καταλαβαίνουν το παιχνίδι που γίνεται στην πλάτη τους», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Θεοδωρόπουλος απάντησε πως πρόκειται για «συνέχιση και όχι για εκκίνηση του έργου».

Ο κ.Θεοδωρόπουλος υποστήριξε ότι γίνεται επαρκής διαβούλευση στο πλαίσιο μιας επιτροπής που δημιουργήθηκε με στελέχη της Περιφέρειας, τον δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα και εκπροσώπους φορέων και κατοίκων χωρίς, πάντως, αυτό να κατασιγάσει τις φωνές και τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων. Ο πρόεδρος του συμβουλίου υποσχέθηκε να τεθεί και πάλι το θέμα προς συζήτηση μετά από τρεις εβδομάδες όταν θα έχει ολοκληρώσει το έργο της αυτή η Επιτροπή και έχει καταλήξει σε πόρισμα. Οι κάτοικοι αντέτειναν ότι πρέπει πρώτα να ανακληθεί η απόφαση και μετά να επαναληφθεί η συζήτηση και πριν αποχωρήσουν, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το προεδρείο προκαλώντας και ολιγόλεπτη διακοπη της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή διαβούλευσης συστάθηκε για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων ενώ και ο ίδιος ο κ.Πατούλης, αφού είχε παρθεί η επίμαχη απόφαση έχει δηλώσει ότι εάν παρουσιαστούν εκεί στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα των ενστάσεων, το έργο θα ακυρωθεί.

σκουπίδιαΑττικήχωματερή