Ελλάδα|02.12.2019 17:02

Novartis: Θα αλλάξει χέρια η έρευνα; - Στις 12 Δεκεμβρίου η απόφαση της Ολομέλειας

Σοφία Φασουλάκη

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 οι δικαστές του Εφετείου της Αθήνας θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν εάν θα χρεωθεί η υπόθεση της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αυτή πρέπει να ελεγχθεί από ανώτερο δικαστικό λειτουργό, όπως άλλωστε έγινε και με άλλες δικογραφίες όπως την 17Ν, τα εξοπλιστικά προγράμματα, την Χρυσή Αυγή κλπ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργος είχε ζητήσει ακόμη - στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα του- ολες οι δικογραφίες που  εκκρεμούν στα χέρια των ανακριτριών του Πρωτοδικείου και των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, να περάσουν στα χέρια των εφετών ειδικών ανακριτών.

Τι εκκρεμεί: 

  • Τέσσερις δικογραφίες  σε  ανακρίτρια κατά της διαφθοράς( που αφορούν τον Κ.Φρουζη, τον Ν.Μανιαδακη, τους διαφημιστές)
  • Τρεις δικογραφίες  στην Εισαγγελία Διαφθοράς και
  • Μία δικογραφία  στον εισαγγελέα πρωτοδικών 

Παράλληλα,  θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η αρμοδιότητα να κινήσει  ποινική δίωξη  για άλλες, συναφείς αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένουν απο την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούν  στα δύο εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν και ειδικότερα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο  Δημήτρη Αβραμόπουλο ενώ ανοιχτά παραμένουν τα σκέλη  πιυ αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς που φέρονται να είχαν  δωροδοκηθεί από τη Novartis, αλλά και σε  στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη μητρική εταιρεία.

Novartis