Ελλάδα|17.11.2019 23:07

Πολυτεχνείο - Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στα Εξάρχεια

Newsroom

Πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας είχαν λάβει οι αστυνομικές Αρχές προκειμένου να αποτρέψουν επεισόδια στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί ήταν στο πόδι προκειμένου να μη γίνει το παραμικρό και το αποτέλεσμα της επχείρησης - μέχρι αυτή την ώρα - κρίνεται επιτυχημένο, καθώς δεν υπήρξαν σοβαρά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 28 συλλήψεις, έπειτα από 41 προσαγωγές, ενώ μετέτρεψε την πλατεία Εξαρχείων σε φρούριο, καθώς ήταν αδύνατον να πλησιάσει ο οποιοσδήποτε. Με drone και ελικόπτερο ήλεγχε απόλυτα την κατάσταση στις ταράτσες των πολυκατοικιών και προχώρησε σε τρεις τουλάχισον εφόδους, όταν αντιλήφθηκε προσπάθεια αγνώστων για να εισβάλουν στα κτίρια. Σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά 31 άτομα και συγκεκριμένα 14 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Πάτρα και 7 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν δύο τραυματισμοί, ενός δημοσιογράφου και μιας 20χρονης κοπέλας. Ο πρώτος βρέθηκε στο στόχαστρο των ανδρών της αστυνομίας όταν κατέγραφε τις προσαγωγές ενώ η κοπέλα κατήγγειλε τη στάση των αστυνομικών και χρειάστηκε να τις προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες από ασθενοφόρο που έφτασε στην περιοχή.

Το ethnos.gr, σε συνεργασία με το OPEN, κατέγραψε όσα έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και τα κατέγραψε στο live του:   

Παρακολουθήστε το χρονικό των εξελίξεων από το ethnos.gr

22:15: Τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης έχουν αυτή την ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις. Αδεια η πλατεία των Εξαρχείων, δεν υπάρχει ομάδα ατόμων στους γύρω δρόμους.

22:13: Λίγο νωρίτερα, σε κατάστημα εστίασης υπήρχε κίνηση των αστυνομικών για να εισβάλουν και να συλλάβουν δύο άτομα. Εντονα αντέδρασε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

22:10: Τι καταγγέλει η 20χρονη που τραυματίστηκε στα Εξάρχεια. «Το αίμα έτρεχε και αυτοί συνέχιζαν να χτυπάνε» δηλώνει

21:57: Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ μέχρι αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί 28 άτομα, ενώ έχουν γίνει άλλες 13 προσαγωγές

21:52: Εκτονώνεται η κατάσταση στα Εξάρχεια. Δεν υπάρχου σοβαρά επεισόδια αυτή την ώρα

21:47 - «Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της», ήταν το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια ήταν τακτικός επισκέπτης της πρεσβείας. Φέτος ξανάρχισε να διαδηλώνει απ' έξω. Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

21:45 - Μία σύλληψη στην Θεσσαλονίκη μετά τα επεισόδια

21:25 - Ασθενοφόρο στην περιοχή των Εξαρχείων για να παραλάβει μια κοπέλα που είναι τραυματισμένη

21:21 - Τις 16 έχουν φτάσει οι συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή των Εξαρχείων

21:15 - Τα ΜΑΤ καταδίωξαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης τις ομάδες των κουκουλοφόρων που πραγματοποίησαν σποραδικές επιθέσεις σε βάρος τους με πέτρες, φωτοβολίδες και σε μία περίπτωση με 4-5 βόμβες μολότοφ. Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 προσαγωγές.

21:10 - Σε δέκα προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στην Πάτρα

21:07 - Ρεπόρτερ του newsit.gr δέχτηκε χτύπημα με γκλοπ τη στιγμή που κατέγραφε με το κινητό του ένταση και προσαγωγές έξω από μαγαζί στα Εξάρχεια. 

21:01 - Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσαγωγές από τα στενά των Εξαρχείων

20:55 - Στη «μάχη» των Εξαρχείων μπαίνουν και οι Αύρες. Κινούνται προς την περιοχή

20:50 - Περίπου 200 άτομα του αντιεξουαστικού χώρου, μετά από την πορεία συγκεντρώθηκαν στα Εξάρχεια και έχουν βάλει φωτιές σε πρόχειρα οδοφράγματα.

