Ελλάδα|29.11.2018 17:05

Τέσσερις μήνες μετά στην κάμερα του Έθνους: «Πώς σώσαμε 130 άτομα στο Μάτι»

Βάσω Ασμανίδου

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Όμως, οι μνήμες δεν σβήνονται. Οι εικόνες απόγνωσης στα πρόσωπα των πολιτών που έτρεχαν να σωθούν, οι φωνές για βοήθεια αλλά και η αγανάκτηση της επόμενης μέρας δεν ξεχνιούνται... Αυτό περιγράφουν στο ethnos.gr δύο ψαράδες, ο Μοχάμεντ Φούντα και ο Δημήτρης Πόγκας. 

Και οι δύο πήραν τα καΐκια τους, αδιαφορώντας για τη μανία του ανέμου και έτρεξαν εκείνο το εφιαλτικό βράδυ της 23ης Ιουλίου στο Μάτι να σώσουν κόσμο. «Γλιτώσαμε τουλάχιστον 130 άτομα», λένε και οι δύο, τονίζοντας ότι το ίδιο θα έκαναν και πάλι μόνο και μόνο για να συμπαρασταθούν στον συνάνθρωπό τους. 

Ο Μοχάμεντ Φούντα είναι ένας από τους πέντε Αιγύπτιους ψαράδες, ο οποίος θα πάρει σύντομα την ελληνική ιθαγένεια, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ζει στην Ελλάδα πάνω από 20 χρόνια και, όπως λέει, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Και πάλι θα έτρεχα για να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους. Εμένα, οι Έλληνες με έχουν βοηθήσει». Ο ίδιος, μάλιστα, περιμένει πώς και πώς να του δοθεί η ιθαγένεια, ούτως ώστε να φέρει στην Ελλάδα και την οικογένειά του, που ζει στην Αίγυπτο. 

Ο Δημήτρης Πόγκας, από την άλλη, είναι ένας ψαράς που δραστηριοποιείται στη Νέα Μάκρη. Από εκεί με το καΐκι του έτρεξε στη φωτιά που κατάκαιγε τα πάντα. «Πήγα να πάρω όσους περισσότερους συμπολίτες μου μπορούσα. Δυστυχώς, οι μνήμες δεν σβήνονται», λέει. 
Και οι δύο, όμως, παλεύουν να... νικήσουν τις αναμνήσεις με τον χρόνο που περνά. Καθημερινά, ρίχνουν τα δίχτυα τους στη θάλασσα, ψαρεύουν, προσπαθώντας να ξεχάσουν τον εφιάλτη που έζησαν. 

πυρκαγιάΜάτι