Ελλάδα|30.11.2018 13:52

Oι μαθητές αδιαφορούν για τα κελεύσματα της ακροδεξιάς (pics & vid)

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

«Καμπανάκι κινδύνου» από τις δημοκρατικές δυνάμεις, ώστε οι όποιες ανησυχίες και ο προβληµατισµός των µαθητών για τη Συµφωνία των Πρεσπών να µην «µπολιαστούν» µε το δηλητήριο του εθνικισµού και της µισαλλοδοξίας.

Αφορµή ο αναβρασµός που επικρατεί στα γυµνάσια και τα λύκεια της χώρας. Εκεί όπου τα φαινόµενα δεκάδων καταλήψεων -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, µεταξύ των οποίων κάποιες µε εθνικιστικό περιεχόµενο, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις µε µαθητικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια.

Κοινός τόπος στις ανακοινώσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ, του Ποταµιού και του ΚΚΕ η ανάγκη αποµόνωσης της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών οργανώσεων. Των πολιτικών απογόνων του δωσιλογισµού, που επιχειρούν -επισήµως- να καπηλευτούν τις υπαρκτές ευαισθησίες µαθητών για ένα ζήτηµα εξωτερικής πολιτικής που κυριαρχεί, αλλά και τον εφηβικό αυθορµητισµό τους.

Η εκπαιδευτική κοινότητα εκτιμά ότι το κύμα των καταλήψεων εντάθηκε χθες στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των συλλαλητηρίων και ως εκ τούτου αναμένεται σήμερα τα σχολεία να επιστρέψουν στην κανονικότητα

Μάλιστα από την πλευρά της κυβέρνησης καλείται η Νέα ∆ηµοκρατία να πάρει σαφή θέση για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Χαρακτηριστική είναι η «έκκληση στα κόµµατα του δηµοκρατικού τόξου να πάρουν θέση απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στην προσπάθειά της να εισβάλει στα σχολεία» που απηύθυνε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Προσέθεσε, µάλιστα, ότι τα σχολεία «είναι ένας χώρος δηµοκρατίας και µάθησης, όπου το µαθητικό κίνηµα και τα προηγούµενα χρόνια πρωτοστάτησε µε αιτήµατα για περισσότερη µόρφωση και δουλειά». «Τα σχολεία είναι για εµάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος µισαλλοδοξίας.

Οι µαθητές πρέπει να µείνουν µακριά από έναν διχασµό που δεν είναι δικός τους» επεσήµανε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Για «προσπάθεια των διαφόρων φασιστοειδών να σπείρουν το φασιστικό - ρατσιστικό τους δηλητήριο» κάνει λόγο η Κοµµουνιστική Νεολαία Ελλάδας, τονίζοντας πως «είναι ανάγκη οι µαθητές να συνεχίσουν να αποµονώνουν αυτές τις δυνάµεις, όπως κάνουν σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα».

Η κατάσταση φαίνεται να προβληµατίζει, πάντως, τη Νέα ∆ηµοκρατία, αφού από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται λόγος για «πατριδοκάπηλους» που καλούν τους µαθητές σε καταλήψεις. Παράλληλα, όµως, τηρούνται και αποστάσεις, αφού οι ίδιοι κύκλοι σηµειώνουν πως «όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την άκρα Αριστερά είτε από την άκρα ∆εξιά ενθαρρύνουν ή και υποκινούν σχολικές καταλήψεις είναι πολέµιοι της ∆ηµοκρατίας».

«∆εν είναι ακροδεξιοί»

Παρά τη θέση της Ν∆, δεν λείπουν φαινόµενα όπως αυτό της ∆ΑΚΕ Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που εξέδωσε ανακοίνωση που «έκλεινε» µε ένα tweet του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. «Η ∆ΑΚΕ διολισθαίνει προς ακροδεξιούς κύκλους και έχει σφιχταγκαλιαστεί µε τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε στο «Έθνος» ο Χρήστος Ζαγανίδης, επί σειρά ετών πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ και σήµερα µέλος του ∆Σ της ΟΛΜΕ.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Ζαγανίδης, «τις τελευταίες µέρες µέλη ακροδεξιών οργανώσεων γύριζαν µε βανάκι σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και µοίραζαν ελληνικές σηµαίες και πανό, καλώντας τους µαθητές να πάρουν µέρος στο χθεσινό συλλαλητήριο που έγινε για το “Μακεδονικό”» .

