Ελλάδα|18.12.2019 09:36

Θεσσαλονίκη: Συνεδριάζει το ΚΑΣ για την τύχη των αρχαίων στη Βενιζέλου

Newsroom

Για έκτη φορά μέσα σε διάστημα έξι χρόνων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα κληθεί να γνωμοδοτήσει αναφορικά με το ενδεχόμενο απόσπασης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου και επανατοποθέτησής τους όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ή τη συνέχιση των εργασιών με την παραμονή των αρχαίων στο σημείο.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, όπου θα φτάσει η νέα μελέτη της διοίκησης της Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία προτείνει την απόσπαση των ευρημάτων και την επανατοποθέτηση του 85% αυτών όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. Κατά τη συνεδρίαση θα κάνουν παρεμβάσεις και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να μιλήσουν και να ταχθούν υπέρ της λύσης της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ υπέρ της παραμονής των αρχαιολογικών ευρημάτων θα επιχειρηματολογήσει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό της Βενιζέλου μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, οποίοι ζήτησαν δυναμικά την παραμονή των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σημείο και την παράλληλη εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού.

Κεντρικό Αρχαιολογικό ΣυμβούλιοαρχαίαΒενιζέλου