Ελλάδα|09.12.2019 16:14

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο επιστημονικό συμπόσιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σημαντικά πρόσωπα που με το επιστημονικό τους έργο και τις δράσεις τους φώτισαν πτυχές της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας, και πρόσφεραν τεράστιες υπηρεσίες μέσα από συλλογικότητες στην οργάνωση των προσφύγων και των απογόνων τους, καθώς και στη διάσωση του ποντιακού πολιτισμού, θα τιμηθούν στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου «Πόντος: Ιστορία – Πολιτισμός».

Το συμπόσιο διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυσή της, με την επιστημονική υποστήριξη της Εδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα συμπεράσματα του συμποσίου και οι παρουσιάσεις των συμμετεχόντων διακεκριμένων επιστημόνων θα εκδοθούν σε τόμο, ο οποίος θα αποτελέσει ακόμα μία σημαντική συμβολή στην ιστοριογραφία για τον Ποντιακό Ελληνισμό, μια επιτομή στην ιστορία του Πόντου.

Το επιστημονικό συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), στη Θεσσαλονίκη. 

«Μετά το μεγάλο συνέδριο που διοργάνωσε τον περασμένο Μάιο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή καθηγητών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, η Εδρα Ποντιακών Σπουδών δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συμποσίου. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τα τελευταία χρόνια προχωρά σε σειρά εκδόσεων για τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη μακεδονική γη και θέλησε στις δραστηριότητές της για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της να μη λείπει ο Πόντος. Ανατέθηκε στην Εδρα η διοργάνωση του συμποσίου με τη συμμετοχή επιστημόνων οι οποίοι με τις μελέτες τους φώτισαν πτυχές της Ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής της Εδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. 

Οι τιμητικές διακρίσεις

Κατά τον ίδιο, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αποφάσισε να προχωρήσει σε τιμητικές διακρίσεις ιστορικών, ομότιμων καθηγητών πανεπιστημίων, οι οποίοι υπηρέτησαν με το έργο τους την Ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου κατά τα Οθωμανικά χρόνια, την εποχή της Γενοκτονίας, αλλά και μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν στην ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του ΑΠΘ Αρτεμι Ξανθοπούλου – Κυριακού, στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιο Πελαγίδη και στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Φωτιάδη. Επίσης, θα τιμηθούν δύο γυναίκες που αποτελούν σήμερα τη ζώσα ιστορία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών. Οι δύο επίτιμες πρόεδροι Αννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, που προσέφεραν τεράστιες υπηρεσίες σε διάφορους τομείς μέσα από τη δραστηριότητα του σωματείου.

Τέλος, τιμητικές διακρίσεις θα λάβουν ιστορικά σωματεία των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη, που με την προσφορά τους αποτέλεσαν σταθμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πρόκειται για τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Παναγία Σουμελά, στο «πρόσωπο» του οποίου θα τιμηθεί ο Φίλωνας Κτενίδης, που συνέβαλε τα μέγιστα για την ανιστόρηση της Ιεράς Μονής Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Το ακαδημαϊκό περιεχόμενο του συμποσίου

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα του συμποσίου, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνεδρίες με τη συμμετοχή σημαντικών προσώπων από τον ακαδημαϊκό χώρο. Μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα ειδική συνεδρία για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατάσταση που έχουν σήμερα τα μνημεία στον Πόντο, ο αποικισμός των Ελλήνων στην περιοχή κατά την αρχαιότητα, οι προσπάθειες των Ποντίων για αυτοδιάθεση στα τραγικά χρόνια των αρχών του προηγούμενου αιώνα, οι επιπτώσεις από την παρουσία των Ευρωπαίων στον ιστορικό Πόντο, καθώς και η ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα.

«Το επιστημονικό συμπόσιο είναι πολύ σημαντικό για φοιτητές, νέους ερευνητές, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο. Σε αυτό η Εδρα Ποντιακών Σπουδών θα μπορέσει να αναδείξει τις δύο πτυχές της, το διδακτικό της έργο και τη διάχυση της γνώσης στην κοινωνία» τονίζει ο κ. Χατζηκυριακίδης.