Ελλάδα|29.11.2018 09:37

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στις καταλήψεις για τη «Μακεδονία»

Newsroom

*Των Ν.Τρίγκα, Κ.Τζαβάρα, Ε. Τσούμη

Τις έντονες αντιδράσεις σύσσωµης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των κοµµάτων του δηµοκρατικού τόξου προκάλεσε η προσπάθεια των χρυσαυγιτών και άλλων ακραίων στοιχείων να µετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισµού, καλλιεργώντας τον διχασµό µε πρόσχηµα το «Μακεδονικό».

Απέναντι από τους ακραίους κύκλους στέκονται και οι περισσότεροι µαθητές, καθώς σήµερα διοργανώνονται αντιφασιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε µεγάλες πόλεις, σε µια προσπάθεια αντίστασηςστο κάλεσµα για καταλήψεις στα σχολεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επιτέθηκε στη Ν∆, την οποία κατηγόρησεγια «αφωνία», ενώ τόνισε ότι «ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόµµατος Άδωνις Γεωργιάδης υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα τη δοµική του προσήλωση στα “ιδεώδη” του ακροδεξιού αυταρχισµού, του φανατισµού και της µισαλλοδοξίας», πρoσθέτοντας:

«∆υστυχώς, η σηµερινή Ν∆ µε τον ακροδεξιό δηµόσιο λόγο της συµπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής, αγνοώντας ότι στο τέλος της διαδροµής το ναζιστικό µόρφωµα θα “καταπιεί” και την ίδια. Εστω και αργά η ηγεσία της Ν∆ ας βρει τη δύναµη να καταδικάσει τις φασιστικές µεθοδεύσεις. Το απαιτεί η δηµοκρατία που όλοι έχουµε υποχρέωση να την προασπίζουµε».

Την ανάγκη να αντιµετωπίσουν από κοινού τα κόµµατα του δηµοκρατικού τόξου τον κίνδυνο δηλητηριασµού των µαθητικών κοινοτήτων από την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να διοχετεύσει εθνικιστικό µίσος υπογράµµισε από το βήµα της Ολοµέλειας η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Η έκκλησή της υπουργού ήρθε σε απάντηση θρασύτατης τοποθέτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, η οποία είχε προηγηθεί στο γνώριµο προκλητικό ύφος και άλλων ανάλογων κινήσεων, εν όψει του προγραµµατισµένου για σήµερα µαθητικού συλλαλητηρίου στα Προπύλαια. Η «Πρωτοβουλία για τον συντονισµό σχολείων και µαθητών Αθήνας» καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στην υποκίνηση «µαθητικών εθνικιστικών καταλήψεων σε σχολεία της χώρας».

«Αύριο µπορεί να συµβούν πολλά πράγµατα και την ευθύνη θα έχετε εσείς, γι’ αυτό θέλω να σας προλάβω» είπε ο ακροδεξιός βουλευτής, επαίροντας τη στάση Ελλήνων µαθητών «ενάντια στον εθνοµηδενισµό». Επιπλέον, ο κ. Ηλιόπουλος καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου («Εχετε βραχυκυκλώσει, γιατί είδατε ότι η ελληνική νεολαία δεν τσιµπά τα παραµύθια του Πολυτεχνείου και ξυπνά για ένα εθνικό θέµα») και των κοµµάτων µε την ευχή «περαστικά» και να πιουν «πολλά κιλά ξίδι, γιατί τώρα ξυπνά η ελληνική νεολαία».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, αντέδρασε άµεσα, τονίζοντας: «Επειτα από αυτόν τον παραληρηµατικό φασιστικό λόγο µέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο θέλω να απευθυνθώ σε όλες τις δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν σε αυτό και απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να σπείρει το εθνικιστικό φασιστικό δηλητήριο στους µαθητές των σχολείων» Υπογράµµισε ιδιαίτερα την ανάγκη αποτροπής του κοινού κινδύνου και της προσπάθειας επηρεασµού νέων παιδιών, «που ενδεχοµένως παρασύρονται από αυτό που λέγεται αγάπη στην πατρίδα», να δουν τα πράγµατα µε διαστρεβλωµένο τρόπο.

Για «εισβολή της Χρυσής Αυγής στα σχολεία» έκανε λόγο ο Σπύρος ∆ανέλλης από το Ποτάµι. «Οι νοσταλγοί της εκτροπής τα βάζουν ευθέως εναντίον της ∆ηµοκρατίας και ήρθαν εδώ, στο Κοινοβούλιο, για να κάνουν µάθηµα µε το σύνθηµα “η δηµοκρατία πούλησε την Μακεδονία”» τόνισε ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης.

«Είναι οι ίδιοι οι πρόγονοι της Χρυσής Αυγής που παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους κατακτητές και συνεργάστηκαν µε τους Γερµανούς και τους Ιταλούς φασίστες για να κατατσακίσουν τον λαό, οδηγώντας τον στη φτώχεια και την εξαθλίωση» τόνισε στη δική του παρέµβαση ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Σκληρή απάντηση στη Χρυσή Αυγή έδωσε και η ΟΛΜΕ, η οποία υπογράµµισε: «Αυτές τις ηµέρες, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι µαθητές έχουν µπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Την ίδια στιγµή, στοχοποιούν καθηγητές, σχολεία και ολόκληρες ΕΛΜΕ που αντιστέκονται σε αυτήν τους την προσπάθεια, καλώντας σε διαπόµπευση και σε άσκηση σωµατικής βίας προς παραδειγµατισµό. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασµούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές οµάδες, όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ, εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά µορφώµατα».