20:41 - Χανιά: Μεγάλη η συμμετοχή στην πορεία. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία της Αγοράς όπου και σημειώθηκε μικρή ένταση όταν ομάδα φοιτητών ζήτησε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την πλατεία αποσπώντας το πανό της αντιπροσωπείας, η οποία ωστόσο συμμετείχε κανονικά στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

20:37 - Φωτιά στο ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Άτομα που είχαν μείνει πίσω όταν πέρασε η πορεία των φοιτητικών συλλόγων από την Καμάρα και εκτιμάται ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, κινήθηκαν προς την περιοχή της Ροτόντας και πέταξαν βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πυρκαγιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Αρριανού, η οποία σβήστηκε άμεσα από οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

20:31 - Ένταση αυτήν την ώρα στα στενά των Εξαρχείων - Πέφτουν πέτρες και μολότοφ

20:20 - Στην κυκλοφορία δόθηκαν πριν από λίγο όλοι οι δρόμοι της Αθήνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

20:16 - Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και η Νέα Δημοκρατία στάζει... φαρμάκι.

20:12 - Επεισόδια στα Εξάρχεια - ρίψη αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις

20:10 - Επεισόδια στην Πάτρα - Μολότοφ σε αστυνομικούς. Ειδικότερα, ομάδα ατόμων που συμμετείχε στην πορεία, η οποία ξεκίνησε από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, φθάνοντας στη διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Ερμού, κοντά στην αστυνομική διεύθυνση, πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους ακολουθούσαν. Τα ίδια άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κράνη και κουκούλες, πέταξαν επίσης πέτρες εναντίον των αστυνομικών, ενώ άναψαν και καπνογόνα. Από την πλευρά τους, οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

20:05 - Οδομαχίες στη Θεσσαλονίκη - Πέφτουν μολότοφ, ενώ πήραν φωτιά αυτοκίνητα

19:55 - Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

19:51 - Με εντολή της αστυνομίας, άνοιξαν οι τρεις σταθμοί του Μετρό που ήταν κλειστοί

19:33 - Αποχωρούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια και μετακινούνται προς το Πολυτεχνείο, στην οδό Τοσίτσα

19:21 Πολυτεχνείο: Ένταση στην πορεία - Ήρθαν στα χέρια ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

19:15 - Ελικόπτερο της αστυνομίας ελέγχει από ψηλά τι συμβαίνει στα Εξάρχεια 

19:05 - Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε αστυνομικό κλοιό προστασίας η αμερικανική πρεσβεία

19:02 - Το βίντεο της αστυνομίας από drone κατέδειξε τα πολεμοφόδια που βρίσκονταν στις ταράτσες

18:59 - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αυτήν την ώρα στα Εξάρχεια

18:56 - Εξάρχεια όπως «Αποκάλυψη Τώρα». Έφοδος των ΜΑΤ υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής 

18:45 - Πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 συλλήψεις από την αστυνομία, μέχρι τώρα για εισβολές αντιεξουσιαστών σε πολυκατοικίες.

18:25 - Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια για να βγάλει άτομα που βρίσκονται σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Στουρνάρη 4. Δύο προσαγωγές.

18:19 - Τα «πολεμοφόδια» που βρήκε σε ταράτσα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. στη δημοσιότητα 

18:13 - Κορυφώνονται και στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις μνήμης για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

18:09 - Στη Βασ. Σοφίας βρίσκεται η μαζική πορεία του ΚΚΕ, που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο.

18:05 - Προς την πλατεία Εξαρχείων μεταφέρονται αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν κάνει «κατάληψη» στην πλατεία

18:00 - Λίγο αργότερα, ακολούθησε νέα έφοδος της Αστυνομίας, πίσω από το Πολυτεχνείο. Πρόκειται για το τρίτο κτίριο που οι αστυνομικοί έκαναν επέμβαση.

17:55 - Συνελήφθησαν έξι άτομα σε δωμάτιο ταράτσας επί της οδός Σπύρου Τρικούπη. Στο σημείο βρέθηκαν μολότοφ, μάσκες, γάντια, πέτρες κ.α, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ

17:50 - Μία άλλη ομάδα ατόμων ανέβηκε σε ταράτσα πολυκατοικίας στην Στουρνάρη, στο ύψος της πλατείας Εξαρχείων. Λίγο αργότερα, ακολούθησε νέα έφοδος της Αστυνομίας, πίσω από το Πολυτεχνείο. Πρόκειται για το τρίτο κτίριο που οι αστυνομικοί έκαναν επέμβαση.

16:40 - Με τον Αλέξη Τσίπρα στην κεφαλή έγινε η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

ΠολυτεχνείοΕξάρχειαεπέτειος Πολυτεχνείου