Ελλάδα|14.11.2019 21:23

Τι λένε στο ethnos.gr οι διαλογιστές που πιάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στο πάρκο Ελευθερίας

Στέλιος Βογιατζάκης

Σε παρέμβαση της πρεσβείας της Κίνας λόγω της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, αποδίδουν την προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ οι τέσσερις πολίτες, οι οποίοι την περασμένη Κυριακή έκαναν άσκηση διαλογισμού στο Πάρκο Ελευθερίας.

Όπως εξηγούν στο ethnos.gr, κάθε Κυριακή τα τελευταία 15 χρόνια κάνουν την ομαδική άσκηση τσινγκόνγκ Φαλούν Γκονγκ στο γρασίδι του πάρκου και ποτέ δεν είχε υπάρξει η παραμικρή ενόχληση ούτε από την Αστυνομία ούτε από άλλους πολίτες.

Ο Γιώργος Τζόκας, ένας από τους τέσσερις προσαχθέντες, λέει ότι η προσαγωγή τους έγινε την ώρα του μαραθωνίου, αν και οι ίδιοι βρίσκονταν πολύ μακριά από το πεζοδρόμιο και δεν υπήρχε περίπτωση να εμπόδιζαν τη διεξαγωγή του αγώνα. «Καθώς ετοιμαζόμασταν για τις ασκήσεις, μας προσέγγισαν πέντε ή έξι αστυνομικοί με πολιτικά. Μας έδειξαν τις υπηρεσιακές ταυτότητές τους αλλά δεν ζήτησαν τις δικές μας. Τους εξηγήσαμε τι κάνουμε και τους διαβεβαιώσαμε ότι στις 11:30 θα φύγουμε», διηγείται στο ethnos.gr ο κ. Τζόκας, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι, εξέφρασε την έκπληξή του όταν έμαθε ότι είχε δοθεί εντολή για την προσαγωγή τους. «Αναρωτήθηκα τι κάναμε, ποια κίνησή μας μπορεί να ενόχλησε. Οι αστυνομικοί μας απάντησαν ότι δεν είχαμε κάνει τίποτα, αλλά είχαν συγκεκριμένη εντολή. Τους βλέπαμε ότι ήταν μαγκωμένοι γιατί και οι ίδιοι καταλάβαιναν ότι αυτό που έπρεπε να κάνουν δεν έστεκε. Ακόμα και όταν τους είπαμε ότι θα σταματήσουμε την άσκηση και θα φύγουμε αμέσως, μας απάντησαν ότι έπρεπε να μας πάνε στη ΓΑΔΑ», προσθέτει.

Ένας ένστολος αστυνομικός, ο οποίος γνώριζε τους τέσσερις πολίτες, άκουσε τη συζήτηση και προσπάθησε να παρέμβει. Αφού ζήτησε εξηγήσεις για την προσαγωγή έκανε ένα τηλεφώνημα, το οποίο δεν είχε αποτέλεσμα. Έτσι οι πολίτες βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ. «Εκεί ζήτησαν τα στοιχεία μας, έκαναν εξακρίβωση και έπειτα από δύο ώρες μας άφησαν να φύγουμε χωρίς να αιτιολογήσουν την προσαγωγή μας, παρά τις ερωτήσεις που κάναμε», λέει ο κ. Τζόκας. Προσθέτει, πάντως, ότι σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας οι αστυνομικοί τους φέρθηκαν με ευγένεια.

Ο κ. Τζόκας εκτιμά ότι υπήρξε παρέμβαση της πρεσβείας της Κίνας επειδή, όπως υποστηρίζει, η άσκηση Φαλούν Γκονγκ και οι ίδιοι ασκούμενοι βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια υπό καθεστώς σκληρών διώξεων στην Κίνα. «Η άσκηση βασίζεται στις αρχές αλήθεια – καλοσύνη – ανεκτικότητα και μέσα σε λίγα χρόνια αριθμούσε 100 εκατομμύρια ασκούμενους στην Κίνα. Η κυβέρνηση την είδε ως απειλή στην εξουσία της. Αρχικά προσπάθησε να βγάλει χρήματα από τη διδασκαλία της, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή το Φαλούν Γκονγκ διδάσκεται δωρεάν. Έτσι άρχισαν οι διώξεις», σημειώνει.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Δέσποινα Καραπάνου, μια εκ των τεσσάρων προσαχθέντων, «η άσκηση δέχεται συκοφαντικά δημοσιεύματα, ενώ οι ασκούμενοι παρακολουθούνται και αντιμετωπίζουν συλλήψεις, βασανιστήρια ψυχολογικά και σωματικά και δολοφονίες με αφαίρεση ζωτικών οργάνων, που χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία της Κίνας, ακόμα και σήμερα». O κ. Τζόκας κάνει λόγο για 1.400 επιβεβαιωμένους θανάτους από εκτελέσεις και ως συνέπεια των φρικτών βασανιστηρίων ενώ παραπέμπει στην ανεξάρτητη έρευνα δύο Καναδών δικηγόρων με τίτλο «Bloody Harvest» και θέμα την συγκομιδή οργάνων.

Για τον κ. Τζόκα, αυτού του είδους οι διώξεις δεν μπορεί να είναι ανεκτές στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την κυβέρνηση και την Αστυνομία, όμως δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να βγούμε στο πάρκο για να κάνουμε την άσκηση μας. Είναι δικαίωμά μας», καταλήγει.

αστυνομίαγιόγκα