Οι καθηγητές τονίζουν ότι «είναι χρέος του κόσµου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να µην επιτρέψει η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό µίσος ανάµεσα στους µαθητές µας και να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα». Για τους λόγους αυτούς οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θα πάρουν πρωτοβουλίες προκειµένου να ενηµερώσουν µαθητές και γονείς και να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασµό και τους κινδύνους που φέρνει.

Καταλήψεις και πορείες στη Β. Ελλάδα

Στο µεταξύ, για σήµερα έχουν προγραµµατίσει συλλαλητήριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Λάρισα µαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σχολείων, τις οποίες στηρίζει µε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Στις κινητοποιήσεις αυτές, όµως, ήδη έσπευσαν να απαντήσουν οι µαθητές άλλων σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς που καταγγέλλουν τη δράση ακραίων στοιχείων.

Τα σχολεία υπό κατάληψη έφτασαν χθες τα 30 στη Θεσσαλονίκη εν όψει του σηµερινού συλλαλητηρίου, αλλά όλες τις προηγούµενες µέρες δεν ξεπερνούσαν τα 10-15 σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Οι µαθητές εµφανίζονται διχασµένοι για την κινητοποίηση που γίνεται µέσω του Facebook. Αλλοι µιλούν για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και άλλοι στο άγαλµα του Βενιζέλου, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως η αιτία της κινητοποίησης είναι η Συµφωνία των Πρεσπών και άλλοι πως γίνεται τόσο για το Μακεδονικό, όσο και για τη Βόρεια Ηπειρο και τον θάνατο του Κατσίφα. «Κάνουν καταλήψεις για λίγες ώρες συνήθως µέχρι τις 11-12 το πρωί, και όχι κάθε µέρα τα ίδια σχολεία» είπε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης. Σε δηλώσεις του ο κ. Ανανιάδης επισήµανε πως όλα αυτά είναι υποκινούµενα.

«Ξέρουµε ότι διακινούνται και µηνύµατα SMS από συγκεκριµένο χώρο για να γίνουν καταλήψεις» δήλωσε και προσέθεσε: «Η εκτίµησή µας είναι ότι δεν είναι θέµα των µαθητών, αλλά το παρακολουθούµε και κάνουµε τις απαραίτητες ενέργειες. Προφανώς, οι καταλήψεις είναι καταδικαστέες και οι µαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουν τις καταλήψεις. Η δική µας παρέµβαση θα γίνει µε συζήτηση µε τους µαθητές, µέσα στα σχολεία».

∆ιχασµένοι

Οι µαθητές που δηλώνουν έτοιµοι να συµµετάσχουν στο σηµερινό συλλαλητήριο µοιάζουν διχασµένοι. Στην κινητοποίηση που οργανώνεται µέσω του Facebook και του Messenger άλλοι ανέφεραν πως η κεντρική εκδήλωση θα γίνει σήµερα στον Λευκό Πύργο και άλλοι στο άγαλµα του Βενιζέλου. ∆ιαφορές υπάρχουν και στον λόγο της κινητοποίησης, µε κάποιους να αναφέρουν πως στόχος είναι να καταγγείλουν τη Συµφωνία των Πρεσπών και άλλους να προσθέτουν τον «θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη Βόρεια Ηπειρο».

Για υποκινούµενες κινητοποιήσεις έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας.  «Αυτό που συµβαίνει είναι σοβαρό και ανησυχητικό, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει συγκεκριµένο σχέδιο. Είναι, επίσης, εµφανές ότι είναι υποκινούµενο».

Πάντως στις κινητοποιήσεις, µέχρι τώρα, γύρισαν την πλάτη, η µεγάλη πλειοψηφία των µαθητών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι καταλήψεις γίνονται σε λίγα σχολεία σε σχέση µε το σύνολο των σχολικών µονάδων και διαρκούν µερικές ώρες. Αλλωστε, για σχεδόν καµιά από αυτές δεν υπάρχει απόφαση του δεκαπενταµελούς συµβουλίου των µαθητών του σχολείου ή κάποιου άλλου οργάνου των µαθητών. Στις κινητοποιήσεις αντέδρασαν άλλοι µαθητές οι οποίοι κατήγγειλαν τις «εθνικιστικές καταλήψεις» Πάνω από 20 σχολεία σε όλη τη χώρα υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση. «Καλούµε τους µαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να µετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική µέρα πολύµορφης δράσης ενάντια στον φασισµό και τον εθνικισµό. Να φτάσει σε όλη την Ελλάδα το µήνυµα ότι ο φασισµός και ο εθνικισµός δεν χωρούν στα σχολεία µας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

μαθητέςΜακεδονίαΜακεδονικόσυλλαλητήριο