Ελλάδα|25.10.2018 09:33

Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ανεξέλεγκτη καίει πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σε δύο σημεία στο πευκοδάσος κοντά στη Σάρτη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του κάμπινγκ του Πλατανιτσίου. Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6:00 το πρωί και υπάρχει μεγάλος φόβος ναι επεκταθεί, μια και στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ, το πευκοδάσος είναι πάρα πολύ πυκνό σε μια έκταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων, δεν υπάρχουν επαρκείς αντιπυρικές ζώνες και η βλάστηση είναι πολύ ξηρή, αφού έχει να βρέξει αρκετούς μήνες στην περιοχή.

Οι δύο εστίες της φωτιάς βρίσκονται πάνω και κάτω από το δρόμο Νικήτης – Συκιάς, το μοναδικό οδικό δίκτυο της ανατολικής πλευρά της Σιθωνίας με πιο ανησυχητική αυτή που καίει με φορά προς το όρος Δραγουντέλι.

Σε κάποια στιγμή είχε απειληθεί και ο οικισμός της Σάρτης, ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φορά τους προς αυτόν. Καπνοί είχαν φτάσει στο χωριό και υπήρχαν σκέψεις να απομακρυνθούν οι ηλικιωμένοι από αυτό, ενώ ακόμα δυσκολότερη είχε κάνει την κατάσταση η διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα να γίνεται με πολλά προβλήματα η επικοινωνία.

Με το πρώτο φως της ημέρας έφτασαν και επιχειρούν στην περιοχή δύο καναντέρ. Επίσης, επιχειρούν 35 άντρες με 12 οχήματα.

Στην περιοχή τής Σάρτης, αλλά και σε ολόκληρη τη Σιθωνία  το πευκοδάσος είναι πάρα πολύ πυκνό. Έμπειροι πυροσβέστες υποστήριξαν στο ethnos.gr ότι η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν δεν κοπάσουν άμεσα οι άνεμοι και χαρακτήρισαν την περιοχή ως «ζούγκλα», μια και η βλάστηση οργιάζει.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Σιθωνίας

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM» ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη [...], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «Εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν».

Χαλκιδικήφωτιά