Ελλάδα|19.12.2019 09:33

Σάμος: Ανυπεράσπιστοι στα κρούσματα εγκληματικότητας δηλώνουν οι κάτοικοι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Καζάνι που βράζει» είναι το τελευταίο διάστημα το Βαθύ της Σάμου, αφού η επιφανειακή και σχετική ισορροπία που δείχνει να επικρατεί κρέμεται από μία κλωστή και ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες αντιδράσεις φαίνονται να βρίσκονται προ των πυλών. 

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για καθημερινά και πολλαπλά κρούσματα εγκληματικότητας από την πλευρά μερίδας μεταναστών που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής της περιοχής και δηλώνουν ανυπεράσπιστοι. Όπως υποστηρίζουν, πολλές από τις καταγγελίες τους πηγαίνουν στο… βρόντο, αφού οι δυνάμεις της τάξης δείχνουν αδιαφορία για αρκετές από αυτές και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, υποστηρίζει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αδιαφορίας από την Αστυνομία. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Αρχές επιβολής της τάξης αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, διότι, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί, ξεπέρασε τις δυνατότητές της.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος αναβρασμός επικρατεί και μεταξύ των περίπου 8.000 προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στο κέντρο υποδοχής, και το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Βαθύ. Αναγκάζονται να ζήσουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε για μερικές εκατοντάδες ατόμων, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να είναι σχεδόν καθημερινές.

«Είμαστε ανυπεράσπιστοι»

Για κλοπές, απειλές, καταστροφές σε αυτοκίνητα και σπίτια, χρήση ναρκωτικών και συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών έξω από τα σπίτια τους και μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, γεγονότα που αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, κάνουν λόγο οι κάτοικοι. Όπως υποστηρίζουν στο ethnos.gr, δεν αισθάνονται προστατευμένοι.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι καταστροφές σε αυτοκίνητα πολιτών από μετανάστες μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που επιχείρησαν να κάνουν το μεσημέρι της Τρίτης στην κεντρική πλατεία του Βαθέος. Επίσης, κάτοικοι υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις μετανάστες κλέβουν ακόμα και δομικά υλικά από νεοανεγειρόμενες κατοικίες, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για αυτοσχέδιες παράγκες που κατασκευάζουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μέσα στο δάσος και δίπλα στο κέντρο υποδοχής.

«Από διώροφη κατοικία έκλεψαν και κατέστρεψαν ολόκληρο το… πάτωμα του δευτέρου  ορόφου. Σε γενικές γραμμές, η Αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Εμείς ως πολίτες σε ποιον να κάνουμε μήνυση και από ποιον να διεκδικήσουμε το οτιδήποτε; Κάποιοι από τους μετανάστες δεν έχουν ούτε καν ονόματα. Είμαστε σε τεράστιο αδιέξοδο» τονίζει στο ethnos.gr ο Αλέξης Κ., κάτοικος Βαθέος.

«Η κατάσταση ξεπερνά τις αντοχές των κρατικών δομών»

Για αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση η αστυνομία, αφού η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια και τις αντοχές των κρατικών δομών, κάνει λόγο ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου. 

«Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν βλέπω κάποια αδιαφορία από την πλευρά της αστυνομίας. Απλώς δεν επαρκούν οι δυνάμεις της. Με πληθυσμό 8.000 προσφύγων και μεταναστών μέσα στην πόλη, πώς είναι δυνατόν οι αστυνομικές δυνάμεις να ανταπεξέλθουν; Αν έβλεπα αδιαφορία από την πλευρά της Αστυνομίας, θα ήμουν ο πρώτος που θα το κατήγγειλε. Τουριστικά η πρωτεύουσα του νησιού έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Τα άλλα μέρη του νησιού σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα» υποστηρίζει ο κ. Στάντζος.

Ο ίδιος εκφράζει σοβαρές ανησυχίες, μήπως ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών εξαιτίας της πολύ δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, κάτι που έγινε και τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν φοβάμαι μήπως οι κάτοικοι της Σάμου προχωρήσουν σε άσχημες αντιδράσεις. Ανησυχώ μήπως ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών. Στην περίπτωση αυτή, θα γίνει πολύ δύσκολη η ήδη άσχημη κατάσταση. Αυτό είναι που φοβάμαι πολύ» τονίζει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου. 

Σάμοςμετανάστεςπρόσφυγες