Ελλάδα|30.11.2018 11:36

Νέο πόρισμα - καταπέλτης για τον Ζακ: Ποιο ήταν το μοιραίο χτύπηµα

Ευλαμπία Ρέβη

Καταπέλτης είναι το πόρισµα του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου ως τεχνικός σύµβουλος.

Όπως επισηµαίνει ο Σ. Τσαντίρης στο «Έθνος», «οι κακώσεις, ιδίως στην κεφαλή, ήταν τέτοιας έντασης που συνδέονται αιτιωδώς µε τον θάνατό του. Μέσα από όλα τα λακτίσµατα που δέχτηκε, είχε δεχτεί και ένα το οποίο ήταν εξαιρετικά ισχυρό στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού του, µε αποτέλεσµα εν συνεχεία να προσκρούσει στο πλακόστρωτο». Το συγκεκριµένο σφοδρό χτύπηµα έχει αποτυπωθεί στα βίντεο που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας.

Στο πόρισµα που είχε συντάξει η ιατροδικαστική υπηρεσία επισηµαίνεται ότι συνολικά στη σορό του Ζακ Κωστόπουλου καταγράφηκαν 22 κακώσεις και θλαστικά τραύµατα, εκ των οποίων τα 14 και πιο ισχυρά στο κεφάλι. «Παρατηρώ ότι µετά την έξοδό του από τον υαλοπίνακα-τζαµαρία, πέραν των πολλαπλών λακτισµάτων, δέχεται και ένα λάκτισµα επί της αριστερής επιφάνειας της κεφαλής και ακολούθως προσκρούει η κεφαλή µε τη δεξιά της πλευρά επί ανενδότου επιφανείας. Κατά την επιστηµονική µου άποψη, το λάκτισµα αυτό ήταν ικανό να προκαλέσει τις αιµορραγικές διηθήσεις των µαλακών µορίων της αριστερής κροταφικής και ινιακής χώρας και αντίπλευρα θλαστικά τραύµατα επί της δεξιάς πλευράς της κεφαλής.

Αιτία θανάτου

Η εν λόγω κάκωση ήταν τόσο ισχυρή που µπορούσε να προκαλέσει τα τραυµατικά ευρήµατα επί του εγκεφάλου» αναφέρεται ενδεικτικά στην ιατροδικαστική έκθεση που κατέθεσε στον ανακριτή ο Σ. Τσαντίρης,ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του θανάτου του νεαρού ακτιβιστή. «Οι σοβαρότερες διαπιστωθείσες κακώσεις του σώµατος είναι αυτές της κεφαλής, οι οποίες αποτέλεσαν την αιτία έντονης συµφόρησης των αγγείων του εγκεφάλου και των λεπτοµηνίγγων µε εξαγγειώσεις ερυθρών αιµοσφαιρίων, όπως κατέδειξαν οι ιστολογικές εξετάσεις» τονίζει, µεταξύ άλλων, στο πόρισµά του.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «επειδή έπρεπε να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου, στην αρχή είχαµε δώσει µία απροσδιόριστη αιτία θανάτου, όχι όµως ότι είχαµε αποκλείσει ότι ο θάνατος µπορεί να συνδέεται µε τα τραυµατικά αίτια. Οφείλαµε να 
διερευνήσουµε πλήρως τις συνθήκες του θανάτου, γι' αυτό διενεργήσαµε τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Αξιολογώντας, λοιπόν, τα αποτελέσµατα, τα οποία δεν µας έδωσαν µία διαφορετική εικόνα, τα τραύµατα που διαπιστώσαµε κατά τη νεκροψία σχετίζονται αιτιωδώς µε τον θάνατό του».

«Επειτα από τα χτυπήµατα που δέχτηκε, σε συνδυασµό και µε την αιµορραγία, η οργανική του κατάσταση επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθµό που ο θάνατός του επήλθε λόγω οξείας ισχαιµίας. Ενα από τα χτυπήµατα ήταν πολύ ισχυρό και όλες οι κακώσεις µαζί τού προκάλεσαν τέτοια ένταση και τέτοιο οργανικό στρες που οδήγησαν στον θάνατό του» δηλώνει, ακόµη, ο ιατροδικαστής Σ. Τσαντίρης.

Καταληκτικά, άλλωστε, στο πόρισµά του σηµειώνει ότι η ιστολογική εξέταση «ανέδειξε το τελικό γεγονός-ισχαιµικού τύπου αλλοιώσεις του µυοκαρδίου χωρίς από τον νεκροτοµικό και ιστολογικό έλεγχο της καρδίας να διαπιστωθεί προϋπάρχουσα καρδιακή νόσος ή στεφανιαία νόσος και συνεπώς το οξύ καρδιακό επεισόδιο-ισχαιµικού τύπου αλλοιώσεις του µυοκαρδίου (τελικό γεγονός) που καταγράφονται στην ιστολογική εξέταση, συνδέονται µε τα περιστατικά του θανάτου-πολλαπλές κακώσεις σώµατος και κυρίως της κεφαλής» 

Ζακ Κωστόπουλος