Ελλάδα|11.11.2019 09:08

Το... βεστιάριο της ΑΣΟΕΕ - Πώς λειτουργούσαν οι «μπαχαλάκηδες» (vid)

Newsroom

Άνδρες της Αστυνομίας το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποκάλυψαν στα υπόγειά του το ορμητήριο των αντιεξουσιαστών.

Κατά την έφοδο βρέθηκαν κοντάρια, κουκούλες και πολλά άδεια μπουκάλια που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., θα χρησίμευαν για την κατασκευή μολότοφ. Παράλληλα εντοπίστηκε ένα δοχείο με άγνωστο υγρό, το οποίο μεταφέρθηκε για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Το... βεστιάριο της ΑΣΟΕΕ

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV, Μίνα Καραμήτρου, οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποιούσαν με το «έτσι θέλω» δύο αίθουσες στα υπόγεια του πανεπιστημίου και άλλη μία στον δεύτερο όροφο. Άλλες φορές μετατρέπονταν σε κρησφύγετα και άλλες ως ορμητήρια.

Οι αστυνομικές Αρχές γνωρίζουν ότι περίπου 150 άτομα έδιναν καθημερινά το «παρών» εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές οι αντιεξουσιαστές έβγαιναν στην Πατησίων, έκαναν επιθέσεις στους αστυνομικούς και στη συνέχεια επέστρεφαν εκεί.

Στη συνέχεια άλλαζαν ρούχα για να μην μπορούν οι αστυνομικοί να τους αναγνωρίζουν και να σχηματίζουν δικογραφία σε βάρος τους. Οι ίδιες αίθουσες έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από τους μικροπωλητές που για χρόνια βρίσκονταν στην οδό Πατησίων. Αυτό συνέβαινε όταν οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν τις σχετικές επιχειρήσεις απομάκρυνσής τους από την είσοδο του Πανεπιστημίου.

Μητσοτάκης για ΑΣΟΕΕ: Τελειώνουμε με τους μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια

«Τελειώνουμε με τις γιάφκες και τους μπαχαλάκηδες εντός των πανεπιστημίων και τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Κεραμέως: Σε συνεννόηση με τις πρυτανικές Αρχές η επιχείρηση

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε ότι η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην ΑΣΟΕΕ έγινε «προφανώς σε συνεννόηση» με τις πρυτανικές αρχές. «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κρίνει πότε και αν είναι κατάλληλο να γίνει μια τέτοια επιχείρηση» δήλωσε ακόμη η κυρία Κεραμέως και σημείωσε ότι υπήρχαν καταγγελίες για συγκεκριμένες έκνομες δραστηριότητες, κάνοντας αναφορά στις αποκαλύψεις φοιτητών ότι εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου παρασκευάζονταν βόμβες μολότοφ.

«Για αυτό περάσαμε τη διάταξη που σκόπευε στην αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Για να εκφράζονται ελεύθερα φοιτητές και καθηγητές, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν. Στόχος αυτής της επιχείρησης στην ΑΣΟΕΕ αποτελεί να είναι ελεύθερα τα πανεπιστήμια από τέτοιες έκνομες ενέργειες» υπογράμμισε η κυρία Κεραμέως.

αντιεξουσιαστέςπανεπιστημιακό άσυλοΑΣΟΕΕαστυνομία