Ελλάδα|29.11.2019 11:27

Ιωάννινα: Στο 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων για τα Χριστούγεννα

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Τώρα διανύουμε το καλό τετράμηνο, το οποίο ξεκίνησε από 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης προσθέτοντας ότι τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, τριήμερα και αργίες τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα, ωστόσο και τις υπόλοιπες μέρες υπάρχει καλή πληρότητα στην πόλη.

Σ’ ότι αφορά τις πληρότητες για την εορταστική περίοδο που πλησιάζει, ο κ. Σουρέλης μιλώντας στο ethnos.gr ενημερώνει ότι «Χριστούγεννα και Θεοφάνεια έχουμε πληρότητες άνω του 80%’ πηγαίνει καλά και την Πρωτοχρονιά, εκεί όμως μας το χαλάει που είναι μια μέρα αργία, ωστόσο, ο κόσμος προσπαθεί να το συνδυάσει με κάποιο Σ/Κ, και έχουμε και εκεί πληρότητες που αγγίζουν το 70%».

Όσο για τις τιμές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, «οι τιμές ξεκινούν από τα 80 ευρώ, για δίκλινο με πρωινό, και φτάνουν τα 150 ευρώ».

Υποδομές

Η ολοκλήρωση των δυο οδών ταχείας κυκλοφορίας που συνδέουν τα Γιάννενα με την Αθήνα (Ιόνια Οδός) και τη Θεσσαλονίκη (Εγνατία Οδός), καθώς και τα έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στο αεροδρόμιο, έχουν ωφελήσει κατά πολύ τον τουρισμό στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

«Η Ιόνια οδός, μας φέρνει κόσμο, όχι μόνο από την πρωτεύουσα, αλλά και από την Πελοπόννησο, και τον χειμώνα έρχονται και από τα νησιά» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ιωαννίνων  προσθέτοντας ότι και στο αεροδρόμιο έρχονται πολλές πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, κυρίως από Σκανδιναβία.

Ξενοδοχεία

Στο κομμάτι της ξενοδοχειακής υποδομής, όπως ειπώθηκε, τα Γιάννενα, ως μια επαρχιακή πόλη, μη συσχετιζόμενη με θάλασσα, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

«Βρίσκεις ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και όλων των βαλαντίων. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο, έως και 120-150 ευρώ, ανάλογα την περίοδο» μας ενημέρωσε ο Σπύρος Σουρέλης, στο πλαίσιο αποστολής μας στην περιοχή.

Η δυναμικότητα των ξενοδοχείων στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων είναι 4.000 κλίνες και περίπου 2.000 -2.500 κλίνες στην υπόλοιπη περιφερειακή ενότητα (Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Κόνιτσα).

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες ξενοδοχειακές μονάδες, είχαμε και 5άστερα ξενοδοχεία, αλλά και μικρά boutique hotels, των 10-12 δωματίων, πολύ αξιόλογες δουλειές, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά» ανέφερε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ιωαννίνων, η Ενωση των οποίων αποτελείται από 84 μέλη.

Τέλος, να αναφέρουμε για μια νέα επένδυση που είναι στα σκαριά, στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, δυναμικότητας άνω των 200 δωματίων. Ανήκει στον Ομιλο Mitsis Hotels, και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήδη, έχουν βγει κάποιες άδειες, ωστόσο είναι το γραφειοκρατικό που τους καθυστερεί. Η επένδυση θα είναι αρκετών εκατομμυρίων, η οποία, μεταξύ άλλων, θα δώσει και νέες θέσεις εργασίας.

Προορισμοί

Εχοντας, συνήθως, ως αφετηρία την πόλη των Ιωαννίνων, οι επισκέπτες συνδυάζουν την άφιξή τους στην περιοχή, και με κοντινές αποδράσεις.

«Συνήθως γεμίζουν πρώτα τα Γιάννενα, και μετά οι υπόλοιποι προορισμοί. Οσοι θέλουν να έρθουν στην περιοχή και να δουν διάφορα μέρη, όπως μια μέρα στο Ζαγόρι, μία μέρα στο Μέτσοβο, ή το καλοκαίρι και στα παράλια, προτιμούν τα Γιάννενα» λέει ο κ. Σουρέλης.

Στα Ζαγοροχώρια, τη μερίδα του λέοντος, στα καταλύματα, την έχουν η Βίτσα, το Μονοδένδρι, η Αρίστη και το Πάπιγκο. Ακολουθούν οι Κήποι και το Τσεπέλοβο, «στα Τζουμέρκα έχουν γίνει πολύ αξιόλογες μονάδες και στα Πράμαντα και σε άλλα χωριά. Η Κόνιτσα έχει κάνα δυο καλές μονάδες, και το Μέτσοβο, κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός, έχει καλές μονάδες» λέει ο κ. Σουρέλης.

ξενοδοχείαΙωάννινα