Ελλάδα|25.11.2019 23:51

Έρχονται αντιπλημμυρικά έργα αξίας 350 εκατ. ευρώ σε 5 αυτοκινητοδρόμους

Μαρία Λιλιοπούλου

Αντιπλημμυρικά έργα προυπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τις γύρω περιοχές προανήγγειλε ο υπουργος Υποδομών, Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Καραγιάννη στην πληγείσα περιοχή της Κινέτας.

Τα σχετικά κονδύλια μάλιστα αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα καθώς την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει γι΄αυτό το σκοπό η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Τα έργα αυτά, όπως επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος νωρίτερα είχε δώσει εντολή οι οδηγοί να μην πληρώνουν διόδια στην Ελευσίνα και τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι την αποκατάσταση του αυτοκινητοδρόμου, θα προστεθούν στα αντιπλημμυρικά που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκ των οποίων τα επτά είναι για την Περιφέρεια της Αττικής και είναι ύψους 150 εκατομμυρίων.

Μιλώντας στους κατοίκους ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως: «Δεν χρειάζεται να πούμε τι έγινε εδώ πριν από ένα περίπου χρόνο. Καταλαβαίνετε ότι δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή έτσι ώστε να κάνει όλες τις αντιπλημμυρικές εργασίες, που πρέπει να κάνει ακριβώς αμέσως μετά από αυτήν την φυσική καταστροφή. Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε εδώ για να τα κάνουμε αυτά το συντομότερο δυνατόν και σε συνεννόηση και με τον Πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή που είναι υπεύθυνη, έτσι ώστε να εκταμιευθούν αμέσως χρήματα που υπάρχουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους».

Σύμφωνα με τις πρώτες αποτιμήσεις από τα κλιμάκια του υπουργείου που προχώρησαν σε αυτοψίες, οι ζημιές στην περιοχή και στα σπίτια είναι γύρω στα 300, πέρα από τις επιχειρήσεις. Ήδη έγιναν οι πρώτες αποτιμήσεις σε 80 κατοικίες, ενώ ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι «ως υπουργείο θα κινηθούμε άμεσα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε άμεσα, να αποζημιωθούν οι πληγέντες».

Ο υπουργός Υποδομών, πάντως, δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβερνηση αλλά και διοίκηση της Περιφέρειας: «Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία την εποχή εκείνη και μιλάω για όλη την Πολιτεία, δεν μιλάω μόνο για την Κυβέρνηση, μιλάω και για την Περιφέρεια την εποχή εκείνη, δεν προέβη σε όλες τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές εργασίες και τα αντιπλημμυρικά έργα, ούτε καν στα κορμοδέματα, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο και αυτές τις καταστροφές, που έχουμε σήμερα».

αντιπλημμυρικά έργαδρόμοιΚώστας Καραμανλής