Ελλάδα|20.11.2019 14:34

Μέτρα για Μεταναστευτικό: Ικανοποίηση σε Λέσβο, προβληματισμός σε Σάμο, Χίο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ικανοποίηση στη Λέσβο, προβληματισμός στη Χίο και δυσαρέσκεια στη Σάμο, είναι οι πρώτες αντιδράσεις στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το προσφυγικό, που προβλέπουν μεταξύ άλλων το κλείσιμο των ΚΥΤ Μόριας, ΒΙΑΛ και Βαθέος, αντίστοιχα, και την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

«Οι αποφάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Το κλείσιμο της Μόριας μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, όπως και η αποσυμφόρηση, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και ο έλεγχος των ΜΚΟ. Θα περιμένουμε με αγωνία την υλοποίησή τους», δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά μαζί ευελπιστούμε ότι θα στείλουν το μήνυμα στην απέναντι πλευρά πως τα νησιά μας δεν είναι ένας ‘ελκυστικός’ προορισμός για τη δράση των κυκλωμάτων διακινητών».

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου στην πράξη, -με δεδομένο ότι η Μόρια έχει σήμερα 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το νέο κλειστό κέντρο θα έχει δυναμικότητα 5.000 ατόμων, ενώ οι ροές συνεχίζονται- ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει απόκλιση από αυτά που αναφέρθηκαν στις ανακοινώσεις του αρμόδιου συντονιστή, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. «Ειπώθηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ευελπιστούμε πως θα γίνουν στην πράξη», είπε. Ο ίδιος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την περιοχή όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το κλειστό κέντρο.

«Ένα μεγάλο …ουφ» θα ακουστεί από τα χείλη των 1.000 κατοίκων του οικισμού της Μόριας τη μέρα που θα κλείσει το hot spot, όπως είπε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας, Γιάννης Μαστρογιάννης. «Θα αναπνεύσει ο κόσμος. Θα πάρουμε πίσω τα ελαιόδεντρα και τα χωράφια μας, θα νιώθουμε ασφάλεια, δεν θα κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας από τις 6 το απόγευμα», είπε.

Αντίθετα, στη Σάμο οι ανακοινώσεις προκάλεσαν παγωμάρα και έντονη δυσαρέσκεια. Η δημοτική Αρχή αποφεύγει προς το παρόν να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, με τον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 7 το απόγευμα για την εκτίμηση των νέων δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων.

Στους φορείς του νησιού προκαλεί έντονο προβληματισμό ο τετραπλασιασμός της δυναμικότητας του υπό κατασκευή νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Α.Στεφανή θα μετατραπεί σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο και ΚΥΤ, με χωρητικότητα 5.000 + ατόμων. Σημειώνεται πως η υπό κατασκευή νέα δομή, που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ του Βαθέος, επρόκειτο να έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.200 ατόμων, στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και κλειστό κέντρο 300 ατόμων.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στη Χίο, καθώς δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένσταση αφορά την πρόβλεψη για δημιουργία κλειστής δομής ίσης χωρητικότητας με αυτή της Λέσβου (5.000 +), η οποία φιλοξενεί σήμερα τριπλάσιο αριθμό αιτούντων ασύλου από αυτόν της Χίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που θα κλείσει φιλοξενεί σήμερα 5.299 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή όση και η δυναμικότητα του νέου κέντρου που θα το αντικαταστήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, παραπέμπει στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο δημαρχείο, με την συμμετοχή και των δύο βουλευτών του νομού, Νότη Μηταράκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη.

πρόσφυγεςΣάμοςΜόριαΛέσβοςμετανάστεςΧίος