Τόνισε, πάντως, ότι «σε καµία περίπτωση δεν υποστηρίζουµε ότι οι µαθητές είναι ακροδεξιοί, ούτε όλα τα παιδιά που κατέβηκαν χθες στους δρόµους έχουν τέτοιες αντιλήψεις».

Πάντως τα φαινόµενα των καταλήψεων δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση. Μάλιστα η συµµετοχή των καταληψιών στην πορεία που οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη ήταν αναντίστοιχη των σχολείων υπό κατάληψη.

Ο Μπουτάρης

Την παρέµβαση της Αστυνοµίας για την προστασία των µαθητών από ακραία στοιχεία ζήτησε χθες µε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Υπάρχουν µηνύµατα ότι χρυσαυγίτες παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία» είπε και προσέθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν σε ένα σχολείο να µπαίνει ένα κόµµα το οποίο έχει ναζιστικές αντιλήψεις, να κάνει κατάληψη», ζητώντας «τα σχολεία να προστατευτούν µε την Αστυνοµία»

«Εξωσχολικοί» απειλούν τους µαθητές που δεν κλείνουν τα σχολεία για το «Μακεδονικό»

*της Ν. Τρίγκα

Πλάτη στους ακραίους γυρίζουν οι µαθητές προκειµένου να κρατήσουν έξω από τα σχολεία χρυσαυγίτες και εθνικιστικά στοιχεία, έχοντας παράλληλα στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των καταλήψεων στα γυµνάσια και τα λύκεια ανήλθε στο 13,9%, σε σύνολο 3.475 σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα, σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Ακόµη καιµαθητές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που συµµετέχουν σε καταλήψεις και πορείες ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν σχέση µεακραία στοιχεία και ότι κινητοποιούνται αυτόνοµα.

Επίσης, σε κάποιες περιοχές σχολεία συµµετέχουν σε καταλήψεις, οι οποίες, όµως, έχουν άλλα αιτήµατα(όπως η κατάργηση του νόµου για το λύκειο), αλλά και κόντρα στο εθνικιστικό κλίµα που προωθείται τελευταία από ναζιστικούς και φασιστικούς κύκλους. Ενα τέτοιο σχολείο είναι το 1ο Λύκειο Ιωαννίνων, το οποίο προχθές το βράδυ έγινε στόχος των χρυσαυγιτών.

Όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των µαθητών Ιωαννίνων «µέσα στη νύχτα, όπως το συνηθίζουν, µε καλυµµένα τα 
πρόσωπα, µε κράνη, πέτρες, γυαλιά και καρέκλες επιτέθηκαν στους πάνω από 100 µαθητές του σχολείου που περιφρουρούσαν την κατάληψή τους».

Οι µαθητές, µάλιστα, κάλεσαν όλη την πόλη, τους φορείς, τους καθηγητές, τους γονείς να βάλουν µπλόκο στους φασίστες όπου και αν βρίσκονται.

Το ανησυχητικό, πάντως, είναι ότι σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Αττική «εξωσχολικοί», εµφανίζονται και απειλούν τους µαθητές που δεν θέλουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις για το «Μακεδονικό». Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν στο «Έθνος» ότι σε πολλά σχολεία της Αττικής, παρά τις παρεµβάσεις και τις απειλές, οι µαθητές αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε «εθνικιστικές καταλήψεις», κατόπιν των οδηγιών που είχαν από τους δασκάλους τους.

Όπως τονίζουν οι καθηγητές σε ορισµένες περιοχές και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, άτοµα που πιθανότατα είναι µέλη της Χρυσής Αυγής απειλούσαν ευθέως τα παιδιά, λέγοντάς τους ότι «θα κλείσετε τα σχολεία, θέλετε δεν θέλετε».

Σηµαντικό είναι ότι οι µαθητές αντιστέκονται σε αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, σε πολλά σχολεία τα παιδιά υπέγραψαν κοινή δήλωση µε την οποία καλούν τους µαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να φτάσει σε όλη την Ελλάδα το µήνυµα ότι ο φασισµός και ο εθνικισµός δεν χωρούν στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα. 

Πάντως, όσον αφορά στις καταλήψεις για το «Μακεδονικό», από τα στοιχεία προκύπτει ότι περιορίστηκαν στη Β’ Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Πιερία και την Ηµαθία, καθώς και σε ελάχιστα σχολεία στην υπόλοιπη χώρα, αφού οι καθηγητές έχουν επιδοθεί σε… εκστρατεία ενηµέρωσης των µαθητών τους. 

