Ελλάδα|27.11.2019 23:49

Εκδήλωση στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα ύψους 10.000 ευρώ σχεδίαζαν Πατούλης-Ρώμας

Άρης Χατζηγεωργίου

Όπισθεν ολοταχώς αναγκάστηκε να κάνει η περιφερειακή διοίκηση του Γιώργου Πατούλη και απέσυρε εισήγηση για να πληρώσει πάνω από 10.000 ευρώ προκειμένου να οργανωθεί καλλιτεχνική εκδήλωση στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα την στιγμή που οι έγκλειστοι δεν έχουν σεντόνια και κουβέρτες να σκεπαστούν.

Η εισήγηση δέχθηκε κριτική όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και στελέχη της πλειοψηφίας. Για την εκδήλωση είχε συνεννοηθεί με την διοίκηση των Φυλακών ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Χάρης Ρώμας που είναι εκλεγμένος με τον Γ.Πατούλη και εντεταλμένος για Θεατρικές-Μουσικές Εκδηλώσεις. Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο, την εκδήλωση είχε ζητήσει ο φορέας Ενώσεις Ελλήνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για φορέα που έγινε διάσημος προεκλογικά τον περασμένο Ιούλιο, από μια διακαναλική συνέντευξη του πολιτικού σχηματισμού ΣΥΝ...ΦΩΝΙΑ στον οποίο συμμετείχε. Η διακαναλική εξελίχθηκε σε τρικούβερτο καυγά ανάμεσα στα μέλη του τα οποία αντάλλαξαν ύβρεις κάθε λογής μπροστά στις κάμερες.

Στις εκλογές ο πολιτικός σχηματισμός έλαβε 96 (!) ψήφους πανελλαδικά. Παρά ταύτα, το αίτημά των Ενώσεων Ελλήνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης να οργανωσουν εκδήλωση έγινε δεκτό από τον Χάρη Ρώμα που απουσίαζε, όμως, την ώρα της σημερινής συζήτησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ετσι, δεν είχε την ευκαιρία ως άλλος δήμαρχος Πόπωτας να εξηγήσει ούτε το περιεχόμενο της εκδήλωσης ούτε και το σκεπτικό της....

Κριτική στην πρόθεση της Περιφέρειας να ξοδέψει ένα τέτοιο ποσό για μια εκδήλωση την στιγμήν που στον ίδιο χώρο έχουν δώσει συναυλίες διάσημοι καλλιτέχνες δωρεάν, ασκήθηκε από πολλές πλευρές. Από την παράταξη Δούρου, η Ελένη Βασιλοπούλου τόνισε ότι οι έγκλειστοι ανηλικοι έχουν σαφώς ανάγκη τα χρήματα για να αποκτήσουν άλλα είδη που τους λείπουν όπως κουβέρτες, εσώρουχα και τηλεκάρτες. Αναφέρθηκε σε «φάμπρικα εκδηλώσεων» και χαρακτήρισε το ποσό υπέρογκο καθώς αντιστοιχεί περίπου στον μισό προύπολογισμό του Φεστιβάλ Βράχων Βύρωνα του οποίου ήταν πρόεδρος.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Στέλιος Μπενετάτος χαρακτήρισε πρόκληση να δοθούν τόσα χρήματα όταν οι ανήλικοι τρόφιμοι στερούνται τα βασικά και εξέφρασε επιφύλαξη για το αν η διοίκηση των φυλακών γνωρίζει πως θα δοθούν τόσα χρήματα για την εκδήλωση.

Η Κατερίνα Αδαμοπούλου που είχε εκλεγεί με τον Γιάννη Σγουρό αλλά δήλωσε ανεξαρτητοποίηση και συχνά υπερψηφίζει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας, είπε ότι είναι υπέρ της εκδήλωσης αλλά θα καταψηφίσει το ποσόν που είναι υπερβολικό και θυμίζει την εποχή του «άρτος και θεάματα».

Την απόσυρση ζήτησαν δύο εκλεγμένοι από την παράταξη του Γ.Πατούλη. Η Ελένη Αβραμοπούλου χαρακτήρισε το ποσό άκρως προκλητικό καθώς δεν υπάρχει κοστολόγιο την ώρα που γίνονται πλήθος εκδηλώσεων αφιλοκερδώς και πρότεινε να δοθούν τα χρήματα για υλικοτεχνικες υποδομές και φροντιστήρια των ανηλίκων που θέλουν να σπουδάσουν. Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε από την αντιπεριφερειαρχη που είχε εισηγηθεί το θέμα να κάνει «αυτό που πρέπει».

Ενδιαμέσως πήρε το λόγο και ο διευθυντής των σχολείων των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, ο οποίος ήταν και περιφερειακός σύμβουλος στο διάστημα 2014-2019. Ο κ.Δαμιανός μετέφερε στο σώμα την εικόνα των ελλείψεων στις φυλακές. Οπως είπε, μια τέτοια συναυλία μπορεί να έχει κόστος 500-1000 ευρώ και είναι ξεφτίλα να ζητούνται 9.500 ευρώ συν ΦΠΑ και κάποιοι να τους τα δίνουν την στιγμή που εδώ και δύο μήνες «αναζητώ κουβέρτες και παλώματα για να ζεσταθούν τα παιδιά ενόψει του χειμώνα».

Ο κ.Δαμιανός αναφέρθηκε σε πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων που έχουν ήδη οργανωθεί για τα παιδιά των φυλακών χωρίς κόστος μεταξύ των οποίων θεατρικές παραστάσεις από τους ίδιους τους κρατουμένους (11,12,14 Δεκεμβρίου), χοροθέατρο από την ομάδα χορού ατόμων με κινητικά προβλήματα «Δαγίπολη» (13/12), συναυλία από τη χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (16/12) και κάλαντα από τη χορωδία του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης.

Παρέθεσε επίσης πλήθος καλλιτεχνών που έχουν έρθει δωρεάν για να δώσουν πάνω από 200 συναυλίες τα τελευταία χρόνια αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ονόματα των Σαββόπουλου, Ξαρχάκου, Μικρούτσικου, Παπακωνσταντίνου, Αλεξίου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Τζίμη Πανούση, Γιώργου Νταλάρα, Στέλιου Διονυσίου, Active Member.

Τελικώς, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ελενη Δουνδουλάκη ανακοίνωσε ότι μετά από την συζήτηση που έγινε είναι καλύτερο να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει η διοίκηση με νέα πρόταση.

φυλακές ΑυλώναΓιώργος ΠατούληςΧάρης Ρώμας