Ελλάδα|28.11.2018 16:24

Παρέμβαση εισαγελέα προκάλεσε η επιστολή εργαζομένων του ΟΑΣΘ για τους μετανάστες

Βασίλης Παπαναστασούλης

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς αναφορικά με το έγγραφο συνδικαλιστικής παράταξης του ΟΑΣΘ που αφορά την μετακίνηση των προσφύγων με τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Την εποπτεία της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας Εμμανουέλα Κετσιατζή, αρμόδια για θέματα ρατσισμού, η οποία ζητεί να διακριβωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της «δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία» και άλλα αδικήματα του αντιρατσιστικού νόμου από τους συντάκτες της συγκεκριμένης επιστολής που εστάλη, τις προηγούμενες μέρες,  στη διοίκηση του Οργανισμού Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Αστυνομικοί του τμήματος Ρατσιστικής Βίας , στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης , καλούνται να λάβουν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά από τους συντάκτες της επιστολής που συνέταξε η παράταξη   «Δράση Οδηγών Μηχανισμός Έκφρασης Αδέσμευτων Συναδέλφων» (ΔΡΟΜΕΑΣ).

Στο έγγραφο αναφέρονται σε «προβλήματα» που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σε 7 γραμμές  του δυτικού τομέα και σε μια γραμμή του ανατολικού που εξυπηρετούν διάφορες περιοχές και δήμους  της Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν εδώ και χρόνια οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων ή μεμονωμένες δομές ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Οι συντάκτες αναφέρονται τουλάχιστον απαξιωτικά για τους αλλοδαπούς πρόσφυγες και μετανάστες: «Λόγω της κουλτούρας τους με την προσωπική υγιεινή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπόλοιπους επιβάτες που στριμώχνονται ανάμεσα τους» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.    

μετανάστες