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Πλακάτ κατά της Χρυσής Αυγής, αλλά και πετροπόλεµος µεταξύ κουκουλοφόρων

*Της Μ. Ριτζαλέου

Με μικροεπεισόδια µεταξύ της Αστυνοµίας και νεαρών και χρήση χηµικών έληξε η µαθητική κινητοποίηση που έγινε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη για το λεγόµενο «Μακεδονικό».

Περισσότερα από 1.000 άτοµα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Αστυνοµίας, συµµετείχαν στις δύο προσυγκεντρώσεις που έγιναν και ενώθηκαν σε µια πορεία διαµαρτυρίας η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ).

Και ενώ µέχρι τότε κυριαρχούσαν ο παλµός, συνθήµατα όπως «η Μακεδονία είναι µία και είναι ελληνική», δύο µεγάλα πανό και ένας... έφιππος µαθητής µε µια ελληνική σηµαία στην πλάτη έξω από το ΥΜΑΘ, η κατάσταση ξαφνικά ξέφυγε από τον έλεγχο.

Μερίδα µαθητών επιχείρησε να ξηλώσει τα κάγκελα της εισόδου και να µπει µέσα στο υπουργείο, ενώ µια άλλη οµάδα ακραίων στοιχείων µε µαύρα ρούχα, καλυµµένα πρόσωπα, κουκούλες, κράνη και ξύλα στα χέρια προσπάθησε να µπει σε κτίριο που τελεί υπό κατάληψη στην οδό Ολύµπου.

Απέναντί τους παρατάχθηκαν αντιεξουσιαστές και άρχισε πετροπόλεµος. Αστυνοµικές δυνάµεις απέκοψαν τις δύο οµάδες µε χειροβοµβίδες κρότου-λάµψης και χηµικά. Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση, ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζηµιές σε σταθµευµένα ΙΧ.

Από την Αστυνοµία συνελήφθησαν τέσσερα άτοµα, δύο 17χρονοι και δύο κορίτσια 15 και 16 χρόνων, για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της Αρχής και παράβαση του νόµου περί όπλων.

Με συνθήµατα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, όπως το «Μακεδονία ξακουστή», αλλά και κάποια κατά του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και τον Εθνικό Υµνο, τον οποίο έψαλλαν µπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους, οι µαθητές συγκεντρώθηκαν τόσο στο άγαλµα του Βενιζέλου όσο και στον Λευκό Πύργο και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόµους.

Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ µε τα οποία διαχώριζαν τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή, ενώ δεν απέδωσαν οι προσπάθειες για να δηµιουργηθεί οµάδα περιφρούρησης. Ετσι παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία, που όµως δεν χαρακτήριζαν τη χθεσινή µαθητική κινητοποίηση, και τα οποία φορούσαν µαύρα ρούχα, είχαν καλυµµένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κινούνταν πάντα στο τέλος ή παράλληλα µε την πορεία.

Τα άτοµα αυτά, που ήταν συνεχώς υπό στενό αστυνοµικό κλοιό, δεν κατάφεραν να µπουν στην πορεία και ήταν τα ίδια που στο τέλος πετούσαν πέτρες και µπουκάλια τόσο εναντίον της αστυνοµίας όσο και κατά οµάδας αντιεξουσιαστών στην οδό Αγίου ∆ηµητρίου, κοντά στην Ολύµπου.

Περιορισµένα ήταν τα υβριστικά συνθήµατα κατά της ΠΓ∆Μ και της Τουρκίας. Στη Θεσσαλονίκη χθες τελούσαν υπό κατάληψη πάνω από 100 γυµνάσια και λύκεια (σχεδόν το 1/3 των σχολείων), ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα εκτιµά ότι το κύµα των καταλήψεων εντάθηκε χθες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα λόγω των συλλαλητηρίων και ως εκ τούτου αναµένεται σήµερα τα σχολεία να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Μαθητικά συλλαλητήρια έγιναν χθες σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη, µέχρι την Κοζάνη, αλλά και στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στη Μυτιλήνη και αλλού, χωρίς παρατράγουδα. 

Χρυσή ΑυγήΜακεδονίακαταλήψεις σχολείωνΣυμφωνία των Πρεσπών